polma
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica Tvoj malček kristalno jasno razume pomen besede NE, vendar ne razume še vzrokov za določeno prepoved oziroma se mu zdijo nesmiselne, niti mu še niso povsem jasne posledice. Ti veš, da ne sme stikat po smeteh, ker so umazane in lahko eventuelno celo zboli, njemu pa to ni jasno, niti ne ve, da ga lahko stikanje po vtičnicah ubije. On vidi samo, kako je novo, zanimivo, šumi, toooliko zanimivih stvari, ki vznemirjajo njegove male možgančke, pa še mami ima ene čudne izraze na obrazu . Po mojih izkušnjah je fajn razmislit pri sebi, pri čem je smiselno vztrajat in pri čem ne. Meni je npr. vseeno, če vlači posodo in pokrovke okrog, saj jih lahko konec dneva vržem v pomivalca, isto mi je vseeno, če razmeče ves časopis, s tem, da pa pri eno in pol letnem otroku zvečer pričakujem, da "pomaga" pospravit. V navednicah zato, ker je to spet igra, reda in navade itak še nima, tudi resnično pospraviti ni niti približno sposoben. Lahko pa zraven "pomaga" in se navaja na red skozi igro. Me pa moti npr., če mi razmeče moje svinčnike in kulije, ki jih že itak iščem povsod po stanovanju, ne dovolim ključev, moje torbice in daljinca, zato so te stvari izven dosega malih rokic. Stvari, ki so ti pomembne, odstraniš iz otrokovega dosega, npr. šampon postaviš na okensko polico, wc račko začasno umakneš, smeti daš v omaro pod korito ali pred vrata, vrata v kopalnico zapreš, na vtičnice daš varovala, na predale tudi ali jih zvežeš skupaj ipd. Za določene stvari pa ne gre, niti ne moreš vsega umikat, zato ne ostane drugega, kot jodlat vsak dan znova ne, ne, ne, otroka umikat drugam in mu preusmerjat pozornost, dokler ne razume, zakaj tisti ne. In biti pri tistem dosleden. Tako nekako je pri nas. Ampak naš (17m) se lahko igra tudi z mojim GSM in daljincem. Posode pa po njegovi uporabi ne perem, ampa jo pospraviva v predal. Zanimivo je pa to-da je zelo skrben fant, sam pospravi svoje čevlje v omaro, svoj krožnik nese k umivalniku.Kuha z mano, zlaga svoje cote v pralni stroj in kaže, kam moram dat prašek-evo, tega se pa ne sme dotikat. In se ne. če je NE, JE NE!