|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako razložit 3,5 letniku...
5.2.2008 8:47:09   
sayuri
NA kakšen način bi razložili 3,5 letniku, kako pride dojenček iz maminega trebuha? user posted image  Me zanimajo vaša mnenja in razmišljanje.user posted image

Naš 3,5 se en teden ukvarja s tem vprašanjem user posted image . Sicer pozornost preusmeri drugam, še predno jaz lahko kaj odgovorim. user posted image  Bi mu pa rada na nek način to razložila.

Kako bi se ve tega lotile?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kako razložit 3,5 letniku...
5.2.2008 8:53:01   
ROŽICI
priporočam ti knjigo (ne vem točnega naslova)kako pride dojenček na svet.je slikanica in je zelo poučna.
ti javim ko jo najdemuser posted image

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 2
5.2.2008 8:57:43   
al1*
Jaz sem si sposodila knjige, primerne za majhne otroke. Moja tavelika je bila stara 3,5, ko se je rodil bratec in smo se ogromno pogovarjali o telesu nasplošno. Meni so ljubše knjige, kjer je predstavljeno celo telo: si pogledamo kje imamo želodec, zakaj imamo srce, kje je matrnica in zakaj. Teh knjig je res dosti.
Jaz sem se o telesu z otroki vedno pogovarjal tako, kot je - starosti primerno seveda.

lp

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 3
5.2.2008 9:07:09   
mala maja
zelo dobra knjiga, primerna za malčke je Lukec dobi sestricouser posted image . Žal pisatelja ne vemuser posted image

(odgovor članu al1*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
5.2.2008 9:19:28   
frutka_
Lukec dobi sestrico je napisala Polonca Kovač, če se ne motim.user posted image
Lepa knjiga je tudi Presenečenje za Igorja in Malček palček (ta je takšna šaljiva kako dojenček uživa v trebuhu in igra nogomet).

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 5
5.2.2008 9:21:05   
frutka_
Mislim, da obstaja tudi knjiga o Frančku, ko dobi sestrico Albino.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
5.2.2008 9:37:41   
NinKa
Joj, to nas pa še čaka. Pri smo sedaj pri tem, da je v maminem trebuščku dojenček. To je sprejel brez problema. Smo bili skupaj na NS pri dr. Pušenjaku in mu je razložil vse kje je kaj...rokica, nogica,....

Drugače pa niti ne sprašuje kaj prida veliko. Sicer pride do mene in me žgečka po trebuščku. Pa dojenčku poje pesmice. Ampak kaj več pa tut ne.

Drugače pa jaz tut mislim, da bi prišla prav knjiga Lukec dobi sestrico, to poznam še jaz iz svojega otroštva.

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.2.2008 9:41:33   
sayuri
Joj, sem buča user posted image . Se vidi, da sem en mesec že na bolniški in so moji možgani čist zakrneli.user posted image   Seveda, knjigice user posted image

Bom popoldne moža v knjižnico poslala. user posted image

(odgovor članu NinKa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
5.2.2008 9:41:56   
Anonimen
pri nas je bila aktualna knjiga...Babette Cole: MAMA JE ZNESLA JAJCE :) tam je po otroško vse narisan, celo kje se rodi dojenček, kar je ponavad kar nekako izpuščeno. tako da moji je bilo nekako razloženo da dojenček pride ven skozi luliko :)

(odgovor članu NinKa)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
5.2.2008 10:11:59   
Anonimen
Oh, to pa res ni nič takega. Mamica ima eno prav posebno luknjico v ritki (mi celemu sitemu med nogami rečemo ritka, ki pa se deli potem na razne dele ...), skozi katero prileze dojenček.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
5.2.2008 10:22:33   
nuala
Moj zdaj nekaj čez 3-letnik že vsaj pol leta ve, da ima mamica namesto tiča eno luknjico, da lahko lula. Zraven je pa še ena luknjica, skozi katero pride iz trebuha otrok. 5 letnik pa ve tudi, da se ta cev zelo raztegne, ko bi se otrok rad rodil.
Enostavno.

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.2.2008 10:25:39   
Naja31
Kaj pa če dobi bratca? A je tudi kakšna knjigica?

Moj sinko se na srečo ne sprašuje kako pride dojenček ven. Ve, da je notri, ve, kako mu bo ime, da ga bo potem lučkal in božal in stiskal (upam, da res), ve, d aje mamica nosečnica in ko pride dojenček ven, ne bo več nosečnica. Kaj več ga pa ne zanima.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 12
5.2.2008 10:49:35   
willma
Jaz sem si pomagala s knjigicami, kot so ti že svetovale.

Sem pa jaz bolj naravno-resnične sorte in sem najbolj zadovoljna s knjigo od Doris Rubel, Od kod prihajajo dojenčki?

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 13
5.2.2008 11:12:04   
frutka_
Sayuri, najina sta približno enake starosti in jaz sem mu samo rekla, da imam dojenčka v trebuščku. 
Ko sem ga vprašala kako misli da je prišel noter je rekel, da sem si ga sama dalauser posted image .
No, potem sem mu povedala, da ga da je dal ati noter, ko se je stisnil k mamici.
Kje pride ven mu je jasno (da pride ven pri lulici)  in jasno tudi ločuje "organe" od ritke. Lulčije od lulic. Jasno mu je tudi, da ima samo mamica lahko dojenčka v trebuščku in da dojenček pije mleko iz prsi. Ni pa še mu čisto jasno zakaj hudiča nimam velikega trebuhauser posted image in to, da je dojenček tudi lahko bratec. Pri njemu pride v poštev samo sestrica.user posted image user posted image user posted image  
Nasplošno pa ga s tem ne obremenjujem preveč.
Če kaj vpraša mu s preprostini in kratkimi stavki razložim sicer pa ga najolj zanima kje bosta z dojenčkom spala (zaenkrat spi pri nama in je mala posteljica fraj. Rekel je, da bo spal na kavču ko se rodi dojenček) in ali bo dojenček imel voziček (on se je namreč full rad vozil v vozičku).
Nič, bomo videli sproti kako se bodo stvari odvijale.user posted image  Komaj že čakam!user posted image

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 14
5.2.2008 11:51:44   
Jančika_
Jaz sem mu rekla, da eni dojenčki pridejo ven skozi luliko (sicer sem mu razlagala še o eni luknjici, ampak je tisto zaenkrat preslišal), ene pa zdravnik ven dobi skozi trebušček. Sva gledala Mein Baby na RTLu in je kazalo en vaginalni porod in potem še carski rez (seveda so bili neki normalni, zakriti posnetki, ne akcija v živo) in je čisto lepo sprejel. Ful mu je bilo štosno, da so atiji pri porodu "hecno oblečeni"user posted image .

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 15
5.2.2008 13:20:35   
Anonimen

Sayuri, pozdravček!

Nimam ravno odgovora, bom pa napisala kot zanimivost in primer, kako se otroci najbolje naučijo kar največ o prihajajočem novem družinskem članu.

Ne vem, kako naj ti najbolj pravilno odgovorim, ker mi smo to fazo ubadanja s tem vprašanjem nekako preskočili. Imeli smo srečo, da so to področje do potankosti predebatirali v vrtcu. Naš tamali je v skupini od 1-4 let, tako da je v skupini že nekaj brihtnih glav, učljivi pa so v tej starosti tako ali tako 100/uro. Tisti tavečji so pravi radovedneži in tudi informacije srkajo kot spužva. Pomočnica vzgojiteljice je bila noseča oz. ima rok konec marca 08 in to je bila idealna priložnost za učenje kaj, kako, zakaj,......Ko je kakšen teden ali dva ali tri ni bilo v vrtcu in ko je prišla, so jo baje otroci zasuli z vprašanji o trebuščku, o dojenčku, o porodu,....In ko si je že oddahnila, da so temo zaključili in je povedala in razložila vse kar se je povedati dalo, se je kateremu izmed otrok zopet porodilo kakšno vprašanje in tudi vsi drugi so dobili navdih in kopica vprašanj je bila zopet tu in zopet in zopet.....user posted image user posted image user posted image . In to se je ponovilo večkrat vsake toliko časa. Verjetno je bila takrat bolj kot od nosečnosti utrujena od neskončnih radovednih otroških vprašanj user posted image . Tako naš tamali (3 leta 3 mesece) ve popolnoma vse in sem zelo hvaležna za tokratno situacijo v vrtcu. Vse zelo odraslo in pravilno logično dojema in razmišlja. Mi smo se malo poskusili pogovorili o prihajajočem novem članu, vendar mu ni bilo nič potrebno razlagati, je kvečjemu kar sam navajal dejstva. Se zelo veseli prihajajočega člana, mora pa biti seveda punčka user posted image .

Če bi razmišljala, kako bi bilo najbolj prav, da se tega vprašanja lotim, bi razmišljala še pa še. Najverjetneje pa bi se odločila za varianto in šla s tamalim v otroško knjižnico in knjižničarke povprašala o knjigah s to tematiko. Knjig bi bilo verjetno kar nekaj na voljo, zato bi prepustila tamalemu, da se sam angažira in sam izbere nekaj knjig. To naredi prav posebno veselje in zanimanje. Ker je zelo navdušen nad knjigami, sploh ne bi bil problem pozornost in bi predelala knjigice od začetka do konca in kolikor ga poznam, ne bi bilo to samo enkrat.

Če poskusiš s knjigami, mislim da bo OK, če bo le sam vodil in spraševal pa tudi knjige si naj izbere sam. Če bo moral samo poslušati, ga bo verjetno kmalu začelo zanimati kaj drugega in pozornosti ne bo takšne, kot bi si želela. Držim pesti, da vam lepo uspe otroka motivirati in da skupaj kmalu pridete do bistva.  In pri vas bo dodatno treba povedati, da se mu bosta pridružila kar dva  user posted image .

(odgovor članu Jančika_)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
5.2.2008 13:58:26   
sayuri
IZVIRNO SPOROČILO: PABLO

Držim pesti, da vam lepo uspe otroka motivirati in da skupaj kmalu pridete do bistva.  In pri vas bo dodatno treba povedati, da se mu bosta pridružila kar dva  user posted image .

Pablo, to je sam dojel na nuhalni svetlini user posted image . Je blo lepo videti, da sta dva dojenčka v trebuščku. Mu je pušenjak vse lepo razložil user posted image . Če ga sedaj vprašaš, kaj ima mami v trebuščku, pravi, da dojenčka in punčko user posted image  user posted image user posted image user posted image

No tole o lulčkih in lulikah in ritkah je našemu tud jasno.user posted image  V vrtcu se marsičesa naučijo, doma potem pa strokovno razlaga user posted image . Bom pa res poskušala preko knjigic potešit njegovo radovednost. user posted image

Hvala vsem za razlage in priporočila user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
5.2.2008 15:19:22   
Suzy.
Jaz sem moji punčki (stara je bila 3,5) razložila, da imam mamica spodaj še eno luknjico, skozi katero pride ven dojenček.

Jaz sem ji vse povedala tako kot je. No, malce bolj po otroško. Ampak brez izmikanja. Saj veš, očijev lulček gre v luliko, bla bla bla. Kupi si kakšno knjigo.

Sem mislila, da imaš kaj težkega za razložit. Mene je zadnjič vprašala, kaj je to horoskop. user posted image
Če ima kdo za to kakšno idejo se priporočam. Jaz sem ji rekla, da ji ne znam razložit, da bom razmislila in kasneje povedala. No, ta kasneje traja že kakšen teden. user posted image

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 18
5.2.2008 19:38:56   
žetev
pri nas je zelo dosti debate o tej stvari....(starost pikice je tudi skoraj 3,5 leta)
v maminem trebušku je pač pikica in ko si mamica in ati zares zaželita dojenčka, ta pikica začne rasti in potem pride dojenček....najprej zraste....raste in pride pri lulici ven...zdravnik pa pri tem pomaga...

kar seješ to žanješ

(odgovor članu Suzy.)
Neposredna povezava do sporočila: 19
5.2.2008 20:14:39   
Katrin
No, moja hčerka še ni dopolnila 3 leta, ko sem drugič rodila. Midve sva med mojo nosečnostjo brali - prebirali različne knjigice na to temo; Dobila bom bratca, Bratec za Jožefino, Lukec dobi sestrico (kjer so nazorne slike)...
Ko sva se o tem pogovarjali, nisem ovinkarila ali pa govorila izmišljotin, ... mislim, da je razumela toliko kot je lahko sprejela user posted image

Karkoli poveste otroku, ne smete govoriti izmišljotin ali neresnice, ker si bo to zapomnil.

lp

Be the Peace and Harmony you desire...

(odgovor članu sayuri)
Neposredna povezava do sporočila: 20
6.2.2008 0:03:40   
kekec in mojca
Kako je dojenček prišel v trebušček, me moj 3,5 letnik še ni vprašal, me je pa vprašal, kako bo prišel ven. In sem mu povedala podobno kot Frutka, brez kompliciranja.

Jaz mu ne razlagam vnaprej, pač pa čakam, da me vpraša, kar ga zanima. In takrat odgovorim po resnici, prilagojeno njegovi starosti.

(odgovor članu Katrin)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

BLOG: Koga povabiti na otrokov rojstni dan?
Kar vse sošolce, da ne bo kdo slučajno užaljen? Pa vse sosede in prijatelje, ki so kdaj otroka povabili na svoj rojstni ...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?