|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kup vprašanj
10.6.2007 19:48:28   
Anonimen
Pozdravljene!

Z fantom sma kljub temu, da sem jaz user posted image  in pričakujem najinega user posted image  narazen. Sicer sva še na začetku user posted image  probala rešiti najino zvezo, ampak je nemogoče, ker si ne želim biti z takim človekom kot je on celo življenje. Zdaj mi je glavna skrb moj user posted image  . No, da preidem k dejstvu: zanima me ali je to res, da mora on na CSD podpisati, da se strinja, da otroku izberem sama ime ( ne priimek ) , če dam otroku samo moj priimek lahko on zahteva, da še ima njegovega, kaj naredim v primeru, da nebo želel podpisati očetovstva in plačevati preživnine?
V glavnem polno vprašanj upam, da bo mi katera znala na njih odgovoriti.
Hvala.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kup vprašanj
10.6.2007 19:53:53   
Anonimen
Priimek in ime mu daš sama, to nima z njim nobene veze, sploh če nista skupaj.Kar se tiče pa očetovstva, ali bo podpisal ali ne, je pa njegova odločitev.Če otroka ne prizna, ga lahko tožiš in dokazuješ, da je on oče.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
10.6.2007 19:56:40   
karmy
ah kje... takrat ko sem jaz to urejala je bilo na strani očeta da podpiše očetovstvo oz. jaz sem  mogla dat dovoljenje (se strinjat s tem) da je podpisal očetovstvo..če pa želiš da je oče neznan pa lahko tudi to dosežeš, pač rečeš da nočeš ime očeta na rojstnem listu in bodo napisali oče: neznan ... čisto uredu, če pri temu sklepaš da ti bo delal  probleme v primeru če očetovstvo prizna in s tem pa seveda potrebno urejat preživnino ipd....

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
10.6.2007 20:02:58   
Anonimen
Karmy, jaz mislim, da bo mi nagajal in delal probleme, samo v primeru, da se na rojstni list, da je oče neznan nebi dobila niti preživnine. Tega pa ne bom pustila. Naj jo plačuje, ko bo prišel user posted image  na svet, če ga je že znal narediti, potem pa rep med noge in nazaj k mamici. Če pa ne želi oz. noče podpisati očetovstva kam pa potem to urejat? V primeru, da on podpiše očetovstvo ima potem kakšne pravice do otroka? Enake kot jaz? Upam, da ne...

(odgovor članu karmy)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
10.6.2007 20:04:24   
natasarobi
Mislim, da mora on prvo priznati očetovstvo in šele potem lahko karkoli zahteva.

On bo plačeval preživnino samo pod pogojem, da bo priznal očetovstvo, pa še to se mi zdi, da ga moraš tožiti, da ti plačuje preživnino.

V knjigi 'Najlepša imena za novorojenčka' od Keber Janeza piše(po mojem je to vzeto iz kakšne zakonodaje, ampak katera je to nič ne piše):
'Osebno ime, torej ime in priimek, določita starša sporazumno. Ime in priimek otroka zato lahko uradno spodbijate, če se s partnerjem ne strinjate. V skrajnih primerih, ko se starša ne moreta dogovoriti, posreduje pristojni center za socialno delo, ki ime določi sam, na podlagi dokumentacije o vsakem posameznem primeru in na podlagi lastne odločitve.

Le eden izmed staršev lahko določi otrokovo osebno ime le, če je drugi starš neznan, pokojni ali drugače ne more izvrševati roditeljskih pravic (izginul, v komi,...)

V tridesteih dneh po rojstvu  otrok mora dobiti ime. Dokler se ne odločite, otrok ne more dobiti dokumentov. Po izteku tridesetih dni pa se bo namesto vas odločil center za socialno delo.'

Pokliči socialno in se pozanimaj kako in kaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
10.6.2007 21:12:26   
Anonimen
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Kaj sploh hočeš?ok za ime mi je čisto mimo,da sploh sprašuješ za očetovstvo pa ne razumem.A ti hočeš,da on nebi podpisal očetovstva a preživnino bi pa mela?Potem se mora dokazat kdo je oče valjda ali kako.??
Poznam eno tukaj,ki res ni vedela,kdo je oče pa jih je pet šlo na odvzem krvi in šele takrat so ugotovili keri je .ampak so.
in,če on zahteva,da podpiše,da je oče ti pa rečeš ne lahko prosi za teste ampak jih plačaš ti.stane pa nekje 150 tisoč starih.

(odgovor članu natasarobi)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
10.6.2007 22:14:34   
Anonimen
 Ne rabim grdih besed vojakinja pisala sem zaradi tega, da slišim mogoče kakšen nasvet, da mi je lažje...
Ni problem v tem, da nebi vedela kdo je oče. Oče je on, samo me je zanimalo, če ima potem recimo on, ko podpiše pravico mi vzet user posted image  glede na to, da sem jaz brezposelna in me je pustil že, ko sem bila user posted image  ?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
10.6.2007 22:32:48   
Sibil_
Zdaj bi pa imela jaz eno vprašanje-veš, da je on čuden.A se ti res za tistih ušivih 100 eurov na mesec da celo življenje z njim bost?Pusti ga naj uživa pri mamici, ti pa imej raje svoj mir.Boš našla koga drugega in boš imela samo štalo-a se splača?No, jaz bi vsekakor insistirala na oče neznan in pustila preživnino in vse...

Moja dva srčka:

angelček Patrik - 13.10.2004 - 05.04.2011
Lukas - 28.02.2007

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
10.6.2007 23:04:55   
F*S*M
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Pozdravljene!

Z fantom sma kljub temu, da sem jaz user posted image  in pričakujem najinega user posted image  narazen. Sicer sva še na začetku user posted image  probala rešiti najino zvezo, ampak je nemogoče, ker si ne želim biti z takim človekom kot je on celo življenje. Zdaj mi je glavna skrb moj user posted image  . No, da preidem k dejstvu: zanima me ali je to res, da mora on na CSD podpisati, da se strinja, da otroku izberem sama ime ( ne priimek ) ,
ko sva midva prišla v podpis očetovstva naju je socialna delavka vprašala če se oba strinjava z otrokovim imenom, ki sva mu ga dala ob rojstvu

če dam otroku samo moj priimek lahko on zahteva, da še ima njegovega, 

seveda oče se mora strinjati tudi pri priimku, lahko tudi zahteva da ima otrok samo njegovegatudi to vprašanje se rešuje na CSDju

kaj naredim v primeru, da nebo želel podpisati očetovstva in plačevati preživnine?

ga tožiš tožba lahko traja več let in te veliko stane ker je fajn da imaš odvetnika

V glavnem polno vprašanj upam, da bo mi katera znala na njih odgovoriti.
Hvala.

no to je v principu kar te zanima

pa še to oče ima do otroka pravico prav tako kakor mati, če pa živita narazen je pa ziher da mu na sodišču, kjer se določa preživnina v sklep o preživnini vpišejo tudi srečanja očeta z otrokom, ker če boš prišla na sodišče z zahtevo o preživnini in pa ne boš dovolila srečanj očeta in otroka bodi prepričana da ravno neke preživnine ne boš dobila, če bi bila jaz oče in otroka nebi smela vidit bodi brez skrbi da od mene nebi dobila tolarja kaj šele kakšen evro

< Sporočilo je popravil F*S*M -- 10.6.2007 23:08:48 >

Moje sonce je začelo sijati 13.05.2006 ob 20.39

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
10.6.2007 23:17:41   
darinkan
IZVIRNO SPOROČILO: Sibil RR

Zdaj bi pa imela jaz eno vprašanje-veš, da je on čuden.A se ti res za tistih ušivih 100 eurov na mesec da celo življenje z njim bost?Pusti ga naj uživa pri mamici, ti pa imej raje svoj mir.Boš našla koga drugega in boš imela samo štalo-a se splača?No, jaz bi vsekakor insistirala na oče neznan in pustila preživnino in vse...

Se strinjam s Sibil. Ker če plačuje preživnino, lahko tudi obiskuje oz. ima nekaj časa tudi otroke.

(odgovor članu Sibil_)
Neposredna povezava do sporočila: 10
11.6.2007 0:16:45   
karmy
eno vprašanje... pa misliš da bo 100 % plačeval preživnino? 

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu darinkan)
Neposredna povezava do sporočila: 11
11.6.2007 0:30:14   
Anonimen
Vedno, ko je spakiral k svoji mamici nazaj domov mi je "zagrozil" , da se kao vidima, ko se user posted image  rodi in, da mi ga bo tako vzel. Ne vem pa, če bo plačeval preživnino ali ne user posted image  

(odgovor članu karmy)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
11.6.2007 5:51:19   
Anonimen
Seveda ti ga lahko vzame,če si brez službe,če te obtoži da si ti kriva vsega....

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
11.6.2007 9:41:35   
Lusa
Ko sva imela z možem težave(Nesprejemanje drugačnega otroka) ,mi je večkrat rekel ,da mi bo vzel obe punci.To je seveda samo njihova obramba ,da bi te prizadeli ,v resnici pa sploh ne bi vedeli ravnat z otroki(nekateri).Seveda sem se šla takoj pozanimat kakšne pravice ima in so mi dejali.Otroka ti vzamejo samo takrat ,če je mati pijanka ,narkomanka in prostitutka.Tako ,da anonimna ,če si brez službe ,ti ga ne vzamejo.Poznam par takšnih mamic  ,očetje pa na visokem položaju ,pa niso ničesar dosegli.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
11.6.2007 9:56:30   
Putka
IZVIRNO SPOROČILO: Lusa
Otroka ti vzamejo samo takrat ,če je mati pijanka ,narkomanka in prostitutka.

Včesih še to ne.

Prijateljica ima v roj.listu otroka vpisano oče neznan. Ime in priimek je sama določila, če hočeš je lahko tudi Miki Miška.
Za preživnino je potreben dokaz očetovstva. Lahko ga sam prizna ali prek sodišča s krvnim testom (v primeru ko oče zanika, npr.Boris Beckeruser posted image ). Sodišča in CSZ se baje trudijo čim hitreje izterjati preživnine od starševuser posted image Je pa res - ali si želiš, da bo imel oče pravice do otroka, če se že sedaj tako obnaša? Če bo želel imeti kontakte, jih itak preko sodišča lahko dobi (kar seveda traja leta).

Svetujem vama, da se poskusita civilno pogovorit, v prisotnosti tretje osebe, ki ima trezno glavo in ji oba zaupata. Najbolje zate in za otroka. Ne vem , kakšno je življenje, če te je vsak dan strah, ali je otrok še v vrtcu...

Srečno!

(odgovor članu Lusa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
11.6.2007 12:29:31   
daysi
Naj te potolažim, da ti tvoj bivši definitivno ne more vzeti otroke, saj je slovenska zakonodaja na strani mamic. Prijavi se kot mati samohranilka, oče naj bo neznan, če bo zahteval , da se mu prizna očetovstvo, ga naj sam plača, ob tem pa mu povej, da bo plačeval še preživnini. Preživnina znaša od 75 evrov naprej, odvisno za koliko se bosta zmenila. Moje mnenje je , da se za toliko denarja ne izplača kregati z njim in ga preprosto izključi iz svojega življenje. Upam, da imaš urejene stanovanske in finančne stvari, kajti sodišče ti bi v tem primeru res lahko vzelo otroka. Ampak, kot pravim, se bo moral bivši zelo, zelo truditi, da ti vzame otroka. Ampak po moje je to le prazna grožnja, saj te je s tem hotel le še bolj ustrahovati in ponižati.
Veliko sreče in čim manj kreganja, misli na malega otročička, ki bo kaj kmalu prišel na svet.

LOČEVALNA + MANJ ŽRI
začetek: 88 , željeni cilj:73
2.3.-84 kg

(odgovor članu Putka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
11.6.2007 12:39:45   
karmy
glede na to kar si povedala je najboljše da se izogneš vsemu temu in daš očeta pod neznanega..edino če maš rada težave...

(odgovor članu daysi)
Neposredna povezava do sporočila: 17
11.6.2007 12:44:44   
Zahi
zakaj toliko ofenzive na moške? user posted image

zakaj vzeti otroku očeta? user posted image

evo.. da slišim plaz zdele.. wwrroooomm...

(odgovor članu daysi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
11.6.2007 12:51:04   
daysi
Zahi,
Zakaj vzeti otroka očetu, boš moral vprašati anonimko. Med njima je moralo res priti do velikega bummmmm, da je sedaj tako, razen, če nista šla narazen ravno sedaj in se negativna čustva še niso polegla.
Moje mnenje je, da mora otrok odraščati ob očetu in mami, pa naj ona sta skupaj ali narazen.

LOČEVALNA + MANJ ŽRI
začetek: 88 , željeni cilj:73
2.3.-84 kg

(odgovor članu Zahi)
Neposredna povezava do sporočila: 19
11.6.2007 12:55:38   
Zahi
IZVIRNO SPOROČILO: daysi

Zahi,
Zakaj vzeti otroka očetu, boš moral vprašati anonimko. Med njima je moralo res priti do velikega bummmmm, da je sedaj tako, razen, če nista šla narazen ravno sedaj in se negativna čustva še niso polegla.
Moje mnenje je, da mora otrok odraščati ob očetu in mami, pa naj ona sta skupaj ali narazen.

se strinjam..

samo tukaj opažam precej sovražne poste od raznih žensk.. ala "izključi ga iz življenja".. to se mi zdi skrajno bedasto.. in sebično..

vem pa da v večini primerov govorijo lastne izkušnje, ko so jih njihovi moški varali ipd.. in so osebna čustva prevladala pred razumom.

oče je nujen del otrokovega odraščanja.. vse feministke naj se nekam zaletijo.. ampak tako pač je..

in tiste ženske, ki to pravico otroku branijo, zaradi lastnega ega.. so zame navadne kure..

in kure naj ne imajo otrok.. boljše za vse...

(odgovor članu daysi)
Neposredna povezava do sporočila: 20
11.6.2007 14:00:15   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Zahi
se strinjam..

samo tukaj opažam precej sovražne poste od raznih žensk.. ala "izključi ga iz življenja".. to se mi zdi skrajno bedasto.. in sebično..

vem pa da v večini primerov govorijo lastne izkušnje, ko so jih njihovi moški varali ipd.. in so osebna čustva prevladala pred razumom.

oče je nujen del otrokovega odraščanja.. vse feministke naj se nekam zaletijo.. ampak tako pač je..

in tiste ženske, ki to pravico otroku branijo, zaradi lastnega ega.. so zame navadne kure..

in kure naj ne imajo otrok.. boljše za vse...

Precej sovrazen post do zensk Zahi user posted image

No tako... nimam lastnih izkusenj o katerih govoris, vendar se strinjam s tem, da je v dolocenih situacijah boljse in za mater in za otroka, da bioloski oce ni del njihovih zivljenj. Oce, ki mu otrok ze pred rojstvom predstavlja instrument s katerim zastrahuje ali izsiljuje zensko, tezko rece, da mu je kaj do otroka.
Na zalost je tako, da preko otroka lahko moski veliko in mocno vpliva na zivljenje zenske, a ta vpliv niti ni vedno pozitiven.
Otrok v zivljenu rabi in mosko in zensko figuro, vzor s katerim se lahko identificira. Vlogo oceta lahko prevzame kateri koli drugi moski, sorodnik ali mogoce bodoci partner mamice. Feministke sem ali tam, tako stojijo zadeve.
Sicer pa petelini, ki jih ne skrbi za otroke in v njih vidijo sredstvo za izsiljevanje partnerke, bivse ali sedanje, naj ne delajo otrok, boljse za vse.

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Zahi)
Neposredna povezava do sporočila: 21
11.6.2007 14:05:07   
Zahi
IZVIRNO SPOROČILO: Misek

Precej sovrazen post do zensk Zahi user posted image

No tako... nimam lastnih izkusenj o katerih govoris, vendar se strinjam s tem, da je v dolocenih situacijah boljse in za mater in za otroka, da bioloski oce ni del njihovih zivljenj. Oce, ki mu otrok ze pred rojstvom predstavlja instrument s katerim zastrahuje ali izsiljuje zensko, tezko rece, da mu je kaj do otroka.
Na zalost je tako, da preko otroka lahko moski veliko in mocno vpliva na zivljenje zenske, a ta vpliv niti ni vedno pozitiven.
Otrok v zivljenu rabi in mosko in zensko figuro, vzor s katerim se lahko identificira. Vlogo oceta lahko prevzame kateri koli drugi moski, sorodnik ali mogoce bodoci partner mamice. Feministke sem ali tam, tako stojijo zadeve.
Sicer pa petelini, ki jih ne skrbi za otroke in v njih vidijo sredstvo za izsiljevanje partnerke, bivse ali sedanje, naj ne delajo otrok, boljse za vse.

ne do žensk overall.. ampak do žensk, ki zaradi lastnega egoizma skrivajo otroka pred očetom..

se strinjam da takšni in drugačni očetje ne sodijo v starševstvo.. ampak default naj ne bo "moški stran iz mojega življenja" samo zato, ker pač svoje žene ne mara več in je šel z lepšo in mlajšo.. njej pa nos do tal in otroka skrit..

če oče pokaže interes do vzgoje otroka.. se tukaj ne sme ničesar preprečevati.. mama gor ali dol.. tudi oče je tukaj.. čeprav mame ne mara user posted image

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 22
11.6.2007 14:24:27   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Zahi
ne do žensk overall.. ampak do žensk, ki zaradi lastnega egoizma skrivajo otroka pred očetom..

In se ti zdi, da je na tej temi prav taksen primer?

se strinjam da takšni in drugačni očetje ne sodijo v starševstvo.. ampak default naj ne bo "moški stran iz mojega življenja" samo zato, ker pač svoje žene ne mara več in je šel z lepšo in mlajšo.. njej pa nos do tal in otroka skrit.. 

Saj ni default, sicer bi redke od nas zivele z moskimi po zanositvi user posted image  Je pa konkretna situacija, ki kaze, da je za ta dolocen konkreten primer, boljse, da sebe in otroka zasciti tako, da ocetu kar ne odpre vrata za zlorabo.
Ko oce odide z drugo zensko, ker mame ne ljubi vec je ponavadi vprasanje ocetovstva in odnosa oceta in otroka ze zdavnaj reseno. Problem je pri moskih, ki namesto da resujejo situacijo tako, da bo za otroka cim boljsa, jo izkoriscajo za groznje in izsiljevanje se preden je otrok rojen.

če oče pokaže interes do vzgoje otroka.. se tukaj ne sme ničesar preprečevati.. mama gor ali dol.. tudi oče je tukaj.. čeprav mame ne mara user posted image

Tudi tukaj je potrebna zrela presoja. Ce moski jasno kaze, da je njegov interes za "vzgojo" v okviru moznosti za zlorabo, tudi tedaj menim, da mu je to treba prepreciti.  Glede na dejstvo koliko ocetov ne plačuje prezivnine in koliko ocetov ne obiskuje svojih otrok redno ( ker je v nasi druzbi, otrok se vedno poglavitno zenska zadeva, pa ce ga je htela naj ga ima) je smiselno premisliti ali ni za otroka in zensko boljse, da takega oceta ni. Ce pa oce hoce, vedno se lahko poteguje za ocetovstvo in obiske.

< Sporočilo je popravil Misek -- 11.6.2007 14:27:20 >

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Zahi)
Neposredna povezava do sporočila: 23
11.6.2007 14:29:26   
Zahi
IZVIRNO SPOROČILO: Misek

saj ni default, sicer bi redke od nas zivele z moskimi po zanositvi user posted image  Je pa konkretna situacija, ki kaze, da je za ta dolocen konkreten primer, boljse, da sebe in otroka zasciti tako, da ocetu kar ne odpre vrata za zlorabo.
Ko oce odide z drugo zensko, ker mame ne ljubi vec je ponavadi vprasanje ocetovstva in odnosa oceta in otroka ze zdavnaj reseno. Problem je pri moskih, ki namesto da resujejo situacijo tako, da bo za otroka cim boljsa, jo izkoriscajo za groznje in izsiljevanje se preden je otrok rojen.

to je samo tvoje mnenje.. če oče ne mara mame.. še ne pomeni, da ne mara otroka.. tako, da.. ne sklepaj nekaj po svoje..

Tudi tukaj je potrebna zrela presoja. Ce moski jasno kaze, da je njegov interes za "vzgojo" v okviru moznosti za zlorabo, tudi tedaj menim, da mu je to treba prepreciti.  Glede na dejstvo koliko ocetov ne plačuje prezivnine in koliko ocetov ne obiskuje svojih otrok redno ( ker je v nasi druzbi, otrok se vedno poglavitno zenska zadeva, pa ce ga je htela naj ga ima) je smiselno premisliti ali ni za otroka in zensko boljse, da takega oceta ni. Ce pa oce hoce, vedno se lahko poteguje za ocetovstvo in obiske.

kakšno zlorabo? kaj če bi oče samo bil deležen vzgoje otroka? zakaj mora biti vedno neka zloraba zadaj.. preprosto ne čuti ničesar do mame.. in gre..

da se mora pa oče "potegovati" za obiske.. je pa to samo odraz nezrele in egoistične ženske, ki zaradi lastnega ponosa to očetu tudi preprečuje..

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 24
11.6.2007 14:34:52   
tina a
RAZMERJA MED STARŠI IN OTROCI
1. Ugotavljanje očetovstva in materinstva
86. člen
Za očeta otroka, rojenega v zakonski zvezi ali v dobi tristo dni po prenehanju zakonske zveze, velja mož otrokove matere.
87. člen
Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, velja tisti, ki otroka prizna za svojega ali čigar očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo.
88. člen
Oče lahko prizna otroka za svojega pri centru za socialno delo ali pred matičarjem ali v javni listini ali v oporoki.
89. člen
Priznanje očetovstva lahko da oseba, ki je razsodna in stara najmanj petnajst let.
90. člen
(1) Priznanje očetovstva velja in se vpiše v matično knjigo samo, če se s tem priznanjem strinja otrokova mati, ki jo matičar o tem obvesti.
(2) Če se mati ne strinja s tem priznanjem ali če ne da izjave v enem mesecu po prejemu obvestila, lahko tisti, ki je priznal otroka za svojega, vloži tožbo pri sodišču na ugotovitev, da je on otrokov oče. Tožba se lahko vloži v enem letu po prejemu obvestila, da se mati ne strinja s priznanjem očetovstva, vendar le v petih letih po rojstvu otroka.
  (3) Kadar mati ni več živa ali je neznanega bivališča, da izjavo otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo.
91. člen
Ko matičar dobi obvestilo o rojstvu otroka, rojenega izven zakonske zveze, obvesti center za socialno delo, ki pokliče mater, da izjavi, koga šteje za očeta svojega otroka. To izjavo lahko da mati tudi brez poziva. Če mati pove ime otrokovega očeta, ga center za socialno delo pokliče, da izjavi, ali je otrokov oče. Če očetovstva ne prizna, lahko mati v otrokovem imenu vloži tožbo na ugotovitev očetovstva.
92. člen
(1) Tožbo na ugotovitev očetovstva za otroka, rojenega izven zakonske zveze, lahko vloži v otrokovem imenu mati, dokler izvršuje roditeljsko pravico oziroma otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo, otrok pa, ko postane polnoleten, vendar najkasneje pet let od dneva, ko postane polnoleten.
(2) Tožba se lahko vloži tudi po smrti domnevnega očeta, vendar najkasneje eno leto po njegovi smrti.
93. člen
(prenehal veljati)
94. člen
Oče otroka, rojenega izven zakonske zveze, je dolžan po svojih možnostih prispevati k stroškom zaradi nosečnosti in poroda ter k stroškom za preživljanje matere pred porodom in po porodu, dokler se mati ne more zaposliti.
95. člen
Določbe o ugotavljanju očetovstva se primerno uporabljajo tudi pri ugotavljanju materinstva.
2. Izpodbijanje očetovstva in materinstva
96. člen
(1) Mož lahko izpodbija očetovstvo otroka, ki ga je rodila njegova žena v zakonski zvezi ali pred pretekom tristo dni od prenehanja zakonske zveze, če misli, da ni njegov oče.
(2) Tožbo mora vložiti v enem letu od tedaj, ko je zvedel za okoliščine, ki vzbujajo sum, da otrok ni njegov, vendar najkasneje pet let po rojstvu otroka.
97. člen
(1) Mati lahko izpodbija, da je oče njenega otroka tisti, ki velja po tem zakonu za njegovega očeta.
(2) Tožbo mora vložiti v enem letu po rojstvu otroka.
98. člen
Otrok lahko s tožbo izpodbija, da je njegov oče tisti, ki po tem zakonu velja za njegovega očeta, in sicer v petih letih od dneva, ko postane polnoleten.
99. člen
(1) Kdor misli, da je oče otroka, lahko izpodbija očetovstvo tistega, ki po tem zakonu velja za otrokovega očeta.
(2) Tožbo mora vložiti v enem letu od dneva, ko je bilo očetovstvo vpisano v matično knjigo.

Priimek in ime ... izbereš pa lahko sama ... oziroma ko pride matičar v porodnišnico mu poveš. Upam, da ti bodo te dikcije iz zakona kaj pomagale. Drugače pa ti predlagam ... da počakaš, da se zadeve umirijo in najprej poskrbiš zase in za otročka.

user posted image user posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil tina a -- 11.6.2007 14:39:53 >

"Ne daj se Floki! Ostani psetino!"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?