|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako in kaj? Začetki? Finance?
21.7.2011 2:07:52   
KmaluOčka
Pozdravljene mamice, očki in vsi tisti ki bodo to postali.

Nebom tvezil okoli vrele kaše in bom kar na plan z mojimi vprašanje, četudi se bodo zdeli nekaterim "nemoralni".

Kot pove moj psevdonim, bom kmalu postal oče in sem se snašel v zadnjem času v marsikateri dilemi. Najbolj me peče vprašanje "kako preživeti?"

Jaz sem pred kratkim dobil zaposlitev, plača je, čeprav ni blesteča, ampak JE, moja partnerka (ki jo nadbožansko ljubim) je pred nedavnim izgubila službo in sedaj sem stisnjen v kot in ne vidim pravega izhoda.

Kaj so najine možnosti, da si olajšava vsakodnevni boj za obstoj in zagotovima otroku vse kaj potrebuje?

Nekateri pravijo, da se bi naj prijavila kot mati samohranilka... O tem sem ogromno razmišljal ampak so mišljenja glede tega deljena. Eni pravijo da se ne splača drugi spet da in izvajajo "navidezno samoskrbništvo".

Kot sami veste se dandanes gre za vsak evro, zato me zanima, se res splača? Koliko več pridobiva če se prijavi kot samohranilka? Kako urediti samoskrbništvo? Kaj bi mogla reči na CZSD? Na kaj morava paziti? Kakšno je tveganje tega početja? Kaj izgubim oziroma pridobim jaz? Kaj in kako potem z očetovskim dopustom? (Če sem kaj izpustil, prosim pripišite iz lastnih izkušenj.)

Dejstvo je tudi, da bom seveda priznal očetovstvo, saj je to le MOJ otrok, (naj bi bila) moja majhna princeska in je najina želja da bo nosila moj priimek.

Če se ne odločiva "goljufat", kakšni postopki so takrat? Kako urediti vse, da lahko pričnemo naše skupno življenje? Na katere urade se bo potrebno obrniti?

Za vsak nasvet bom hvaležen in mi bo več kot pomagal, zato se vam zahvaljujem v naprej!

LP
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kako in kaj? Začetki? Finance?
21.7.2011 7:37:29   
Anonimen
Če mene vprašaš, ga ni denarja na svetu, da bi šla pred sodnika lagat, da z mojim nisva več skupaj ... imam raje čisto vest in zavedanje, da je moja familija celovita v vseh pogledih, privatnih in uradnih ...

Sva bila pa z mojim na istem, ko sem jaz zanosila in če si skromen se vse da ... ob rojstvu dobiš paket za novorojenčke, če si v radodarni občini še nekaj denarja ob rojstvu, potem otroški dodatek, tvoja bo pa tudi imela prilive ... odvisno od tega koliko časa je bila zaposlena. Saj bo šlo tudi brez laganja.

(odgovor članu KmaluOčka)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
21.7.2011 7:48:22   
naja17
Jaz si nikoli ne bi dopustila reči, da sem samohranilka, če to nisem in imam partnerja, ki mi stoji ob strani in vzgajava otroka skupaj!

Finančno bota že zmogla, brez golfanja, vse se da, če se hoče, sploh pa otrok prinese k bajti neko srečo, verjemi, da se znajdeš zanj kakršno koli stanje že je...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
21.7.2011 8:00:27   
pelin
Jaz sem pred kratkim dobil zaposlitev, plača je, čeprav ni blesteča, ampak JE, moja partnerka (ki jo nadbožansko ljubim) je pred nedavnim izgubila službo in sedaj sem stisnjen v kot in ne vidim pravega izhoda.
IZVIRNO SPOROČILO: KmaluOčka

user posted image user posted image user posted image oprosti ampak tale izraz mi je pa res tko smešen...verjetn zato, ker si ob njem predstavljam mojega, ki bi mi kaj takega rekel samo tik pred nezavestjo ...
Drugače pa se pridružujem predhodnicam....nama osebno ( pa sva zaradi izgube moje službe v preteklosti večkrat kar tenko piskala) veliko več pomeni ponos, zavedanje, da sva skupaj ...poročena..., predvsem pa misel, da lastna otroka spravljava gor s svojimi žulji in denarjem in ne z denarjem davkoplačevalcev..
Verjetno sva na te stvari še bolj občutljiva ker naju obkroža veliko takih lažnih samohranilk in lahko od blizu vidiva vse te zadevščine...

Neposredna povezava do sporočila: 4
21.7.2011 9:33:42   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: KmaluOčka
Kaj so najine možnosti, da si olajšava vsakodnevni boj za obstoj in zagotovima otroku vse kaj potrebuje?

V tem trenutku še najbolj partnerkina zaposlitev, ampak ker zaradi nosečnosti to ni najbolj verjetno, bom rekla, da trenutno edino to, da ti zamenjaš službo z boljše plačano ali pa, da si poiščeš še dodatno delo. Za čez leto ali dve je pa kup drugih možnosti.
Kot sami veste se dandanes gre za vsak evro, zato me zanima, se res splača?

V vajini situaciji se finančno splača.
Koliko več pridobiva če se prijavi kot samohranilka?

To je odvisno od marsičesa.
Prvo je to, kje bi imela ona prijavljeno bivališče. Če bi ga imela pri starših ali sorodnikih, potem ne bi dobila polne DSP, saj bi ji odšteli cca. polovico, ker bi smatrali, da ima zagotovljeno streho nad glavo. Bolje bi bilo, če bi ga imela v najemniškem stanovanju, vendar o tem težko svetujem, ker ne vem, kje živita in kje je kdo od vaju prijavljen.
V vsakem primeru pa - če bosta to naredila, naredita še letos, kajti od 1.1.2012 dalje bo v veljavi nov zakon, po katerem tole ne bo več mogoče (vsaj ne tako lahko).
Aja, pa v vednost - samohranilke so matere, katerih otroci očeta dejansko nimajo. Ali je neznan, ali pokojni, ali pa potrjeno izginul. Ti nisi nič od naštetega, torej bi bila tvoja partnerka kvečjemu enostarševska družina (saj sklepam, da boš otroka priznal).
Kako urediti samoskrbništvo?

Nimaš kaj posebej urejati. Nista poročena, kar pomeni, da boš moral ti otroka posebej priznati. Sklepam, da ga boš. Takrat enkrat bi vidva tudi pojasnila, da nista par, čemur nihče ne more oporekati. Bi pa morala oba absolutno na sodišče s sporazumnim predlogom, da se oba strinjata s tem, da je skrbništvo nad otrokom dodeljeno njej, ti bi pa plačeval preživnino. Šele potem, ko je ta sodba pravnomočna, je tvoja partnerka z otrokom enostarševska družina.
Kaj bi mogla reči na CZSD?

Zdajle nič kaj veliko - razen, če bi ona zdajle želela zaprositi za DSP. V tem primeru pač označi, da je samska in to je to. Polna DSP je cca. 230€ zanjo, za otroka zaenkrat nima kaj dobiti.
Na kaj morava paziti?

Da vaju ne dobijo na laži!
Kakšno je tveganje tega početja?

Vrnitev vsega nezakonito pridobljenega denarja, trenutno. Po novem zakonu bo pa še kaj zraven.
Kaj izgubim oziroma pridobim jaz?

Ker debatiramo o financah - izgubiš cca. 100€ proste plače (uradno boš namreč najmanj toliko dajal za preživnino), kar pomeni manjša boniteta za kredite, leasinge in podobno. Pridobiš? Hmmm... nič. Če se ti v času, ko bi to počeli, kaj zgodi (se stegneš), se pa zgodi samo še to, da tvoja partnerka ne bo tvoja dedinja (ker uradno pač nista par). Bo pa dedič otrok, ker ga boš priznal.
Kaj in kako potem z očetovskim dopustom?

Odkrito povedano - ne vem. Logično se mi zdi, da ker si oče, potem ti dopust pripada, kaj konkretno pa pravi zakon za takšne primere, pa pojma nimam.
Če se ne odločiva "goljufat", kakšni postopki so takrat? Kako urediti vse, da lahko pričnemo naše skupno življenje? Na katere urade se bo potrebno obrniti?

Kakšni so postopki? Običajni. Ona rodi, že v porodnišnici pove, kdo je oče, tebe potem povprašajo, če to drži, ti to podpišeš na pristojni UE in problem je rešen. Otrok ima tvoj priimek in tebe na rojstnem listu. Za otroški dodatek se bodo upoštevali tvoji dohodki (deljeno s 3, ker boste trije), ona DSP zase in za otroka ne bo dobila (ker ti zaslužiš najmanj minimalca, s tem pa presegaš cenzus), ti ne boš nakazoval preživnine. That's it.

Neposredna povezava do sporočila: 5
21.7.2011 9:39:21   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
Kaj in kako potem z očetovskim dopustom?

Odkrito povedano - ne vem. Logično se mi zdi, da ker si oče, potem ti dopust pripada, kaj konkretno pa pravi zakon za takšne primere, pa pojma nimam.

Meni se pa ne zdi logično, da bi bil upravičen do očetovskega dopusta ... kaj je pa res pa nimam pojma.

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
21.7.2011 9:41:07   
Kerensa*
Hja... oče je. Po tej logiki je upravičen. Po drugi strani pa je otrok v polnem skrbništvu matere... in po tej ni upravičen.

Kaj pa pravi zakon, pa dejansko ne vem. Nimam te izkušnje. Prvič sem bila poročena, drugič v uradno registrirani izvenzakonski skupnosti. In obakrat očeta namerno nista izkoristila očetovskega dopusta, čeprav bi ga lahko.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.7.2011 10:15:24   
PapuaNG
No, da jaz razjasnim glede očetovskega dopusta-po zakonu očetu, ki ne skrbi za otroka (ker je bil le-ta zaupan materi) ne pripada očetovski dopust, saj je to dopust, namenjen temu, da oče skrbi in neguje otroka. Če starša ne živita skupaj, temu pač ni tako. Lahko pa iz izkušenj povem, da nekateri centri vseeno dajo očetovski dopust, ne glede na to, ali sta starša skupaj ali ne.

Neobstoj zunajzakonske skupnosti naj bi bil po 1.1.2012 bolj zahteven - po izjavah ministrstva naj bi se to dokazovalo s pričami ipd. Kako mislijo to urejati v praksi, mi pa ni jasno (vabit sosede, hodit od vrat do vrat - japajade). Pomoje se v praksi ne bo kaj dosti spremenilo, razen v tistih očitnih primerih - ko npr. imata dva enega otroka, kao nista skupaj, pol pa čez dve leti še enega otroka. In seveda spet nista skupaj.

Samohranilke oz. enoroditeljske družine so eno in isto - gre za družine, kjer je en od staršev pokojen ali neznan. Vse ostalo so navadne družine in pri otroškem dodatku se nič ne pozna, če sta starša ločena.

ali se splača-kakor vzameš. Finančno se zagotovo splača - višji otroški dodatek, možnost DSP, prednost pri vrtcih, manjša cena vrtca (če bi bil otrok zaupan materi)...je pa vprašanje, če bi otroka sodišče zaupalo materi, ki nima službe in je brez dohodkov. Tu pa nimam prakse, ampak pomoje se tudi to da.

Sem pa jaz osebno proti takemu izigravanju pravil, ker se mi zdi, da se ti pa nekje že maščuje (kaj čmo, vraževerje). Tudi država bo gotovo vse bolj čekirala, ali so podatki, ki jih posreduje stranka, pravilni. Itak bo po novem csd imel dostop do vseh baz podatkov, od durs, gurs, avtomobilov....

Kar se pa financ tiče oz. skrbi za otroka-veliko stvari se da dobit zastonj (kar se opreme tiče) ali pa po zelo nizkih cenah, le po netu je treba mal pogledat, povprašat kakšne prijatelje itd. Če se otrok doji, je vsaj prvih par mesecev strošek le plenice (cunje se da tut dobit). Če punca ne bo upravičena do porodniške (če nima dovolj zavarovalne dobe), lahko zaprosi za starševski dodatek. Sicer ni ne vem kaj, je pa bolje to kot nič (196 eur).

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.7.2011 10:26:25   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG
Samohranilke oz. enoroditeljske družine so eno in isto - gre za družine, kjer je en od staršev pokojen ali neznan.

Tole pa ne drži.
Samohranilka je mati, katere otrok očeta nima - kar pomeni, da je neznan ali pokojni. Enostarševska družina pa je mati z otrokom, ki ima znanega in živega očeta (ne glede na to, ali plačuje preživnino ali ne).

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.7.2011 10:28:21   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG
je pa vprašanje, če bi otroka sodišče zaupalo materi, ki nima službe in je brez dohodkov. Tu pa nimam prakse, ampak pomoje se tudi to da.

Večinska praksa je, da mati tudi v tem primeru dobi otroka, če ima le zagotovljeno streho nad glavo zase in za otroka. Pogoj je samo to, da ni prestopnica, prostitutka, alkoholičarka ali narkomanka.

Ko sem se jaz ločevala, nisem bila zaposlena in sem prejemala DSP. Sem imela pa streho nad glavo (najemniško, uradno) in ni bilo nobenih težav. In tudi na desetine mater v enakem položaju poznam. Zaposlenost (in posledično plača) ni bil nikoli bistven pogoj za dodelitev otroka.

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 10
21.7.2011 10:39:24   
PapuaNG
Kerensa, ni res. V luči ZSDP-ja je enostarševska družina tisto, kar sem zgoraj napisala. Zato tudi pri vnašanju podatkov za otroški dodatek recimo napiše 'ni povečanja za enostarševsko družino).

66. člen ZSDP:
Kadar otrok živi v eno starševski družini, se posamezni znesek otroškega dodatka iz prejšnjega člena poveča za 10%. Eno starševska družina je skupnost enega od staršev z otroki, kadar roditeljsko pravico, skladno s posebnim zakonom, izvršuje sam.

To pa pride v poštev samo v primeru, da očeta ni (tako ali drugače). Včasih so ta dodatek res dobile kar vse matere, ki niso bile skupaj očkom, ne glede na to, ali je ta očka obstajal ali ne, že kakšno leto pa sistem tega več ne omogoča (je posebna varovalka).

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.7.2011 11:22:36   
biba_leze*
Ma če prašaš mene, jaz ne bi tega nikoli naredila. Sm(o) bili v enakem položaju kot vidva, pa se t
za to nisem odločila: jaz študentka, sicer sem skoraj do pričetka porodniške delala preko študenta (pred nastopom porodniške me je mama zaposlila, da sem dobila porodniško), mož (no takrat še partner) je bil nekaj časa brezposelen, a je delal na črno, sedaj ima službo z rerdno plačo, ki pa je okoli 700 evr neto, dobiva okoli 75 evr otroškega + moja porodniška, ki je okoli 250 evr, no tega ne bo več z avgustom. In verjami, da se da. Si ne privoščiva nič sicer, ampak vseeno, voziček je sposojen, oblekice tudi. Prijateljica je bila v enakem položaju kot jaz pa se je odločila za varjanto samohranilke in so jo kontrolirali, dvakrat so ji prišli tudi na dom. Tako da ne hvala, raje mirno spim.

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 12
21.7.2011 14:25:14   
majčica1508
Vse se,da če se hoče.....Kdaj ima pa tvoja rok....koliko časa je bila zaposlena
poglej malo na podarim.si...al pa,če tukaj malo povprašaš,verjamem da bota dobila veliko stvari
kaj podarjenega,kaj za simbolično ceno....Kako dodatno službo se omisli....
Hm,kaj pa tisti ki imajo po 2-3otroke,pa z eno plačo...kako pa njim znese

In NE nikoli nebi zatajila družine za par €......
srečno

(odgovor članu biba_leze*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
21.7.2011 14:39:44   
PapuaNG
 a res so jo kontrolirali? To pa prvič slišim. Sicer sem že slišala za 'nevoščljive' sosede/sodelavce, ki so prijavili svoje sosede/sodelavce na csd, da simulirajo ločeno življenje, ampak za kontrole pa res še nisem slišala. Tudi kolikor se pogovarjam z delavkami na csd, jih večina pravi, da če starši sklenejo preživnino, da jim pol nič ne morejo (mela sem primer, ko so še vedno živeli na istem naslovu). Da če stranka reče, da niso skupaj, pač niso skupaj.

Ampak, kakor sem že rekla-sistem gre vse bolj v preverjanje resničnosti podanih podatkov in situacij.  

(odgovor članu biba_leze*)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.