|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako pomagati babici?
28.12.2005 9:21:20   
Anonimen
Stvar je sledeča. Moževa babica je stara 82 let. Pred mesecem je bila v bolnici zaradi zastajanja vode in je dobila teblete za odvajanje vode, kar je bila bosledica uhajanja urina. To obdobje je imela plenice sedaj pa lahko gre sama na stranišče. In njene tri hčerke, njhujše je moja tašča jo silijo uporabljati plenice, česar ona noče, ker ni potrebno. Moja tašča ji govori grozne stvari, da je poscana ****, stara čarovnica, da ima svinjak, da se ji vse gabi, da ima svinjak. Včeraj sva bila z možem prvič po dolgem času sama z njo in nama je vse povedala. žalostno je, da ji nihče ne verjame in vse tri hčerke govorijo, da je on tista, ki dela težave. Babica je sama priznala, da jim kakšno genko sama pove, ker ne prenese poniževanja. Ker se hčerke bojijo, da ne bi povedala komu drugemu kaj se dogaja so ji izklopile telefon in ne more nikogar poklicati. tašača jo hoče spraviti v dom, pravi tudi da je babica za psihiatrijo. Babica pa je čisto normalna. sama si naredi za jesti oz. popolno normalno funkcionira kot prej ko ni imela zdravstvenih težav. Pobrale so ji denar, 700.000, 00 gotovine devizno knjižico in še neko knjižico kjer dobiva rento. babica je nserečna ker so ji popolnoma odvzele svobodo odločanja, nima ključa od stanovanja, skratka pod prisilo je odvisna  od njih. Tašča jo hoče narediti noro in ji pravi da je ona odkupla njeno stanovanje (kar ni možno, ker je to stanovanje njeno že 15let), radio navije naglas in kriči na njo, radiator izklaplja, da je mrzlo, izklopi ji televizijo in pravi da pilota narobe drži.....Babica živi v nočni mori. nažalost je moja tašča tako požrešna po denarju, ne vem kakšno vlogo imata ostali sestri, ker se mi nikoli nista zdeli slabi. moja tašča pa mora zaradi premoženjske razdelitve po ločitvi, tastu izplačati 12000 eur, tako da verjamem da bi se babice rda rešila na čimhitrejši način. Celo sosedu se je drla da v to stanovanje nihče ne bo vstopil ker je njeno- babica je prosila soseda da pogleda telefon, če je res pokvarjen.
Moj mož se s taščo- njegovo mamo - ni pogovarjal več kot dve leti,  sedaj imata nek odnos, toliko da se pogovarjata.
ne veva kako pomagati babici, koga poklicati, ker babica ne želi da tašča hodi k njej. Sama je rekla da naj ji nekaj nastaviva, da dokaže vsem, kako se tašča obnaša do nje. če bo tašča zvedela, da sva na njeni strani, bo spet znorela in verjemite mi, zmožna je marsičesa.
vem da so prisluškovalne naprave nezakonite. a je nezakonito tudi to, če babica sama želi, da se prisluškuje v njenem stanovanju?

Prosim svetujte mi, kaj lahko narediva, da babica zaživi nazaj svoje žeivljenje.

Hvala
Lp
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kako pomagati babici?
28.12.2005 9:49:37   
borovnička
O joj... user posted image  Ko sem to prebrala, sem ostala brez besed. user posted image  Saj vem, da so ljudje zlobni, ampak do lastne mame? Pa v tako častljivi starosti? Sram naj jih bo!user posted image  Z možem sta v res težki situaciji. Če bi se pomenila s taščo in njenimi sestrami, bi bilo verjetno še slabše in bi jo še bolj napadale (sklepam iz prebranega), tako, da to verjetno ne bi bila rešitev. Prisluškovalne naprave in pa skrivno snemanje je sicer res protizakonito. To sicer lahko naredita, ne moreta pa potem posnetega uporabiti kot dokaz, ker kolikor vem, potem lahko vidva zakonsko odgovarjata. user posted image  To vem iz primera v moji prejšnji službi. K sebi je verjetno ne moreta vzet. Kaj pa dom? Bi babica šla v dom? Res je, da bi na nek način tašča dosegla svoje, ampak vsaj babici bi bilo lepše. Vsaj glede na to, da si je toliko opomogla, da sama opravlja svoje potrebe in da lahko kolikortoliko pomaga sama sebi. Ker si verjetno nobeden ne želi v tako visoki starosti biti trpinčen, ko te že tako bolezni napadajo, potem pa še to. Ne vem... samo razmišljam. Upam, da ti bo dala katera druga kak boljši nasvet.

Držim pesti, da bosta z možem lahko kako pomagala babici! user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
28.12.2005 9:55:42   
paris
Ko pa kaj takega preberem, pa kar popenim. To je čisto navadna zloraba in nič drugega! Če bi bila to moja babica, tašča pa moja mama, bi tako po mizi udarila, da bi se razletela! Zame so tako stari ljudje na istem  kot otroci. To pomeni, da jih je treba imeti rad, kakršni že so-brezpogojno, skrbeti zanje jim pomagati in jih crkljati! Predvsem pa jih zavarovati pred zlorabami! Sploh, če so dobri kot vaša babica.
Tvoja tašča je lahko počela vse to dokler ni nihče vedel! Ampak, zdaj ko se vama je babica zaupala, je vajina moralna dolžnost, da ji pomagata! Da v miru preživi svoja preostala leta.
Ali je tvoj mož edinec? Mislim, da se morate preostali člani družine nujno vsesti skupaj in se pogovoriti, kaj boste ukrenili. Ali boste zlorabo prijavili pristojnim, ali boste ukrepali v krogu družine? Najprej se to zmenite, potem pa naprej. Ali obstajajo kakšni dokazi proti tašči?  Če obstajajo, ste na dobri poti! Če ne obstajajo, jih poskusite pridobiti, pa magari, če najamete zasebnega detektiva.
Ukrepajte, dokler še ni prepozno! Da si ne bi kdaj očitali!

Ljubezen sta prostor in čas, merjena s srcem.
(M. Prust)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
28.12.2005 10:02:42   
kalbo
Na tvojem mestu bi bil previden, ker so stvari, ki jih ti jih pove babica lahko resnične, lahko pa tudi da ne. Upam, da imaš pred sabo celotno sliko in si seznanjena s celotno situacijo. S tako starim človekom je težko. Čisto mogoče je namreč, da se vse to kar si naštela dogaja v babičini domišljiji. Če se res hočeš prepričat, moraš tisti mikrofon tko nastavit, da tudi babica ne bo vedela zanj.
Želijo jo spraviti v dom praviš. V tem ne vidim kake posebne tragedije. Lahko se pa ti javiš, pa prostovoljno skrbiš za babico. Vedi, da to pomeni vsakodnevni obisk, če bo pa nepokretna pa kar selitev k njej.
Upam da se zavedaš, kako težko je skrbeti za starega človeka, ki ga po malem daje skleroza. Seznani se s celotno situacijo, šele potem sodi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
28.12.2005 10:05:54   
CUKRČEK
Če je stanovanje babičino, ima ona popolno pravico odločanja, komu dovoljuje vstop in komu ne. Če ne gre drugače, ga naj prepiše na  vaju oz. na tistega, komug ga ima namen zapustit....seveda naj potem še vedno tam živi, samo tako boste lahko vi preprečili vsajanje tašče.

Je pa žalostno, da se nekdo tako grdo obnaša do staršev.

*prvič smo naredili enega otroka
*drugič smo naredili dvojčke
*sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo
slučajno trojčki:))

(odgovor članu paris)
Neposredna povezava do sporočila: 5
28.12.2005 10:09:20   
paris
Kalbo, seveda je možen tudi tvoj scenarij, ampak, če lastni sin ne govori z materjo 2 leti, potem pa meni tudi to nekaj pove o njej! Sploh, če je edinec!

Ljubezen sta prostor in čas, merjena s srcem.
(M. Prust)

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 6
28.12.2005 10:12:54   
kalbo
Paris je že res, da so stari ljudje na podobnem kot otroci. Samo otroka lahko vodiš in vzgajaš, starega človeka pa pač ne. Pa da se ne bomo narobe razumel. Vsako zlorabo strogo obsojam. Pravim le, da se je treba prepričati, če babica govori resnico. Ni mus da laže, lahko ima v glavi svojo resnico.
Imam 80 letno babico, ki je hvala bogu še pri moči, vendar jo zdrava pamet na žalost počasi zapušča. Ko pridem na obisk (mama in brat živita z njo) in so imeli prej kako galamo, zna povedati marsikaj, kaj delata z njo. Kako leto nazaj si je vbila v glavo, da ji je mali ukradel denarnico, še celo na policijo je šla, potem jo je pa v novem "skrivališču" našla.
Treba se je prepričat, šele potem obsojat. Če je to, kar si napsala res, pol pa udarit po mizi, kot je Paris rekla.

(odgovor članu paris)
Neposredna povezava do sporočila: 7
28.12.2005 10:13:53   
Skorpija
Hm Anonimna, moj odgovor ti najbrž ne bo povšeči in tudi ne bo pomilovalno prijazen, ampak to še zdaleč ne pomeni, da ti ne bo v pomoč... Ja, najlažje je naštimat neko kvazi napravico, prisluškovat, opravljat, se postavljat na določeno stran in se prepirat. Prevzeti odgovornost za babico in ji pomagati je pa nekaj čisto drugega in bi vama seveda korenito spremenilo življenje. Če je res tako, kot pišeš, babica v dom sploh ne more, ker je očitno ostala brez prihodkov, dom pa stane in to kar precej... Očitno je še sposobna skrbeti sama zase, ampak je zelo osamljena, kot večina starih ljudi, kajti žal je tako, da jo mladi radi popihamo s kupom izgovorov, kar je rak rana naše družbe. Za začetek jo lahko več obiskujeta, vsak dan par ur, da bosta resnično videla kaj se dogaja. Na teh obiskih pa pustita taščo in sestre pri miru in animirajta babico s kakšnimi drugimi pogovori, kajti resnica je v takšnih situacijah vedno relativna. Stare razveselijo zgodbe, ki se nam zdijo popolnoma nepomembne - kaj se dogaja v svetu, kaj smo doživeli v službi, kakšne so cene kave na trgu, kako je okrašena smreka v središču mesta... Brez takih chit chatov se starejši izgubijo v svojem svetu in svojih fantazijah in potem je realnost lahko zelo zamegljena.

Če ima možnost oditi v dom, tudi to ni slaba rešitev, seveda ponovno pod pogojem, da se ji boste posvečali, jo obiskovali in ji pustili, da ima občutek pomembnosti - se pravi, da če ona tako hoče, prideš v dolgih spodnjih gatah in je ne prepričuješ, da so današnji materiali boljši od volne iz katere ti je spletla že prej omenjene gate in te grizejo ko vrag. Mislim, da je to tisto, kar ji lahko pomaga, da prava pomoč starim ni tako enostavna in definitvno ne sme biti krinka za družinske prepire in obrekovanja. To počnita sama doma!

Upam, da razumeš kaj sem hotela napisati in da ne boš to vzela za slabo - pišem ti iz osebnih izkušenj, kajti mi skrbimo za babico, ki je precej starejša in bolj nebogljena od vaše... Pa veliko sreče in čim manj prepirov!

Kdor si upa, za trenutek izgubi tla pod nogami. Kdor si ne upa, izgubi življenje!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
28.12.2005 10:14:17   
*barbapapa*
... če vama je babica predlagala, da nekaj nastavita,.... potem stoprocentno ne laže!!!!!!!!!!!!!!..................

Jaz bi res nastavila nekaj,.... (tako, da babica nebi vedela,.......) in se prepričala!!!!!

Ker, če dela tašča res tako grozne stvari - .... je sama zrela za psihiatrijo!!!

POMAGAJTA BABICI!!!!
Naj še preživi nekaj lepih let!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
28.12.2005 10:16:22   
Anonimen
borovnička, babica ne želi iti v dom, ker lahko skrbi sama zase.Želi ostati v svojem stanovanju. tašča je celo rekla, kako bo tam imela družbo, pa kaj vem kako ji bo fajn. Pol sem pa malo vprašala okoli in izvedela da dom ni takšna pravljica, ki jo opisuje moja tašča. Včeraj sem babico vprašala, da če želi ji uredimo, da ji bodo hrano pripeljali na dom, pa je rekla, da ne, ker lahko sama kuha, da nas bo pa zato prosila takrat ko ne bo mogla več.

Paris, moj mož je edinec, ostali vnuki pa poslušajo te trole, ki jim govorijo, da je babica katasrofa in da sploh ni za k njej it in potem nobeden ne gre. Je pa mož klical obe teti in rekel, da ima občutek. da tašča z babico grdo ravna in sta obe tiho. dokaze bova skušala pridobiti s prisluškovanjem, je pa babica rekla da bo rekla da si je to sama uredila in da naju ne bo vpletala, ker bi se potem tašča na naju spravila. Mater ona je tista, ki potrebuje psihiatra.

Žalostno je to, da so ji vse hčerke obrnile hrbet, sedaj ko je stara IN pobrale ves denar. Vem pa da se stari ljudje bolj varno počutijo če imajo pri sebi denar. Konec koncev vsi želimo imeti svoj denar pri sebi. Pa še to ,  vse vnuke je gor spravla. Nekaj vnukov je celo živelo pri njej, ker one niso mogle hoditi v službo (in se klatiti naokoli) in vzgajati svojih otrok. SRAMOTA.
Želiva biti previdna tudi zato, da naju slučajno ne bi tašča obtožila, da midva želiva kaj od babice, ker zna spretno svoje namene prikriti s tem, da druge obtožuje.

A ve katera, kam naj pokličeva ?

(odgovor članu borovnička)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
28.12.2005 10:16:53   
*barbapapa*
Če je resnica, da so babici odvzeli denar, ključe,..... bi pa kontaktirala socialno in policijo.....

Najprej bi pa seveda posenela preko kamere ali prisluškovalni naprav celotno zadevo...... Ker potem imaš dokaze, kaj se dogaja!!!!

Ker tašča bo itak vse zanikala!

(odgovor članu *barbapapa*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
28.12.2005 10:20:31   
*barbapapa*
... najprej se prepričajta o resničnosti teh podatkov, ki jih je povedala babica ....

in potem ukrepajta naprej!!!!!!!!!!

jaz bi poklicala na kakšno službo za varoavanje, kjer vam bodo znali svetovati o način varovanja,.... (lahko namestijo kamero,....)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
28.12.2005 10:25:17   
kalbo
Anonimna, a vidva z možem vsak dan obiščeta babico, al sta zdaj po dolgem času prišla ki njej in slišala njeno izpoved. Sam mislim, da je blo tako. Pojdita vsak dan k njej, ji kaj skuhajta, pospravita. To je pomoč. Ne pa da prideš enkrat na vsake kvatre! Takrat je lahko bit pameten. Če se pa motim in z možem redno obiskujeta babico, pol pa upoštevaj kot da nisem nič napisal.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
28.12.2005 10:43:55   
Anonimen
kalbo, mož je pri babici najmanj 5 dni v tednu, ko ni on sem pa jaz. ampak je vedno bila ena od hčerk tam in babica ni mogla vsega povedati. Včeraj pa sva bila sama z njo. Midva babici verjameva zato, ker veva, česa je tašča sposobna. Ko sta se s tastom ločevala je morala posredovati policija, ker je oba z možem napadla, zato se mož ni pogovarjal z njo, pa tudi k babici ni hodila, do sedaj. mislila je da bo babico hitro pobralo, ko je prišla iz bolnice. tastu je ceko rekla da jo boli **** za njo.
Pa tašča rekla, kak babica ni prepoznala soseda, pol pa mi sama pove kdo je bil pri njej. Pa sprašuje jo če ve kdo sem jaz, ko pridem na obisk. pol pa babica vedno pravi, no poglej kakšne neumnosti me sprašuje, kot da več nobenega ne prepoznam.
Pa še to babica je sama prosila moža naj ji pomaga dokazati, da govori resnico in pol ji je on predlagal prisluškovanje in je bila takoj zato. tako da v babičini glavi vse štima, na taščino žalost.

kako je s starimi ljudmi tudi dobro vem, ker imama sama dve bolni babici in nikoli nihče od mojih ni rekel grde besede babici, kjub temu da sta včasih 'teški'. Pa tudi dva dedka sta umrla in ni bilo lahko. nobenemu pa ni prišlo na misle da bi ju zmerjal.

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
28.12.2005 10:50:19   
kalbo
Če je tako, potem pa le ukrepaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
28.12.2005 10:51:10   
Anonimen
Kalbo, sem pozabila napisati, da ji tudi za jest neseva in vedno z veseljem poje. Od hčerk ne vzame ničesar, ker so jo nafilale s pomirjevali preko pijače, tako da je bila dobesedno zadeta- takrat sem pa res mislila da je to ženska, ki umira. sedaj ko pa nič ne vzame od njih je pa popolnoma 'bistra' .
Čistiti pa ne dovoli ničesar, ker želi vse sama, tako kot je dosedaj.

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
28.12.2005 11:15:18   
Marogica
Anonimna, tudi jaz se bolj nagibam k mišljenju, ki ga je napisal kalbo, ker lahko govorim iz izkušenj(moja babica in babica moje prijateljice). Že indic, da jo je teta vprašala, če te prepozna, je dokaz, da se babica delno ne spominja ljudi, pa njabrž tudi dogodkov, le kako bi drugače teta prišla na to idejo? Da so ji pobrali ključe in denar ima najbrž tudi svoj vzrok-lahko, da je že kdaj zašla ven in ni našla domov???
Najbrž ima tvoja babica starostno demenco(to je samo ugibanje, da ne bo pomote) in pri takšnih ljudeh so lahko težave dosti večje, kot pa so vidne za ljudi, ki gredo na obisk le tu in tam. Moja mama je za svojo mamo(babico) naredila VSE, a bila je najslabša in nefer, kadar si poslušal mojo babico.Ko pa je prišla teta na obisk(mamima sestra), ki jo je le redko obiskovala, pa je bila najboljša in edina super hčerka.
Tudi moja oma ni hotela uporabljati plenice, čeprav ji je urin nenehno uhajal, v sobi je smredelo po urinu, vendar ona ni nič vohala in seveda jih ona ne potrebuje
Od prijateljice oma pa je povsod razlagala, da jo hoče snaha zastrupit in da si hoče sama kuhat, potem pa so našli meso v omarah z perilom, smrdečim in starim nekaj mesecev Popsravljati pa snahi ni dovolila, ker ji lahko kaj ukrade. Teh primerov bi ti lahko naštela tisoče- toliko jih je bilo.
Po drugi strani pa je babica delovala čisto Ok, ko je imela "svetle" trenutke, ki jih ni bilo malo in bi človek mislil, da si vse skupaj zmišljujemo.
Mislim, da bi bilo najbolje, da preden nastavite prisluškovalne naprave, da vidva z možem vsaj en teden skrbita za babico(cel dan), da res ugotovita v kakšne zdravstvenem stanju je. Šele takrat naj se obsoja, ker medalja ima vedno dve plati. Kajti tašča je lahko največji zmaj na svetu, to pa še ne pomeni, da res grdo delala z babico, če pa že, pa ne vem, zakaj bi to delali tudi njeni sestri.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
28.12.2005 11:33:46   
Anonimen
Marogica, tudi mi smo imeli takšen primer z očetovo teto, ki nimela svojih otrok, moja mama je naredila vse narobe. kar pa ni  v babičinem primeru. Ko je babici uhajal urin, je imela plenice, sedaj pa jih noče več, ker lahko hodi sama na stranišče. Njena zdravnica ji je rekla da lahko za nekaj časa neha jemati zdravila, ker ji je bilo slabo in je bruhala. nobena od hčerk ni z njo cel dan. vsak pride na obisk. Spale so tam, ko je babica prišla iz bolnice, sedaj pa ne več. in tašča pride tudi samo na obisk in jo zmerja. v satnovanju pa ne smrdi in vse ima čisto in pospravljeno, ker sama vse počisti. pa tudi kuhajo ji ne.
Tudi od doma nikoli ni šla sama. zakaj pa nikoli nima 'prebliskov' ko je kdo drug tam. samo ko je tašča sama z njo je vse narobe in babica joče. Od sester pa nobena ne upa nič proti tašči zato, ker vedo česa je sposobna. Če nisi na njeni strani, si proti njej, takrat pa bi ubijala. Tako, da sva tudi midva previdna. Bomo videli, kako se bo izteklo.

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
28.12.2005 14:26:47   
Jančika_
Vendarle se mi zdi, da dom ne bi bil slaba rešitev - kajti če je babica res še pri močeh in bistra, se  lahko tam ima zelo fajn, pa še ne nevtralnem terenu je, kjer ji tvoja tašča ne more do živega. Ker če je vse res, potem gre za kriminal in zlorabo, ki pa jo bo verjetno težko dokazati. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?