baguSka
|
Pravilno učeni in poslušni psi, naj res nebi takoj tekli za mačkami in drugimi psi, vendar je takih psov zeeelooo malo. Se pa zgodi. So izjeme. Ampak to je od psa do psa odvisno, kakšen karakter pač ima in tudi kakšen karakter ima njegov lastnik. Lahko ima lastnik še tako 'trdo roko', pa je kužkov karakter tak, da ne bo poslušal za nič na svetu, ko zagleda mačko. Se pa najde kakšen karakter psa, ki uboga že ob enem samem ukazu in tudi uboga. Tako da načeloma Splišni se kar strinjam s tabo oz. s prebranim. Je pa tako Splišna, da ta pasma, ki jo imam jaz - frenči, je sploh znana po tem, da so trmasti kužki in da so 'prepametni' za ukaze, saj točno vejo kaj hočeš, vendar se preprosto zdi brezveze ubogat, ker si mislijo: le zakaj bi te pa ubogu.. Hočem povedat, da so ti kužki trmasti in vedno dvakrat premislijo preden ubogajo. Ne vem zakaj je tko, vendar je. Preverjeno. In ne samo pri meni. Tako da je v tistem trenutku nekaj njemu bolj zanimivega, se z mano niti slučajno ne bo ukvarju. Zato recimo moram vedno imet pri roki njemu sabo najbolj priljubljeno igračo in še ta mora piskat, da takoj priteče za mano. Pa verjemite, da sem stroga z njim kar se poslušnosti tiče oz. znam povzdignit oz. spremenit ton glasu, kadar gre zares. In celo takrat me itak najprej pogleda, potem še enkrat pogleda stvar dogajanja in potem spet pogleda mene in če ga volja priteče, drugače pa niti slučajno. Točno pa ve, kdaj ga je posračku, saj potem vedno prite taaaakoooo potuhnjen nazaj, da se skoraj plazi po vseh štirih in z glavo drajsa po tleh hehe. Pa še neki Splišni: ta pasma je tudi znana po hiperaktivnosti, zato za njega težko verjamem da se bo kadarkoli umiril. Poznam kužka, ki ima že čez 10 let in je še vedno tako aktiven, kot je bil pri 6-ih mesecih. In tako je čisto z vsemi, od majhnega pa do 3-eh let, kar jih ostalih poznam. No, bomo videli. Sem pa pozabila povedat, da se je moj tudi že naučil čakat, ko recimo nekam grem in ve da ne sme za mano in se potem na besedo počaki usede in ne gre za mano. Naučila pa sem ga tudi da išče, recimo ko mi teži z svojo razigranostjo in potem na besedo išči, najde prvo svojo igračo in se začne igrat. Pozna tudi besedico lulat, ker vedno ob njej steče proti vratom, priden, ker se ob njej vedno umiri, čeprav včasih le za par sekund hehe, spusti - bo njej vedno izpljune ali spusti kar ima v gobčku, ob besedici Ben vedno ve, da se greva igrat z njim in da ga bo kmalu videl, kar pomeni, da je v isti sekundi na nogah in veselo laja od navdušenja, ob besedici kuža, pa se takoj naježi in začne lajati proti TV, če je le-ta prižgana, če pa ne, pa proti oknu ali vratom haha. Moram pa povedat, da je moj kuža star šele slabih 10 mesecev in ga moram pohvalit, da je za to starost in to pasmo kar priden. Seveda pa se bo šolanje še nadeljevalo, vendar v domačem okolju, saj se mi zdi to še najboljše za njegovo glavico. ;) Pač vsak dan neki novega izve in potem to ponavljamo, dokler mu ne pride v navado. Je pa seveda tudi pohvaljen in nagrajen, kadarkoli kaj nardi tako kot mora. :) Hočem pač rečt, da pri nas pasja šola ni bila ravno prepričljiva, saj so ga bolj zanimali drugi kužki, čeprav je na momente kar ubogal. Sem pa mojo kužiko, katero ima sedaj moja mami, pred leti naučila čisto istih ukazov kot biba77. Mah vse od A do Ž in je res znala čisto vse, plus to, da je dala celo obe tačke naenkrat. Aja še to, moj recimo uboga še na HOP, da skoči na stol, na kavč ali pa v naročje. Hehe zadnje čase mi v službi celo brez ukaza skoči v naročje, ker vidi, da se ne ukvarjam z njim..
|