biga
|
zaliga, koliko je pa star tvoj dojenček? Moj 8-mesečnik bo danes dobil svoj prvi jogurt. Do 4. meseca je imel alergijo na KM, ko smo uspešno opravili provokacijski test v bolnišnici (3 dni so mu dajali Aptamil, pa ni bilo negativne reakcije niti na koži niti drugače). Vseeno smo do zdaj pazili in mu nismo dajali mlečnih izdelkov. Zdaj bomo pa probali najprej z jogurtom, potem skuto, kakšno žličko kisle smetane, masla. Kravje mleko bo prišlo na vrsto po prvem letu. Sem mu pa že dala pred dnevi en piškot, ki vsebuje maslo, in prepečenec, prav tako maslen, pa ni bilo neke reakcije, tako da upam, da so bili testi zanesljivi. Pri tako majhnih namreč nikoli ne veš, šele ko mu daš mlečni izdelek, vidiš. So mi pa poleg diete, ki sem jo imela v času dojenja, svetovali, naj zelo pazim pri uvajanju goste hrane. Jajc in jajčnih jedi naj mu ne dam do prvega leta (alergija na jajca in KM sta pogosto povezani), paradižnik, ribe, oreščki, jagode in drugo jagodičevje, čokolada, med in še kaj drugega, vseh se zdaj ne spomnim, so na prepovedani listi do prvega leta. To je pač preventiva, ki jo mislim upoštevati. Tako da sva gosto hrano uvajala počasi, vsaj tri dni zapored isto živilo, da vidiš, če ni reakcije. Najprej jabolko, korenček, hruška, banana, nato krompir, bučke, koleraba, blitva, špinača, brokoli, cvetača, nato postopoma še druga zelenjava in sadje (tukaj smo bolj omejeni zdaj, ko ni sezone, breskve npr. so tudi alergene). Pri 7. mesecu sem mu dala puranje in piščančje meso, nato še zajčje in teletino. Še vedno ne je veliko stvari, kuham mu posebej, a je vsak dan bolj pester jedilnik. Kombiniram z rižem, krompirjem, proseno kašo, polento, zdaj smo pa začeli tudi gluten, tako da bo še več izbire. Srečno uvajanje.
|