Vijoličarka
|
Vsekakor ne gre zaupati ljudem, ki so jih polna usta čustev in 'podatki' omejeni predvsem na fotografije srčkanih in hvaležnih otročičkov. Človek mora njabrž tudi malo prerasti in malo otrdeti, vsaj pri sebi sem to ugotovila. Mene so vzgajali, da je treba stisniti zobe in potrpeti, da je vsak v prvi vrsti odgovoren sam zase in dolgo časa sem naivno mislila, da kdor pojamra, mu je pa res hudo, ker drugače ne bi jamral. Še zdaj mi težko pade spoznanje, da je prav dobrodelnost ena najbolj obetavnih in dobičkonosnih dejavnosti. Marketing so izpilili do popolnosti. Waris Dirie je v svojih knjigah opisala, čez kakšna sita gre pomoč v Afriških državah. Obstaja lokalna hirearhija, ki si prva odbere svoje (in to potem največkrat prodaja), tisti, ki nastopajo na srce parajočih fotografijah, pa dobijo malo ali nič. Tudi UNICEF je moral sprejeti pravila igre, če hoče da vsaj nekaj pride do tistih, ki res potrebujejo. Tile geniji iz prispevka so že ena taka mešanica lokalne mafije in ljudi, ki si filajo ego in denarnice. Zbirati plišaste igrače, za katere sploh ne veš, da jih bo drago spraviti v Gambijo? Sploh ni šlo za igrače, ampak za to, da se pride do ljudi, ki bi lahko prispevali denar. In medtem ko imajo na svoji strani vse lepo po členih razloženo, kako je to davčna olajšava, pa je praktično nemoralno zahtevati od njih, da transparentno pokažejo, kako se sredstva porabljajo. In potem si še drznejo pripovedovati, kako ljudje padajo na kolena pred njimi iz hvaležnosti. Če je samo ena botra v enem letu prispevala cca 2.500 EUR, je to 83 dobrih mesečnih plač v Gambiji, od tega bi torej družina živela cca 7 let. Dobijo pa sem ter tja vrečo riža in videti je, da tile dobrodelniki kar naprej potujejo sem in tja, najbrž ne na svoje stroške. Prav je, da so jih razkrinkali. nejcko, ja, mit Matere Tereze je videti neuničljiv. Pričevanja zdravnikov in drugih prostovoljcev o njenih hiralnicah so srce parajoča. Ampak postala je blažena in je na poti, da postane svetnica, kljub temu da je bilo tudi Vatikanu predloženo dovolj dokazov o njenem resničnem delovanju. Ampak najbrž je povečanje bogastva Vatikana tisti pravi kriterij, da postaneš svetnik.