|
RE: Kdaj sedijo, če jih posedeš? 31.10.2009 21:49:14
|
|
|
|
Petka09
|
Punce, o sedenju smo se že zelo razpisale na eni drugi temi, malce poglejte za nazaj (naslov: Uf, to sedenje... ). Samostojno ne bodo sedeli dokler se iz štirinožnega položaja ne bodo sami vsedli (nekako tako, ne vem, če sem dobro napisala). To, ko jih posedemo in se zguncajo sem in tja in bi padli je čist normalno pri teh mesecih. Pustite jih, da se sami razvijajo, lahko jih edino spodbujamo s pravilnimi vajami, da bodo plazili, se obračali itd. V pediatriji naju niso poslali v RA, čeprav se še ne obrača (stara točno 6 mesecev) - rekli so edino, da bo vse dosegla, le z zamikom in da ima itak čas. Tu na RR sem prebrala dobre nasvete za izvajanje vaj, da otrok krepi mišice in se že v enem tednu pozna razlika! Tamalo imam skos na tleh in ratuje zelo gibčna. Še vedno se sicer ne obrne, manjka pa še zelo malo. Obrača se na bok "kot velika", muva sem in tja, prav močna postaja. Še pred enim tednom pa je samo na hrbtu ležala in se kvečjemu na bok obračala in se malo z nogicami igrala. Zdaj pa ratuje prav divja. Samo zato, ker je veliko na tleh in se igramo in spodbujamo gibanje. Sedenje pa itak vidiš, ko ga posedeš v naročje, če se lepo drži. Če je otrok zelo mlahav in kar skup leze bi bilo dobro obiskati pediatra, ker mislim da pri 6 mescih le že morjo imet dokaj stabilno hrbtenico, da se lepo pokonci držijo (ob delni opori seveda, ne povsem samostojni). So pa dojenčki različni in eni so lahko pravi "bojevniki", ker hitro ratajo močni in zgodaj sedijo, shodijo itd. Opazovat in alarmirat je treba samo takrat, ko vidiš, da otrok recimo pri 6 mescih še opleta z glavico, da mu ne sledi z rameni, če ga potegneš gor, da se niti na bok ne obrača, da skup leze pri sedenju (da je hrbtenica čist mehka skor) itd.
|
|
|