|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kdaj črka r?
4.11.2008 10:32:18   
Bejba
Naš ta večji škorček je star 4 leta. Lepo govori, vendar pa še vedno ne zna reči črke r. No, tko samostojno mu nekako še uspe reči r, ampak v besedah pa je še vedno vse l.
Torej kdaj naj bi otrok lepo govoril črko r v besedah in stavkih?

Hvala

LP; B 

Odločitev, da boš mati, je usodno pomembna.
Takrat izbereš, da bo tvoje srce
za zmeraj hodilo po svetu zunaj tvojega telesa.
(Elizabeth Stone)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kdaj črka r?
4.11.2008 10:38:35   
muki1
Mislim, da pred vstopom v šolo. Tisti, ki ne znajo, pa pri sistematskem pred šolo dobijo napotnico za logopeda.

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu Bejba )
Neposredna povezava do sporočila: 2
4.11.2008 11:00:05   
nynna
Nam je logopedinja rekla, da je čas do šole. Če otrok menja r s črko l je vse ok, če pa menja s črko j potem pa potrebuje logopeda. In še rekla je naj ne popravljamo ali kako drugače forsiramo ker bo še slabše. Res je kar sama od sebe potem začela govoriti r. Zato ne skrbi in pusti času čas.user posted image

(odgovor članu Bejba )
Neposredna povezava do sporočila: 3
4.11.2008 11:07:56   
Anonimen
Pomoje se do šole ni za sekirat preveč ... mi je pa na misel prišla ena "zgodbica" od enega družinskega prijatelja ... ko je bil mali ravno tako ni znal reči r, ko pa se mu je enkrat odprlo, je bil pa tut moj oči kar naenkrat Rojze in ne Lojze user posted image .

(odgovor članu nynna)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
4.11.2008 11:59:32   
Pinga
Oj !

Ja nekako do šole naj bi osvojil črko R. Je pa res dosti boljše če reče namesto r črko l kot pa da bi rekel črko j.

Midve s hčero, ki je stara 5,5 let hodiva k logopedu ravno zaradi črke r, ki pa je po besedah logopedinje že zelo blizu.user posted image  Predvsem pa ona stalno ponavlja, da je pri črki r ne smem popravljat ampak bo prišla sama od sebe.

Lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.11.2008 13:00:17   
krfjolca
Mene pa zanima, kdaj naj bi razločno rekli š, č in ž, ker pri nas je vse s, c in z? user posted image

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D

(odgovor članu Pinga)
Neposredna povezava do sporočila: 6
4.11.2008 13:24:08   
viv_
Te izgovorjave, se mi zdi, so res odvisne od otroka, do otroka...

Pri treh letih je sistematski pregled, tam pogledajo vse in predlagajo logopeda, če se jim zdi potrebno.

Pri nas recimo starejša sploh ni imela faze, ko ne bi rekla r. R je govorila od začetka. Je pa spregovorila relativno pozno, pri 2 letih.

Tamala pa R včasih reče, včasih ne. Včasih ga reče kot L, včasih kot J, odvisno od povezave, včasih ga kar spusti. Ime ji je Zarja, pa sama sebi reče Jaja, sestrica je Mirna, pa jo kliče Mina... sicer pa govori kar lepo...

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu krfjolca)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.11.2008 9:07:31   
k1
sem ravno mislila vprašat o tem. naša bo februarja 4 leta. očitno imamo še čas. čšž že obvlada.

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
5.11.2008 10:38:43   
Branka Teržan

julija je stara dobre 3 in pravtako obvlada ščž nikakor pa ji ne rata reči r. pa je tudi ne silim.

prej sem zasledila da je ena rekla da je pri treh sistemacki pregled pa me zanima če ste same poklicale pa se naročile ali so vas oni klicali. moja je bla stara 3 avgusta pa še ni nič pa mi je rekla ena kolegica ki je pri istem zdravniku da še tudi ni nič dobila pošte pa je bil mali star 3 aprila.

hvala

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
5.11.2008 10:43:02   
Doll
R,č,š.ž.... vse malo pred 3 letom

(odgovor članu Branka Teržan)
Neposredna povezava do sporočila: 10
5.11.2008 13:56:00   
Branka Teržan
IZVIRNO SPOROČILO: Doll

R,č,š.ž.... vse malo pred 3 letom

bravouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

jst upam da bomo pri nas tudi kmalu slišali riba raca rak in ne liba laca lakuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Moja pikapolonica Julija 2005.
Moja čebelica Sanja 2007

(odgovor članu Doll)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.11.2008 14:01:04   
honey
Oh, pri nas je tudi še namesto "r" "l". Potem ga pa mož včasih heca - npr. če mali govori o ribi, ga vpraša: a liba?  Tamal pa pravi: ati, saj veš, da ne znam reči "l" (r) user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 12
5.11.2008 15:39:53   
lev76
Kot so odgovorile predhodnice, po moje ni nobene panike do šole oz. se na sistematskm pri 3 letih pogovoriš kako in kaj.

Moja je sicer R začela govorit pri 2,5 letih.

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 13
7.11.2008 13:43:16   
jasna
Branka, na sistematskega pošiljajo vabila. Je pa odvisno od ZD in dr., kako so zasedeni oz. "pridni"user posted image  V našem ZD so sedaj klicali januar 2005user posted image .

Neposredna povezava do sporočila: 14
8.11.2008 13:13:15   
dory
Moj je star 4,5let in še ne izgovarja črke R niti pod približno...prej je celo menjal R za J....no to je sedaj osvojil in je R že L....to je pa tudi vse...ima tudi govorno napako pri sičnikih in šumnikih...s šumniki je že napredoval, sičniki so pa katastrofa...me je že vzgojiteljica opozorila na logopeda....že prej tudi pediatrinja, pa sva se potem dogovorili,da mu dava čas, ker gre vse mal počasneje pri njemu...

(odgovor članu jasna)
Neposredna povezava do sporočila: 15
8.11.2008 15:48:04   
AKŠ
ja tole je res čisto od otroka odvisno.....

naša je res že zelo kmalu vse rekla - pri dobrih dveh je že rekla r, č ž in š....tko da smo sedaj na sistematskem (3 leta) bili pohvaljeni, da izredno lepo govorimo za takšno starost...

poznam pa ogromno otrok - ki jim enostavno še ne gre. Pri dobrih treh letih jih komajda kaj razumeš, ne pa da bi pomislil na R in šumnike...

je pa res, da imajo otroci čas do osnovne šole.....zato ga kr pusti - večinoma pridejo zadeve same od sebe....

ja pa še tako - v sorodu imamo eno deklico, ki je res pametna deklica, medtem ko so sičniki za njo katastrofa. Pa so jo poslali k logopedinji, ki pa je bila poden od podna. Neprijazna do otroka in deklica je vedno prišla objokana domov. Ko pa se je logopedinja spravila še na mamico in ji rekla da se ne ukvarja dovolj z njo user posted image  (vsak dan sta z mamico vadili pred ogledalom ...) pa je mamici prekipelo. Takrat je deklica zadnjič videla logopeda....

leto po tej zgodbi deklica govori normalno....z pomočjo staršev in domačih ji je uspelo...

tko da - vsak otrok je pesem zase - eni prej drugi kasneje - glavno pa je, da jih razumemo....

Opazujem te,kako mirno spiš,te pobožam in ti že stotič preštejem vse prstke...In šele,ko tvoja dlan leži v moji,opazim,kako zares majhna si.Tako si majhna-pomeniš pa mi ves svet.

(odgovor članu dory)
Neposredna povezava do sporočila: 16
9.11.2008 8:25:57   
Martina27
Moj sonček tud še ne reče črke "r" in se včasih ful zasekiram, ampak fajn da je ena odprla to temo, da sem se malo potolažla....

No star pa je 3.5 let pa me je res skrbelo, ker eni iz vrtca to črko ful lepo povejo, kar se tiče pa č, š, ž pa jih lepo izgovori....

Sem ga ravno testirala....user posted image

(odgovor članu AKŠ)
Neposredna povezava do sporočila: 17
9.11.2008 8:56:40   
šnucika
Do vstopa  v šolo naj bi izgovarjali r...sicer pa so potem logopedi,ki pomagajo pri tem.Poznam pa ogromno odraslih,ki r izgovarjajo tako "po otroško" in večinoma prav simpatično zveni!user posted image
Naša pupa bo decembra dopolnila 3 leta in že kakšen mesec ali dva izgovori r,včasih pa ga še vedno pozabi in postane nekaj med r in l....ampak ima še časa,da se ga nauči redno uporabljati...

kaR te ne ubije,te okrepi!

(odgovor članu Martina27)
Neposredna povezava do sporočila: 18
9.11.2008 9:43:03   
soncek&luna
moj 3 letni palcek je najprej govoril j namesto r, l je redko "uporabil"... zdaj pa ze lepo rece r... sumniki mu tudi ne delajo vec problemov

Mami, pika moja!

(odgovor članu šnucika)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

BLOG: Otrokom jemljemo možnost slabih izku...
Vzamemo jim izkušnjo padcev in bolečine, vzamemo jim izkušnje. Mislimo, da jim bomo s tem olajšali odraščanje, vendar ji...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...

Kako bi reagirali ..
Admin

če bi šel vaš mož na kavo z bivšim dekletom, ki je že leta ni videl, da se malo "pogovorita"?