nejcko
|
Uh, a veš, koliko imam na to temo za napisati Evo, ravno danes sva s prijateljico, ki je btw bila moja sošolka v OŠ in SŠ, pogovarjali o tem, koliko znanja še imam iz SŠ. Ful se je začudila, ko sem ji rekla, da ne znam desetprstno slepo tipkati, ampak da pa vseeno ful hitro tipkam s 6 prsti - pač, nikoli se nisem tega dobro naučila v šoli, kasneje pa nikoli tega nisem uporabljala v praksi oz. službeno, nisem trenirala. Prav tako o večini strokovnih predmetov iz SŠ nimam blage veze - se sprašujem, kako sem jo sploh naredila. Enkrat sem mogla prav v index pogledati, če smo v SŠ sploh imeli biologijo, ker jaz sem trdila, da je nismo imeli, ostali pa, da smo jo v 1. letniku sigurno vsi imeli. In ja, imeli smo jo, ampak jaz se tega sploh ne spomnim; ne prfokse ne snovi, nada, ziro, niente, nula, ... Imela pa sem jo 4 Pojma nimam niti o kemiji. Edino, česar se spomnim še iz OŠ, je, da obstaja periodni sistem in da se računajo neke formule. Pa sem imela tako v OŠ kot v SŠ kar zajebane tršice. Največ kemijskih simbolov sem se naučila z reševanjem križank , pa še to poznam samo tiste stalne, h2O, Ca in to , večino ostalih poiščem v Ugankarskem slovarju . Angleščine sem največ odnesla iz 1. letnika SŠ, ko nas je učil en res res res zaj... prfoks. Slovenščina: vedno sem jo imela rada, ampak v znanju pa nisem najbolj briljirala - tisto učenje življenjepisov na pamet me je naravnost ubijalo. Sem pa iz OŠ res odnesla dobro znanje iz stavčne in besedne analize, iz SŠ pa ljubezen do književnosti. Ampak Cankarja in Franceta sem pa vzljubila šele na faxu in še to popolnoma samoiniciativno - fax mi je dal možnost, da sem ju končno razumela in videla v drugačni luči. Fax: o, Marija, koliko enega nepotrebnega balasta je bilo pa tam. Definitivno 3/$ tega ne rabim pri svojem poklicu Poznati sem mogla selo staroslovansko abecedo (no, to mi prav pride pri branju srbščine ), pa sklanjati stare slovanske samostalnike (učenik, učenika, učeniku, učeniku, učenik, učeniče, učenicjeh ali nekaj takega - no, tega se pa res spomnim, ker sem ga sanjala, ko sem se učila/dudlala na pamet za izpit), je bilo pa včasih malo več sklanjatev, kot jih poznamo danes. Pa poznati sem morala vsa slo narečja, vse premene soglasnikov in samoglasnikov v določenih narečjih itd. Potem smo imeli poseben predmet za samoglasnike, pa poseben predmet za soglasnike, ... svetovna književnost - za izpit pri slavnem Janku Kosu smo se morali NA PAMET naučiti njegovo famozno knjigo Pregled svetovne književnosti. Na izpitu si dobil, kaj pa vem, deset vprašanj (npr. naštej 3 japonske pesnike iz tega in tega obdobja, naštej tri pesmi tega in tega indijskega pesnika, naštej pet tragedij Shakespeara, v katerem stol. je bilo to in to obdobje, itd.) Danes moram vse te podatke iskati po netu ali v knjigi, ker v glavi ni ostalo ama niente A še kaj napišem
|