Medvedka
|
V bistvu tu res ni neke skladnosti... Če pogledaš nosečniški koledarček (dobiš ga v reviji Nosečnost od Mojega malčka, se mi zdi, ali pa na internetni strani revije Mama (www.mama.si/)), boš videla, da nosečnost traja pravzaprav 10 luninih mesecev, torej 10 mesecev, ki so dolgi po 28 dni (4 tedne) ali 40 tednov, če ti je ljubše. Ko pa govorimo z ostalimi ljudmi, pa vsi skoraj govorijo, da pač nosečnost traja 9 mesecev (koledarskih), kar je sicer približno res, vendar če upoštevaš, da so eni meseci dolgi 31 dni, potem pa kakšen spet 28, vidiš, da to ni najbolj točno. Je pa res, da zelo malo nosečnic rodi točno na datum roka poroda (dopolnjenih 40 tednov), tako da najbrž nima takega smisla se iti ne vem kakšno točnost pri vsem skupaj... Kadar govoriš z drugimi ljudmi, je najbrž zato kar smiselno, da pač šteješ kar koledarske mesece od zadnje menstruacije naprej. Zanimivo pri vsem tem je tudi to, da celo ginekologi kdaj določijo datum poroda kar tako, da od dneva zadnje menstruacije odštejejo 3 mesece in prištejejo 7 dni. Vendar, če upoštevaš, da so meseci različno dolgi (sploh, če je vmes tudi februar), hitro vidiš, da tak izračun ne more biti točen. Meni je namreč določila datum poroda na tak način, in dobila 19.1.2005. (12.4.2004 zadnja menstruacija). Če pa pogledam nosečniški koledarček, ki ga nastavim na zadnji dan menstruacije, dobim datum poroda 17.1. A kot sem že omenila, skoraj nobena ne rodi točno na ta datum, torej nekaj dni gor ali dol nič ne pomeni. Ne vem sicer, zakaj potem raje ne rečejo, da bo porod nekje med tem in tem datumom... Toliko z moje strani... Medvedka - po koledarskih mesecih čisto na začetku 8.meseca, po nosečniškem koledarčku pa čisto na koncu 8.meseca (čez 4 dni grem v 9.mesec...)... ;)
|