|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako reci NE brez občutka krivde?
21.5.2008 15:43:03   
ThinkPink
Jaz ne znam reci NE in sploh imam včasih občutek, da ljudje to izkoriščajo. Kaj naj...sem pač zelo dobra oseba.

Primeri: Neki nepomembni daljni sorodniki - po novem moji sosedi, me kar nonstop nekaj rabijo, ali je to prevoz, ali je 10dag kave, ali je učenje njihovega otroka (ki ima matem. 1 in jo moj inštruira, seveda zastojn). Namesto, da bi jim rekla "Ne, nimam časa, ne morem vas peljati" ali pa "Ne, tudi meni je zmanjkalo kave" ali pa "Ne, danes **** ne more priti, ker gremo z družino v park" ipd samo kimam in jim v vsem ustrežem. Če pa se že slučajno zoperstavim situaciji, pa zraven kar "farbam" in imam še cel dan občutek, kakšna svinja sem....ker so bogi in nimajo avta, nimajo denarja, ker si **** ni sam kriv, da se noben ne pobriga zanj....

Pa še je takšnih primerov... V situaciji, ko bi si mogla izmiliti kakšen izgovor, enostavno zmrznem in rečem: "Ja, lahko."Moj dragi je moje nasprotje. Mi hoče pomagati...je že rekel, naj v primeru, da me kliče kdo, ki itak nekaj hoče od mene ne dvigujem telefona(ampak to ni rešitev) in da jim bo on povedal svoje na svoj način. On bi rekel tako: "Ne, ne moremo peljati. Lahko pa vam dam št. taxija." In bi verjetno zaključili za vedno. Ampak enostavno  mu tega ne dovolim, ker potem bi se s temi sorodniki grdo gledali.

Ima kdo recept, kako biti bolj samozavesten v tej smeri?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kako reci NE brez občutka krivde?
21.5.2008 15:47:43   
Anonimen

Vaja dela mojstrauser posted image

Boš pač farbala, pa bedno se počutla en cajt......pol te bo pa to minilo. Pač če se ne boš sama zase postavla se ne bo nihčeuser posted image

(odgovor članu ThinkPink)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
21.5.2008 15:50:03   
Anonimen
Dokler sama pri sebi ne boš pošlihtala stvari, pa se postavila na prvo mesto, ti nikoli ne bo uspelo.

Ti si pomembna. za tvoje dobro gre. Če nimaš časa rečeš: Nimam časa.
Brez razlag, opravičil.

Traja, ampak se da.
Tud mene še zdej kdaj matra...
Ti sam vztrajaj.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
21.5.2008 16:00:09   
Marogica
Mogče pa bi morala parkrat kavo kasirati ali pa reči, bencin do krajax stane toliko.....Pa bodo mogoče skapirali.

Pa počasi se navadi, da ne boš dobra duša za vse ostale, temveč tudi zase...

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.5.2008 16:09:58   
karmy
res je...vaja dela mojstra... poskusi jih ti za kaj prositi... boš vidla kako hitro boš dobila odgovor, hja nimamo časa, ne vem če bi, a lahko sporočim čez čas ( kar seveda ne naredijo - se delajo francoza ) ali pa samo enostavno ne. čez čas že ti avtomatsko začneš ne govort..poskususer posted image

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.5.2008 16:13:17   
Muca Copatarica
Mislim, da ima vsaka stvar neke meje, kjer se stvar konča. Ti imaš svoje življenje, ki ti ga ni treba podrejati sorodnikom - sosedom, imaš svoje potrebe, ki so pomembnejše od njihovih,...
Brez občutka krivde jim zato lahko rečeš, da nimaš časa ali celo, da ne misliš biti njihova taksistka ali kar koli drugega.
Verjetno se boste res na začetku gledali grdo, vendar se zaradi tega ti ne smeš obremenjevati in sekirati. Postaviti moraš svoje meje in povedati do kje jim dovoliš, da posežejo. In če so kolikor toliko človeški, te bodo sčasoma mogoče razumeli zakaj jim ne moreš nuditi pomoči vedno, ko si je zaželijo.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
21.5.2008 16:15:52   
Naja30
Če ti je res tako težko reči ne, pa naj kar mož namesto tebe naredi tako kot si napisala. Pa kaj, če boste opravili.

(odgovor članu Muca Copatarica)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.5.2008 16:38:56   
lana777
Tudi jaz imam te probleme, reči ne.
Prijateljice so mi celo kuple knjigo _ Kako reči ne!

Vsak trenutek mine. A v nas ostanejo tisti, ki nas delajo boljše in srečnejše. Taki postanejo neminljivi.

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.5.2008 17:00:31   
Naja31
Prijateljice so mi celo kuple knjigo _ Kako reči ne

Je kaj pomagala?

Ker jaz imam isto težavo.
Če pa že, se vedno izgovorim na moža.

(odgovor članu lana777)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.5.2008 17:12:37   
Majuska
ThinkPink, tudi jaz sem imela težave s tem, da sem v zadregi zardela in nisem znala reči ne, ampak mi sedaj že kar dobro uspeva. Pa ne gre tu le za sosede, ki se ti recimo smilijo, tudi staršem nisem znala reči ne. No, ko me zdaj kdo prosi za uslugo, premislim (dejansko dobim en tak zamišljen izraz na obrazu, ker tuhtam ali sploh imam čas za to, pa še zadrega tako lažje mine), potem pa rečem ali "ja to bi šlo" ali pa "z veseljem bi, ampak imam to in to obveznost". Če pa to ne razumejo, pa hvala lepa za nadaljne sodelovanje! Ena meja pa mora biti, no, ali pa naj pokažejo vsaj malo dobre volje za kontro uslugo.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 10
21.5.2008 17:17:22   
Gina
Jaz mislim, da ti povezuješ tvoje usluge z ljubeznijo njih do tebe. V bistvu se moraš zavedati dveh reči:
- ljudje te nimajo radi zato, ker jim vedno ustrežeš, ampak zaradi spleta množice reči, ki sestavljajo vaš odnos in posledično ni niti slučajno povezano, da bi te nehali imeti radi, če jim usluge ne nudiš več v taki meri
- nobena stvar ni črno bela, torej ti ni treba iti v drugo skrajnost niti biti nesramna, če želiš prenehati z uslugami, ali po domače rečeno, ni ti treba nekoga povozit, npr. z izjavo, naj gredo po taksi ali naj plačajo kavo in podobno, če hočeš rešiti stvar, ker se te reči da urediti drugače

Kako? Jaz bi se že prej odločila, kaj sem jim pripravljena nuditi za uslugo in česa ne. Če bi prišli po kavo, bi jim jo najbrž dala, če se mi ne bi zdelo, bi jim rekla, da mi je žal, ampak da je nimam na zalogi, če pa si jo želijo, da jo imam še za par žlic v piksni, pa da lahko kavo skuham. Če bi želeli inštrukcije, bi jim rekla, da mi je zelo žal, ampak da sem tolk utrujena že cel mesec, da ne morem, da se moram pošteno odpočit in da sem sklenila, da bom dva meseca posvetila več ali manj sebi in pridobivanju osnovne energije, al pa bi rekla, da nimam časa, da mi je zelo žal, ampak da ne gre, da rabm čas tudi zase in za svojega partnerja. Če bi mi rekli, če lahko peljem koga kam, bi jim rekla, da mi je zelo žal, ampak da sem tolk na koncu z denarjem, da komaj spraskam še za kakšen tank bencina, da bi jih rada peljala, ampak da si tega ne morem ta hip privoščit - da upam, da razumejo situacijo, al bi jim pa rekla tisto, kar je zgoraj napisano pri inštrukcijah - odvisno od tega, kaj bi tisti hip čutila v resnici.

Če si dobro prebrala moje odgovore, vidiš da se nikjer ne bi glih kaj dosti izmislila, samo resnico bi zavila v sprejemljivo obliko. Nikdar se ti ni treba glih lagat, niti biti nevljuden, da bi pri takih rečeh dosegel svoje. In verjemi mi, da ti tega ne bodo zamerili. Če ti pa bodo, potem so pa sami krivi, niti jih ne rabiš, če so taki zamerljivci, da moraš ves čas po jajcih hodit, če hočeš z njimi biti v normalnih odnosih. Samo jaz sem zihr, da bi 80% ljudi tak odgovor sprejelo in spoštovalo.

Aja, a veš kaj meni pomaga, kadar se skuša vtihotapiti vame občutek krivde. Občutek krivde vedno izhaja iz pretiranega istovetenja ali iz pretiranega sočustvovanja s človekom, zato si takrat vedno zavestno vprašam, če se jaz temu človeku kaj smilim, ko takole z mano dela + me zraven še čustveno izsiljuje? Odgovor je vedno ne, zato si takrat mislim, da n potrebe, da bi se mi ta človek preveč smilil, sj on zame nima nobenega razumevanja. probaj, pa srečno!

< Sporočilo je popravil Gina -- 21.5.2008 17:19:52 >

(odgovor članu lana777)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.5.2008 19:12:55   
lenika
Jaz tudi vedno mislim, kadar rečem ne, da moram imet dober tehten razlog za to.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
21.5.2008 19:21:04   
cmokec
NE boš lahko rekla takrat, ko njihovo prijateljstvo ne boš kupovala z vašimi uslugami. Ko boš prišla do točke, da te imajo ljudje lahko radi zaradi tebe in ne zaradi tvoje pomoči. Sedaj pa občutek krivde povezuješ s svojo priljubljenostjo med ljudmi. Če se razumete, se dajte brez 10dag kave. Če te imajo pa samo zato radi, te pa niso vredni.

Pomagaj, če lahko. Če pa ne moreš, bodo pa prijatelji to razumeli.

Moje srce grejeta dva mala sončka: Sara (2001) in Pia (2005).

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
21.5.2008 19:25:48   
Anonimen

Dobi službo v telefonski centrali.user posted image  Se kmalu naučiš reči NE skoraj vsakemu, ki te kliče. Al pa se navadiš in naučiš izgovorov.user posted image
No, tko sem jaz začela...user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 14
21.5.2008 19:29:13   
Anonimen
ljudje te nimajo radi zato, ker jim vedno ustrežeš, ampak zaradi spleta množice reči, ki sestavljajo vaš odnos in posledično ni niti slučajno povezano, da bi te nehali imeti radi, če jim usluge ne nudiš več v taki meri

Saj to je delno res. Samo pri (oz. večinoma pri) sorodnikih je pa to bolj zapleteno. Toliko let si skakal tako kot so si oni zamislili, potem pa naenkrat rečeš ne. Šok totalen. Zaradi takih sem jaz vse samo človek ne. Dobro v vsem tem je, da imam mir pred temi pijavkami in mrhovinarji.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
21.5.2008 19:29:49   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: natasa77

ljudje te nimajo radi zato, ker jim vedno ustrežeš, ampak zaradi spleta množice reči, ki sestavljajo vaš odnos in posledično ni niti slučajno povezano, da bi te nehali imeti radi, če jim usluge ne nudiš več v taki meri

Saj to je delno res. Samo pri (oz. večinoma pri) sorodnikih je pa to bolj zapleteno. Toliko let si skakal tako kot so si oni zamislili, potem pa naenkrat rečeš ne. Šok totalen. Zaradi takih sem jaz vse samo človek ne. Dobro v vsem tem je, da imam mir pred temi pijavkami in mrhovinarji.
Enako. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
21.5.2008 21:07:59   
lelaval
Jaz sem se tudi težko navadila -ampak, ko prvič rečeš NE, potem gre lažje naprej user posted image

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
21.5.2008 21:14:44   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: natasa77

Eh... Vidiš, spet se sekiraš.

To je nekaj podobnega kot z otrokom.
Mama ga najprej razvaja, mu vse nosi k riti. otrok jo izsiljuje, "zlorablja" v svoje namene.Je ne spoštuje.

Mami enkrat dojadi. Reče ne. kako odreagira otrok? Ponavadi popeni. preizkusi vse možne variante. In ker ne palijo, je besen. kriči, žali.

Isto delajo sorodniki v tem primeru.
Tudi jaz sem dala to skozi, ko je bilo sestri samoumevno, da vedno rečem ne.
Prve parkrat je znorela.
Zdej spoštuje moj ne in ne sili naprej.

Življenje je toooliiiiko lepše ko znaš reči ne. Šele ko znaš reči ne, je življenje res v tvojih rokah.

Aja, pa kmalu ti postane vseeno kaj si drugi mislijo o tebi. Ali kaj govorijo tebi direkt v faco.

< Sporočilo je popravil matovilcica -- 21.5.2008 21:18:22 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
21.5.2008 21:17:05   
ThinkPink
Hvala za odgovore. user posted image  

Je pa zanimivo, kako eni ljudje, takoj skapirajo, ko jim enkrat rečeš Ne, drugi pa nimajo meje. Zgoraj omenjene sorodnike sem že kakih 1000x zavrnila, se izgovorila (in se doma sekirala...) pa še kar vztrajno "tečnarijo".

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 19
21.5.2008 21:46:28   
Gina
Mogoče pa jih nisi zavrnila na pravi način. Če ti rečeš človeku, da nimaš danes časa, se to razume čist konkretno, da danes in zgolj danes nimaš časa. Če jim rečeš, da je avto pokvarjen, se razume, da je zgolj danes pokvarjen, jutri bo delal. Če rečeš, da te glava boli, da ne moreš inštruirat, se razume, da govoriš za danes. Štekaš? Nič jim ne daš vedeti, da gre za tvoje dolgoročno počutje. Če jim rečeš, da si tolk zmatrana, da rabiš vsaj 2 meseca, da boš prišla k sebi, ali če rečeš, da si boš ta mesec vzela čas za vaju z možem, da ne moreš inštruirat, ali če rečeš, da se boš posvetila kaj vem čemu že te tri mesece, ali pa če rečeš, da sta čisto brez denarja že en cajt, se jasno razume, da govoriš o daljšem obdobju. če ne razumejo prvič, jim poveš naslednji dan še enkrat in še enkrat. Pač poveš večkrat, z dobro voljo, ne da bi se počutila krivo. Kaj pa potem, če večkrat poveš, saj te večkrat vprašajo. Če ne dojamejo, je to njihov problem. Dokler se ne boš naučila tega, bodo hodili še in še in še...in ti jih boš vsakič videla kot nekoga, ki te ogroža. ko boš mirno rekla, da si zmatrana, da ne moreš, se ne boš več počutila ogroženo, jih ne boš dojemala kot nekoga, ki te ogroža. Bo samo en pogovor v množici pogovorov več. Vse je v dojemanju. 

Druga težava se mi zdi, da ljudje pogosto zahajajo v skrajnosti. Najprej so vse ustregli, potem pa jim enkrat čisto do roba pride, pa gredo v totalno kontro in se dobesedno skregajo z ljudmi ali jim kaj grdega vržejo naprej in od takrat naprej eni drugih ne prenesejo več, ker se niti ne poskušajo razumeti, samo grdo še vidijo en v drugem. To sem mislila pod rušiti vse pred sabo. Ljudje, ki so jih dolgo na nek način zatirali, se ne zavedajo včasih, da imajo mnogo načinov, kako priti do cilja, ne da bi šli iz skrajnosti v skrajnost, ne da bi vse pred sabo podrli. Ne vsi, seveda ne, ampak preveč njih.

Neposredna povezava do sporočila: 20
22.5.2008 9:58:51   
Teya*D.
No, če otroku pomagata pri matematiki še verjetno ni tako hudo ali je? Za vaju namreč...?
Saj vemo, da šola danes ni več tako enostavna od kar se vse deli na neke stopnje itn.
Glede kave pa tako. Saj rečem, da kdaj zmanjka ampak vedno pa tudi ne, potem pa se hodi že iz navade. Dvakrat sem dala kavo zastonj, res nisem škrt in če le imam, če le lahko pomagam to storim-brezplačno. Hudo pa je da začnejo nekateri to izkoriščat. Pozneje pa sem enostavno rekla da nimam ali da moram tudi sama it v trgovino in kupit. Sorodniki gor ali dol.

Neposredna povezava do sporočila: 21
22.5.2008 11:46:16   
mojamura

IZVIRNO SPOROČILO: karmy

res je...vaja dela mojstra... poskusi jih ti za kaj prositi... boš vidla kako hitro boš dobila odgovor, hja nimamo časa, ne vem če bi, a lahko sporočim čez čas ( kar seveda ne naredijo - se delajo francoza ) ali pa samo enostavno ne. čez čas že ti avtomatsko začneš ne govort..poskususer posted image

nekaj takega bi tudi sama predlagala

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 22
22.5.2008 11:48:16   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: ThinkPink
Jaz ne znam reci NE ....... kar "farbam" in imam še cel dan občutek, kakšna svinja sem.....
Ima kdo recept, kako biti .....

Če lahko pomagaš, pomagaj. Če ne moreš, pa ne. Kaj je tukaj za receptirat.

Očitno lako pomagaš, ko pa ne boš mogla pa pač ne boš. Ko ti bo dovolj, boš nehala. Naučiti se ne da. Ker takrat ko boš res čutila da imaš dovolj, boš tudi lako' to rekla brez farbanja, ker boš v to prepričana. Ker takrat ne boš lagala. Če pa bi danes tako rekla, bi pa lagala in zato nič nenavadnega da farbaš.

Neposredna povezava do sporočila: 23
22.5.2008 11:52:21   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: ThinkPink
sem že kakih 1000x zavrnila, se izgovorila (in se doma sekirala...) pa še kar vztrajno "tečnarijo".

Morda je problem v tem, da ti njih nikoli za nič ne prosiš. Lahko prosiš da preštiha vrt, prebarva ograjo,... se vedno kaj najde, če se hoče.

Neposredna povezava do sporočila: 24
22.5.2008 21:19:48   
ThinkPink

No, če otroku pomagata pri matematiki še verjetno ni tako hudo ali je? Za vaju namreč...?

Saj ni težava v tem. Midva rada pomagava, če lahko. Gre se za to, da pa vedno tudi ne moreva in nočeva biti na voljo. Včasih imava kakšne plane, pa nama potem vse pade v vodo, ker jaz ne znam reci ne...

Bom delala po vaših navodilih - vaja dela mojstra.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

baby
cupacups

kateri izdelki so vam najboljsi za otroka

hipp (26%)

mustela (18%)

jonsons (11%)

nivea (35%)

d&m (11%)

Število vseh glasov: 411

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!