|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Koliko znanja do vrtca - 3 leta?
14.4.2008 16:05:32   
m_m
Malo na daljše povedano, koliko naj bi otroci znali narediti sami do prvega vstopa v vrtec?

Dete je staro že 3 leta, kar pomeni, da bo v večji skupini onih od 3-6 let.

Kako zgleda, če grejo na wc (kdo briše), umivat roke (kako pogosto), igranje na prostem (kakšna oblačila so najprimernejša in koliko je svinjarije na njih), oblačenje, slačenje, obuvanje (levo desno), in predvsem kaj nardit, če otrok počasi je (kosilo tudi 1 uro).

Zanima me kakšne izkušnje imate ve, katerih otroci so že v vrtcu.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Koliko znanja do vrtca - 3 leta?
14.4.2008 17:58:24   
lex
lahko ti odgovorim kot vzgojiteljica:

1. wc - lulat grejo lahko sami, lahko gre zraven odrasla oseba, pač poveš, da še ne zna 100% it sama, ritke brišemo ponavadi me, razen če otrok ne želi več (potrdi mama, da to dela tudi doma), pri lulanju pa jim povej, da se še ne zna ali pa da se zna sama obrisat.

2. umivanje rok - pred obrokom, po obroku (tudi okoli ust), po vsaki uporabi wc, ko se pride not nazaj, in vsakokrat ko se kaj packastega dela (slikanje, glina, zemlja,.....)

3. igra na prostem - najboljše je kakšna trenerka, kavbojke, skratka bolj neobčutljivo (tudi v igralnici se slika,......), da lažje opereš. Če pa ima gor kiklico ji daš pa trenerko v nahrbtnik, ker ko se gre v gozd pa mora biti primerno oblečena. Ko je bolj mrčasto vreme je fajn, če imata zraven škornje (pri nas hodimo ven v vsakem vremenu, torej tudi palerina ali dežnik) - jaz jih mojemu kar v vrtcu pustim, zunaj se dela vse mogoče, pa saj se ne umažejo tako da bi bili blatni do vratu in čez (no mi smo imeli fanta ki pa je bil magnet za umazanijo, a to je druga skrajnost), sicer pa sama veš koliko se zna pazit. Moj je star 3 leta, pa ima ponavadi kake kolene zelene, pa mokro okoli gležnjev - iz same trme ne nošnje škornjev.

4. oblačenje - kar znajo sami to tudi naredijo (verjemi v vrtcu znajo veliko več kot pokažejo doma), kar ne gre se pomaga. Obujejo se sami, če je narobe mu potem pomagamo, da se obuje prav, ni nobene panike, tega se morajo naučit - eni prej drugi kasneje, vsak pa gre obut prav ven.

5. prehrana - traja pol ure, če otrok rabi več časa si ga vzame in poje v miru, ostali pač gredo k počitku on pa ko se naje. Ne zmorejo vsi kar zmetat vase. Če rabi pomoč se ga vprašain če je odgovor pritrdilen se mu pomaga, drugače se ga pusti, da se v miru naje.

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.4.2008 23:56:54   
* Mateja *
m_m ti maš pa podobne vprašanja kot jaz. Mene tud vse tako matra kako bo moj bogi otroče, ki je bil tok časa pri meni vse to delal sam? Čeprav vem, da res v vrtcu drugače otroci delajo kot doma!

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 3
15.4.2008 9:22:05   
frutka_
Hm, najprej bi popravila nekaj, to kar naštevaš ni nobeno znanje ampak otrokova samostojnost, ki kaže tudi na določeno stopnjo zrelosti.  Kako zna poskrbet zase, za svoje stvari, prepoznava svoja oblačila... ker govoriš o malčku. Pri manjših seveda to ni toliko v ospredju, čeprav so posamezni otroci, ki so izredno smaostojni pa so še praktično v pleničkah.
Ne skrbi, ker bo v vrtcu vse pobral. Vse pozitivno pa tudi kakšno bedarijo.user posted image  Če gre v vrtec bo najbrž prišel v skupino 3-4leta in septembra je za VSE SLO vrtce mesec uvajanja. Spoznavanja. Osvajanja. Prilagajanja. Tako da je celi mesec prilagojen privajanju na takšne stvari ki te skrbijo. Pa še veliko drugega je! Da se znajo postaviti v pare, ko grejo ven, da spoznajo sošolce in vzgojiteljice...Pač spoznavajo novo poglavje v življenju. 

Kako zgleda, če grejo na wc (kdo briše), vzgojiteljica gre z njimi, da osvojijo straniščne navade, da jim pomaga pri oblačenju in zatikanju majčk, brisanju ritke ipd.. Ritke še jim bodo brisali skoraj do šole, to te naj ne skrbi. Pri nas dobijo vlažne robce pa starši prinesemo vsake kvatre tiste male straniščne, vlažne facolete in je brisanje lažje.
umivat roke (kako pogosto),roke si umivajo po in pred jedjo ter po kakšnih likovnih zaposlitvah, po opravljeni potrebi, po prihodu iz igrišča.
igranje na prostem (kakšna oblačila so najprimernejša in koliko je svinjarije na njih), bolj je umazan boljše se je imel user posted image . Če je nesamostojen pri oblačenju kupuj stvari, ki so preproste za oblačenje in obuvanje. Recimo hlače/trenerke na gumo, brez paskov, teniske za nataknit, copate na ježke, jopo na široko zadrgo. Naš se je začel sam oblačiti pri 3-eh letih. Res sam, da mu nastaviš.
oblačenje, slačenje, obuvanje (levo desno), levo in desno še najbrž dolgo ne bo osvojil tako da bodo to uredili namesto njega. Če pa bo kdaj obut narobe pa tudi ne bo zaradi tega imel deformiranih nog.
predvsem kaj nardit, če otrok počasi je (kosilo tudi 1 uro). če je med jedjo počasen bo pač med zadnjimi pojedel. Nobenega problema. Da le je rad!

Zanima me kakšne izkušnje imate ve, katerih otroci so že v vrtcu.  Toplo ti priporočam, da otroka tudi doma vzpodbujaj k samostojnosti, naj opravi stvari sam, naj sam sporoča kaj želi, ne sprašuj ga ampak naj sam pove kaj ni v redu. ko bo šel v vrtec pa mu jasno povej, da mora svoje želje v vrtcu zaupati vzgojiteljici in mu bodo seveda pomagali.
Moje izkušnje so pozitivne. Mali je vrtcu od 11-ih mesecev, poje, pleše, pripoveduje zgodbice, najraje ima igro s konstrukcijskim materialom,rad pomaga, priden je. Ne morem druga rečt!user posted image

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 4
15.4.2008 13:29:01   
m_m
lex user posted image  vidim da si par mesecev pred mano (pri obeh otrocih user posted image )
torej lahko prvi dan povem kaj doma dela sama in kje ima probleme, potem pa vzgojiteljice vidijo, če zna še kaj več? Jo pa že sedaj navajam, kaj bodo v vrtcu delali in malo da je časovno omejena, da ni toliko časa, da naj hitreje poje. Tudi kaka po pol ure in poje na kahli user posted image  
Glede obleke pa je potem bolje da boljše obleke prišparam za kam it, kot pa za v vrtec? Pa nabavim nekaj trenerk in fajn pralnih hlač, nebelih  in pisanih majčk, da so lažje za oblačenje, čevlje na ježka in nepremočljive in usnjene?
Kaj pa izbirčneži pri hrani? Krompir in meso je zakon. Zelenjave ne mara, sadlje določeno je, nora je na jogurte, je pa tudi riž, palačinke, kruh. Ostalo pa kakšne volje je.

mateja z zvezdicami user posted image  Ja, rada bi bla pripravljena. Sej poskušam doma naučit, sam včasih sploh ne posluša. V vrtcu jih je pa več, pa bi rada da zna tut sama za sebe poskrbet, da zatlači majčko v hlače, da si umije roke, da pravi čas pove za wc... odkar je brez plenic, zdaj že pol leta, ne bi rada, da začne lulat v hlače, sam zato, ker se zaigra in pozabi povedat, da jo tišči.

frutka, edino tega izraza sem se spomnila. No tega nisem vedela, kako poteka uvajanje. Prebrala sem samo, da je lahko starš zraven, dokler se otrok ne počutni varnega v vrtcu. Je bilo pa kar mal čudno, ko smo danes šle na dan odprtih vrat, pa ni hotla domov user posted image  Glede septembra sem se pa že lani odločla, da je čez leto ne bi dala not. Da bo z novimi na istem.
Obleke pa bol športne ha? Pa verjetno temnejše. Kaj pa za preoblečt je fajn met še kaki komplet v rezervi vsak dan? Pa pri hrani res dolgo je, sam tut ne vsega.
Jo pa že navajam ja, kaj bodo v vrtcu delali.

Pa še vprašanje za vse: ali so stvari podpisane oz. označene s tisto slikico, ki jim jo dodelijo v vrtcu (če že otrok ne bi prepoznal svojega, da lahko vsaj drugi vejo čigavo je kaj)?

< Sporočilo je popravil m_m -- 15.4.2008 13:31:35 >

* Čas je najboljši učitelj, a kaj ko na koncu ubije vse svoje učence.
* * Ni bogat tisti, ki ima največ, ampak tisti, ki najmanj potrebuje.
* * * Če mislite, da zmorete ali da nečesa ne zmorete, imate v obeh primerih prav.

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 5
15.4.2008 14:03:03   
frutka_
Nič ne skrbi, na roditeljskem sestanku vas bodo obvestili in informirali o vsem potrebnem za čim boljšo akokomodacijo&asimilacijouser posted image  Običajno imajo v vrtcu svojo vrečko za copatke, svoj znak, da se po njem orientirajo v garderobi, na copatke napiši njeno ime (včasih ima več otrok enake), prav tako napiši ime na etikete oblačil in bodo tako najlažje vedeli čigavo je kaj.
Poleg, v garderobi, imajo še svoj nahrbtnik/vrečko z rezervnimi oblačili. To je nujno. Vsaj en komplet cele garderobe je fajn, da ima poleg. Za nesrečne slučaje.
Oblači jo tako kot misliš da je najboljše. Meni je vseeno ali je vrtec ali je maša, vedno je zrihtan. V trenerki ne hodi v vrtec. Kupujem mu športne hlače na žepe, žametke, hlače iz daftina. Saj to so vse mehki materiali. Majčke ima vse mogoče barv. Pač ni mi škoda oblačil za vrtec. Za deklice so pa itak frajerske tiste pajkice pa trikoji, ki se zdaj full nosijo.
Nič ne skrbi, v vrtcu bodo imeli svoj red in običajno se jih k hranjenju ne sili in ne priganja. Poleg klepetajo, se smejijo, polijejo, lulat jih tišči,...To je proces!user posted image
Znak si običajno izberejo otroci sami in zelo dobro vejo kaj imajo, itak pa za svojo evidenco vzg. še vodi svoj seznam. Čisto iz praktičnih razlogov.user posted image

LP, ne skrbi, fajn bo!

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 6
15.4.2008 14:05:44   
Volga
Pa dobro je, da zna integrale računat.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 7
15.4.2008 18:29:18   
Marogica
Ti si tista, ki je pred dvema letoma tako komplicirala, glede čistoče, če se ne motim....AMpak res komplicirala, da ne bo pomote...

Drugače pa so ti že ostale odgovorile, kako in kaj. V glavnem naši otroci so preživeli.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 8
16.4.2008 14:21:33   
m_m
frutka hvala. mogoče ma tu mal moj horoskop prste vmes, ker ne maram sprememb in če so že, sem rada pripravljena user posted image  nas ravno v obdobju uvajanja čaka še ena sprememba, tak da bo kar pestro.

marogica očitno se te je že kaj dotaknilo, da si si uspela zapomnit za 2 leti user posted image  

* Čas je najboljši učitelj, a kaj ko na koncu ubije vse svoje učence.
* * Ni bogat tisti, ki ima največ, ampak tisti, ki najmanj potrebuje.
* * * Če mislite, da zmorete ali da nečesa ne zmorete, imate v obeh primerih prav.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 9
16.4.2008 22:04:07   
lex
Poglej tudi v vrtec lahko otroka oblečeš ful lepo, zakaj ne. Tudi otroci so radi lepo oblečeni. Jaz dam mojemu vedno gor kavbojke ali hlače (trenerke ima za rezervo), ne smeš se pa sekirat če pride domov umazan. Kot so ti že napisale bolj so umazani boljše se imajo, več so doživeli. Otrok spoznava svet z vsem svojim bitjem, z vsemi čutili. In ja najbolj zoprno je ko pride mama vsak dan po otroka in vsak dan vpraša, če se je moral tako zelo umazat. Pa vsak dan je otrok za v vitrino. Daj obleči otroka v taka oblačila, da ti ne bo žal, če bodo umazana.

Čevlji - najbolj praktični so ježki, drugače pa vzgojiteljice zavežemouser posted image

znaki - pri nama si otroci sami narišejo znake, če pa je manjša skupina pa si izbere vsak svojo slikico ali se jim jo določi. Verjemi za vsakega vejo kdo ma kaj. Moj Aleks že zdaj na pamet ve kdo ima kakšen znak v vrtcu (sva se par dni nazaj doma o tem pogovarjala) Če se kakšna cotka izgubi oz. se ne najde lastnika se pač pogovoriš z osebo od katere si prevzela otroka in potem se urigira naprej (še šangice se najdejo pri čiščenju vrtca).
edino kar ti ne priporočam je zlatnina. Ta se VEDNO izgubi in je ful škoda. zakaj bi se sekirala, če ni potrebno. Namreč puncam so se odpirali že okrogli uhančki, da o prstanih sploh ne govorim (tudi o tistih plastičnih), verižica se pa lahko strga, obesek izgubi.

Boš videla kako bo uživala, res pa je, da boš ti doma z majhnim otrokom in lahko nastopijo krize na začetku ampak ne se vdat. Pri nas je že kompliciral in prve 3 mesece vsako jutro jokal sedaj je pa super.

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 10
16.4.2008 22:12:39   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: * Mateja *

Mene tud vse tako matra kako bo moj bogi otroče, ki je bil tok časa pri meni vse to delal sam?

Ce mislis, da je bogi, potem bo bogi....

(odgovor članu * Mateja *)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
16.4.2008 22:13:46   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: m_m

Glede obleke pa je potem bolje da boljše obleke prišparam za kam it, kot pa za v vrtec?

Vedno jo oblacim v lepe obleke, ker se niti ne unicijo, tudi ce se nosijo.

Bolj

(odgovor članu m_m)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
16.4.2008 23:34:01   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: m_m

marogica očitno se te je že kaj dotaknilo, da si si uspela zapomnit za 2 leti user posted image  

Ja, to pa res, kajti takšnega extrema še pa nisem doživela, pa že kar nekaj časa zemljo tlačim...

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?