|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kdaj pravljice?
20.10.2008 13:48:10   
Ekaz
Naša user posted image  je stara skoraj 14 mesecev. Ko ji poskušam prebrat kakšno pravljico, je sploh ne zanima. Pa probam počasi, pa s "taveliko lučjo" pa s "tamalo lučko", ....vse...in sploh ne porajta, da ji berem in se špila po svoje. Kdaj ste vi kaj začeli s pravljicami oziroma kdaj so malčki pokazali interes?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kdaj pravljice?
20.10.2008 14:00:07   
2.2.
da te potolažim je več takšnihuser posted image . sicer so ji na sploh všeč knjige da pa bi poslušala pravljicp.....kje pa

(odgovor članu Ekaz)
Neposredna povezava do sporočila: 2
20.10.2008 15:54:36   
zinkazi
ogledujta si slike v kartonkah, preberite kakšno malenkost, počasi ji bodo zanimiva daljša besedila, otrok nam vedno pokaže, kaj je za njega pravo.

(odgovor članu 2.2.)
Neposredna povezava do sporočila: 3
20.10.2008 16:19:13   
mateyka
naša isto. knjigice gleda, pravljice so pa - boooring user posted image meni se zdi, da ko bo malo starejša in bo več razumela, da bo bolj zainteresirana.

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 4
20.10.2008 17:08:51   
sončnica13
Ne sekiraj se! Jaz sem našem začela brat pravljice pri pol leta in ga je to vedno pomirilo, potem pa je kar naenkrat (po prvem letu) začel pravljice odklanjat in sploh ni hotu poslušat, pa sem si rekla ok. in sem ga nekaj dni še zvečer vprašala, če bova brala, pa je reku, da ne potem pa tud sprašvala nisem več. No čez par mesecev (kaj vem koliko 3-4user posted image ), pa moj user posted image reče, če neč več pravlic ne bereva in takrat sem spet vzela v roki knjigo in mu začela brat pa ga malo spraševat kdo je na sliki itd., no in od takrat  naprej spet vsak večer bereva in ga ne prepričam, da bi šel spat brez njeuser posted image .
Je pa prav zanimiv, ko začneva brat eno pravljico jo potem bereva najmanj en teden eno in isto in potem drugo spet tolk, da jo že takorekoč zna na pamet in potem zraven zmeraj komentirauser posted image .
Tako, da je najbrž res najbolje, da jo nič ne siliš, ker lahko le odpor dobi. Jo pa vsake toliko časa vprašaj, če bosta brali.
Za čez dan pa naj ima kje pri roki kakšne kartonke. Naš jih je imel in jih je rad gledal.

Lp

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
20.10.2008 17:15:55   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Ekaz

Naša user posted image  je stara skoraj 14 mesecev. Ko ji poskušam prebrat kakšno pravljico, je sploh ne zanima. Pa probam počasi, pa s "taveliko lučjo" pa s "tamalo lučko", ....vse...in sploh ne porajta, da ji berem in se špila po svoje. Kdaj ste vi kaj začeli s pravljicami oziroma kdaj so malčki pokazali interes?

zakaj pa bi moral biti neki mejnik, da začnemo brati pravljiceuser posted image  zakaj enostavno želimo, da bodo naši otroci bolj "pametni" od drugihuser posted image  in bodo pri recimo enem letu "požirali" informacije, ki jim jih želimo MI posredovati, zakaj ne pustimo času časauser posted image

moj je bil vedno preživahen, da bi zdržal kakšne 3 minute za kratko pravljico.....saj, knjigice je že sam listal ko je to sam želel, ampak sedeža pa ni bilo do pred 3 mesecev....se pravi, da so ga začele zanimati pri 2,5 letih.

ampak ga nismo forsirali z nobeno stvarjo, pa ga tudi s pravljicami ne.
zdaj pa hoče sam v knjižnico po nove pravljice, pa jih moramo nesti v posteljo, najprej mu jih parkrat berem jaz ali oči, potem pa on nama bere.....in moram rečt, da si mulček skoraj na pamet zapomni besedila. sem včasih prav paf, kakšen spomin ma.

jaz enostavno zagovarjam, da se bo vse zgodilo točno takrat, ko bo moj malček na to pripravljen.

...vox populi...

(odgovor članu Ekaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
20.10.2008 21:25:08   
Naja30
Kaj pa vem. Moja obožuje knjige in že zgodaj začela poslušat vsebino. To seveda ne pomeni kakšnih Trnjulčic ipd., ker tako dolgo le ni zdržala. Bolj kartonke, tiste kratke in ko sem ji brala, sem jo vključila, da je pokazala stvari in osebe.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.10.2008 13:45:08   
krfjolca
IZVIRNO SPOROČILO: rija

zakaj pa bi moral biti neki mejnik, da začnemo brati pravljiceuser posted image  zakaj enostavno želimo, da bodo naši otroci bolj "pametni" od drugihuser posted image  in bodo pri recimo enem letu "požirali" informacije, ki jim jih želimo MI posredovati, zakaj ne pustimo času časauser posted image

Deloma imaš prav, po drugi strani pa mejnik za vzpostavitev otrokovega pozitivnega odnosa do knjige dejansko obstaja. Strokovnjaki bralni razvoj delijo na štiri obdobja, v katerih se kažejo bralni interesi - prvo je obdobje praktične inteligence in traja samo do 2. leta starosti. Za bralni razvoj je bistveno, da se otrok že v tem času zanima za slike in slikanice, o katerih mu starši pripovedujejo in pozneje berejo. Nekako po 2. letu starosti pa se začne obdobje, ko otrok že posluša zgodbe in pravljice. Tretja stopnja je po 7. letu, četrta pa po 12. letu. Zamujen mejnik je tako kot pri drugih razvojnih področjih precej problematičen, ker kasneje ne moremo priti do take stopnje, kot bi lahko prej. Enako je npr. pri fini motoriki.

Strinjam se, da posiljevanje otroka z literaturo nima smisla, saj s tem ne moremo doseči, da bi imel otrok knjige rad, je pa dejansko pomembno, da najdemo en način, s katerim otroku knjigo približati. Ni dovolj, da predenj postavimo kup slikanic in čakamo, da ga bodo začele zanimati - to nima smisla. Puščanje času čas, kot praviš, je pri tej zadevi slab način, ker se otrok sam od sebe ne bo začel zanimati za knjige, saj niti ne ve, kaj mu ponujajo. Starši si morajo vzeti čas, se usesti z otrokom, najti primeren trenutek, ko je otrok umirjen, itd. Nekaterim otrokom je dovolj, da mu kažemo slikice v knjigah in pripovedujemo o tem, drugim je treba zadevo predstaviti drugače - morda s petjem ali igranjem na inštrument (če znamo), če gre za slikanico s pesmicami. Na voljo so zvočne knjigice, knjige s teksturami, postavljanke, kopalne knjigice, ki so super za otroke, ki jih navadne knjigice ne potegnejo. Eden od načinov je, da zgodbico predstavimo z lutkami, včasih pa je dovolj že dovolj živahno, kar malce bolj "igralsko" pripovedovanje zgodbe.

Pri vsem tem niti ne gre zato, da hočemo, da so naši otroci pametnejši od sosedovih, ampak da vsak starš nekako želi iz svojega otroka potegniti najboljše. Ne na silo, ampak tako, da podpiramo in spodbujamo tiste sposobnosti, ki so mu prirojene. In pozitiven odnos do knjige je zelo dobra popotnica za kasnejše življenje, razgledanost, uspeh.

< Sporočilo je popravil krfjolca -- 21.10.2008 13:46:15 >

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.10.2008 13:50:37   
tojeto1
Priporočam ti, da gledata slikanice z živalmi in potem ji rečeš: TO JE MUCA - Kako dela muca? MJAV, MJAV in ona to ponavlja in pol naslednja živalca,... In isto knjigico bereš vsak dan, dan za dnem. Zate je boooring, za njo, ki se razvija je tako, kot da je vsakič nekaj novega, ker počasi dojema in nato ponavlja. Nato sta na desni in levi starni dve živali, pa vprašaš KATERA JE MUCA in ona pokaže.. Kmalu že sama ob risbici pove, kako dela živalca...

(odgovor članu krfjolca)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.10.2008 23:13:02   
sandra85
IZVIRNO SPOROČILO: tojeto1

Priporočam ti, da gledata slikanice z živalmi in potem ji rečeš: TO JE MUCA - Kako dela muca? MJAV, MJAV in ona to ponavlja in pol naslednja živalca,... In isto knjigico bereš vsak dan, dan za dnem. Zate je boooring, za njo, ki se razvija je tako, kot da je vsakič nekaj novega, ker počasi dojema in nato ponavlja. Nato sta na desni in levi starni dve živali, pa vprašaš KATERA JE MUCA in ona pokaže.. Kmalu že sama ob risbici pove, kako dela živalca...

točno to počeneva midva pred vsakim spanjem. ne berem mu pravljic, ker me ne poslušauser posted image za vsako stvarjo mu povem kaj je, on ponovi,......
pred spanjem mi sam prinese njegove najljubše knjigice, jih počasi pregledava, da se pomiri (vsačih greva 3x skozi) in pol ga odnesem spat)

kako je če imaš v življenju 2 moška: enega neizmerno ljubiš in se mu z užitkom cela predaš, drugega imaš neizmerno rada, vsak njegov napredek je zate ponos in vsak njegov nasmeh ti polepša dan! oba pa mi pomenita VSE na tem svetu! ¦ ¦

(odgovor članu tojeto1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
21.10.2008 23:23:22   
frutka_
Pri 14-ih mesecih ji bodo najbolj všeč realne "pravljice". Recimo takšne, ki opisujejo dnevno rutino. "Minka gre spat" recimo je taka. In v njej je par stavkov kako si najprej umije zobe, povečerja, gre spat, vzame medvedka. Pozornost pri malčku je kratkotrajna zato ne moreš pričakovati, da bo poslušala dolge pravljice. Običajno imajo knjižnice kotičke za najmlajše bralce.
Naš je interes za knjigice pokazal hitro. In še vedno je čisto nor na branje. V bistvu ga zdaj že zani,majo glasovi in črke. Je taki grozno radoveden tip otroka in komaj čaka, da nekaj novega privlečeš na plan.user posted image

(odgovor članu Ekaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Pomagajmo ustvariti čarobni december za vse
December je čas topline in obdarovanja, a tudi priložnost za pomoč. Spoznajte čudovite humanitarne projekte, kot so Boži...
Zdrava črevesna mikrobiota
Črevesje in pljuča medsebojno delujeta dvosmerno prek črevesne mikrobiote, njenih presnovnih produktov in imunskega sist...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?