|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako 4 letniku razložiti, opisati ''drugačneg...
24.5.2010 12:27:22   
florecita
Pozdravljene!

Naš 4-letnik je v skupini z otrokom, ki ima Downov sindrom, zadnje čase me je začel spraševati zakaj _____ to tako in zakaj ____ tako dela, in zakaj ne govori?...

kaj naj rečem svojemu otroku?

Da je ___ pač drugačen? po drugi strani spet si mislim, vsi drugačni-vsi enakopravni....

verjetno je najbolje, da povprašam v vrtcu vzgojiteljico, kako one to razlagajo otrokom, ker verjetno jih kdo izmed otrok to vpraša..

Kako bi ve odgovorile?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kako 4 letniku razložiti, opisati ''druga...
24.5.2010 12:31:01   
kristinaj
pač, da se je tak rodil, da jih je nekaj takih, da bo kasneje govoril, da so pridni, se igrajo, smejejo...

da je drugačen ne smeš rečt, lahko mu poveš, da je zaradi tega poseben...

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu florecita)
Neposredna povezava do sporočila: 2
24.5.2010 12:35:24   
urška76
Mi imamo v stolpnici fanta, ki ima paralizo. In so tudi padala vprašanja, pa oponašal je njegovo hojo in podobno. Pa sem mu za vsakič razložila, da je fant žal bolan in zato drugače hodi. Da je pa kljub temu čisto prijazen fant, ki bi bil žalosten, če bi videl, da ga zdrav fantek oponaša. Ta fant iz naše stolpnice je drugače res prijazen in očitno tudi duševno čisto zdrav. In sedaj se je že naša triletnica navadila, da ga ne oponaša več, da je fant pač bolan.
Bi bilo pa res fino, da se pogovoriš z vzgojiteljico, da vidiš, kako jim ona to pojasni. Je pa to dobro, ker se otroci že zgodaj soočijo z drugačnostjo in vidijo, da to ni nič slabega.

Neposredna povezava do sporočila: 3
24.5.2010 13:06:04   
ajsek
Ne vem, zakaj bi bilo bolje "poseben" kot "drugačen". V vsakem primeru tak otrok izstopa in ostali to opazijo. Pomoje je to najbolje čimbolj poljudno razložit (brez zapletanja v kromosomske napake ipd.) in dopovedat, da se iz takih ljudi ne norčujemo, ampak jih sprejemamo. Čeprav pri tem slednjem zgledi vlečejo, besede običajno nimajo takšne teže.

(odgovor članu urška76)
Neposredna povezava do sporočila: 4
24.5.2010 13:29:52   
ronja
Jaz bi verjetno kar tako rekla: ker je dawnovček/bolan (pač karkoli bi otrok imel) - ti otroci malo kasneje govorijo in ne obvladajo vseh stvari enako hitro kot ti, sicer so pa čisto enaki. tako kot Lejla še ne zna tako risat kot ti - samo da je on že starejši, ker gre pri njih pač malo počasneje.

Zaenkrat ni še nič spraševala, čeprav jih kar pogosto vidiva, saj imajo v vrtcu oddelek za otroke s posebnimi potrebami in dostikrat pridejo iz sprehoda ravno, ko pridem po tamali. Ampak zaenkrat je bilo samo: "fantek je bil na sprehodu!" in podobno...

Je pa tole fajn tema, bom spremljala - sploh bi bila vesela, če bi se oglasila kakšna mamica otroka s posebnimi potrebami in povedala, kako bi si želela, da svojim otrokom razložimo.

Se vedno bojim, da bi koga užalila, če bi recimo moj otrok strmel v njenega, čeprav je čisto normalno, da gledaš nekaj, česar ne vidiš vsak dan, ker te pač zanima. Zato nočem rečt, da ne sme gledat, recimo. Ali pa včasih so nekateri otroci zelo glasni in se je Ronja enkrat ustrašila - sem ji povedala, da ni nič hudega in je bilo vse ok, ker je bila tudi mamica zelo fajn in tega ni jemala za slabo, sva potem še klepetali in mi je povedala, da je bila njena hči navdušena nad tamalimi in je zato kričala. Ampak lahko pa vseeno koga nenamerno užališ, če izbereš napačne besede, tako da bom tudi jaz vesela kakega nasveta.

Neposredna povezava do sporočila: 5
24.5.2010 21:16:41   
khurde
meni je stara mama, ki je bila vzgojiteljica invalidne mladine, o njih govorila vedno, ko smo se srečali na cesti itd. se spomnim, da mi je govorila, da so invalidi, da so se taki ali rodili ali pa postali po kakšni bolezni/nesreči/..., da ne marajo, če se bulji v njih, da ne marajo, če se jih oponaša in dela norce iz njih, da so žalostni, če delamo take stvari, da so ljudje kot vsi ostali, nam enaki in nič manjvredni, da ne marajo, če jim ljudje kar avtomatsko pomagajo, brez da bi jih ali vprašali ali da bi oni prosili za pomoč, ker so naučeni in sposobni skrbeti zase bolj kot si mi mislimo, da ni potrebe, da se jih podcenjuje, da sovražijo, če se jih pomiluje itd. sej počasi, kakšne stvari tudi šele čez leta, sem pa dojela user posted image

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
24.5.2010 21:21:56   
doroteja23
Evo da se vam javim jaz, ki imam otroka s posebnimi potrebami! Moja user posted image  sicer nima Dawna, ampak ima kromosomsko napako, ki ni raziskana. Je edina s to kromosomsko napako na svetu.
Je v navadnem vrtcu in so jo otroci lepo sprejeli. Nikoli nisem vprašala, kaj je vzgojiteljica rekla otrokom o njej. Bolj pomembno mi je blo kak so jo optroci sprejeli in da jo imajo radi.
Sme pa imela že dosti slabih izkušenj. Sploh v bolnicah in kakih drugih ustanovah. Ne motijo me toliko pogledi otrok, kot pa pogledi staršev oz. odraslih. Ker eni zanjo bit prav nesramni in prav bulijo v otroka in tebe.  Starši bi morali po moje otrokom malo razložit, da obstajajo ljudje ki so drugačni, da so na svoj način posebni, edinstveni. Da se znajo isto igrat, da pač nekateri prej shodijo, eni kasneje, sni prej začenjo govorit, eni kasneje. Ampak da smo vsi ljudje, vsi enakorpavni, čeprav so drugačni!
Po moje bi morali to razložit starši, ker nekateri otroci nimajo stika z otroci s posebnimi potrebami in potem je to za njih novo in ne zanjo sprejemat drugačnih!

Upam da nisem koga ožalila s tem!

lp

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
24.5.2010 21:35:16   
alexjera
Po pravici.
Da se je takšen rodil, da bo zmogel določene stvari malo kasneje, da pa ni nič drugačen kot tvoj otrok. Je samo otrok, ki potrebuje ljubezen in varnost, kot vsi otroci.

(odgovor članu doroteja23)
Neposredna povezava do sporočila: 8
24.5.2010 21:43:30   
rija
jaz sem mojemu razložila enostavno tako, da se je pač narodil bolan. Kaj pa bi otroku pri 2 in pol letih?

je pa res, da sem malčka vedno, ko smo se srečali pred blokom veselo pozdravila, se malo pomenila z mamico in spodbujala svojega malčka, da naj **** pač pokaže to in ono, da naj mu posodi svoje stvari. moj mali ima strašno razvit nek solidarnostni čut do manjših in nemočnih in ga je zelo hitro sprejel med svoje "prijatelje"....ni bilo dolgo, ko mu je začel puščati svoje igrače v vozičku, ki so ga imeli parkiranega pri vhodu....

jaz sem se kar zjokala, ko sem to videla.user posted image

...vox populi...

Neposredna povezava do sporočila: 9
25.5.2010 11:01:30   
zita
jaz bi razložila, da je bolan, da se je tak rodil..saj razumejo tudi otroci..

mi imamo v sorodstvu 31 letno prizadeto punco... moj 4 letnik jo je sprejel povsem lepo, kar sam pove, da ne morem hoditi in  je zato na vozičku, da ima bolane nogice in da bolj slabo govori, ker se je taka rodila...

pa tudi sosednji ulici sta brata oba avtista- se srečamo, počvekamo z njimi in sin jih lepo sprejema... nikoli ga nisem umaknila, če sta bila tudi ta otroka v bližini
moje mišljenje je, da moramo starši sprejemat take otroke, pa bodo tudi naši otroci lepo sprejemali drugačne...

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 10
25.5.2010 11:03:52   
zita
joj še nekaj... v knjižnici smo si pred kratkim izposodili eno otroško knjigo-ne vem točno naslova.. notri nastopa "čuden", ki sreča "drugačnega" in postaneta prijatelja... lepa zgodba

sposodita si, mogoče dobiš še kakšno asociacijo kako razložiti

Neposredna povezava do sporočila: 11
25.5.2010 11:48:39   
uwaga
Povej otroku, da se je ta malček pač tak rodil, da ima nekaj težav, da bo mogoče kje potreboval pomoč ( saj jo vsi kdaj), da pa je predvsem otrok, ki se rad igra, carklja....  kot vsi otroci.
Malčki pri teh stvareh bistveno manj komplicirajo kot starši. Če so v stalnem stiku, se pa sploh naučijo sodelovati.

(odgovor članu zita)
Neposredna povezava do sporočila: 12
25.5.2010 12:05:11   
khurde
jaz pa nekaj ne razumem... zakaj toliko odgovorov, da naj razloži, da je bolan user posted image  mogoče jaz čudno razmišljam, ampak otrok ni bolan, tak pač je. in če imaš bolj firbčnega malčka, lahko kmalu dobiš vprašanje, kdaj se bo pozdravil ipd. ... ne vem no... sam če bi jaz imela otroka s PP, mi ne bi bilo všeč, če bi govorili, da je bolan, če ne bi res imel kakšnega prehlada, gripe ipd. ... kot rečeno, samo moje mnenje.

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu uwaga)
Neposredna povezava do sporočila: 13
25.5.2010 12:54:14   
ronja
khurde, o tem sem tudi jaz razmišljala- vendar če gledamo čisto medicinsko so vse te "drugačnosti" bolezni - nekatere so kronične in neozdravljive, nekatere kromosmske, vendar še vedno je to nenormalno stanje, ki človeku otežuje samostojno življenje in razvoj - po domače bolezen... Firbčnemu otroku pač razložiš, da vse bolezni niso ozdravljive, saj verjetno pozna tudi kakega otroka s kakšno manj hudo kronično boleznijo (recimo astma, ipd...) in bo hitro razumel. Mislim, da če si človek noče priznat, da je bolan, je tu problem v njem (takes one to know oneuser posted image ), ne v okolici, ki po pravici pove.

Sme pa imela že dosti slabih izkušenj. Sploh v bolnicah in kakih drugih ustanovah. Ne motijo me toliko pogledi otrok, kot pa pogledi staršev oz. odraslih. Ker eni zanjo bit prav nesramni in prav bulijo v otroka in tebe. Starši bi morali po moje otrokom malo razložit, da obstajajo ljudje ki so drugačni, da so na svoj način posebni, edinstveni. Da se znajo isto igrat, da pač nekateri prej shodijo, eni kasneje, sni prej začenjo govorit, eni kasneje. Ampak da smo vsi ljudje, vsi enakorpavni, čeprav so drugačni!

Prav zaradi takih problemov sem si želela tvoje mnenje. Kako bi si ti želela, da bi mi, ostali starši reagirali, če bi recimo naš otrok začel gledat v vašega? Problem je postavit mejo- Ronja včasih buli v normalne zdrave otroke, ker jo pač zanimajo, včasih pa jo je sram in sploh pogledat noče - ne enih ne drugih. Oboje pa lahko prizadane otroke in starše teh otrok (zdravih navadno manj, ker tega toliko niti ne opazijo, ker se jim ne dogaja ves čas). Zaenkrat še nisem imela teh problemov, vendar bi rajši prej vedela, kako reagirat. V vrtcu ni problem, ker so sami otroci in vzgojiteljice in ni nihče prizadet ali užaljen, pri starših je pa dostikrat bolj delikatno...

Problem je namreč v tem, da če ti začneš kar tako iz nule razlagat otroku: vidiš, ta otrok je pa drugačen... delaš že v začetku razliko - ko je niti otrok še ne dela oz. povdarjaš razliko, namesto da bi pustil, da se najprej sama spoznata na svoji ravni, kakor pač znata. Kar se mi ne zdi najbolj prav (to povdarjanje razlike)... Če pa čakaš, da bo otrok sam opazil in se odzval na razliko, potem je pa zelo verjetno, da bo buljil ali pa umikal pogled. Ronja se boji vsega, kar dela hrup: množice, smetarskega avtomobila,... in tudi otrok, ki se iz nule zaderejo. In vsakič se bo stisnila k meni in

Tudi mene so učili čisto enako kot khurde in še zdaj ne vem, kaj naj v konkretni situaciji naredim. Buljit, oponašat in se norca delat itak da ne smeš,  to je jasno, gledaš ga pa lahko oz. je tudi prav, ker ne marajo, da umikaš pogled - moraš jih gledat kot vsakega normalnega človeka. Vendar tudi normalnega človeka kdaj gledaš bolj, kdaj manj, če ima modre lase, navadno bolj in tu je čisto isto. Ampak takrat ni na to nihče pozoren in se niti ne zavedam, "kako" gledam vse ostale.
In potem se začnem spraševat, če delam prav ali ne, če recimo gledam (verjetno bolj pozorno kot ostale), če bo rabil človek pomoč, se sprašujem, če jo sploh hoče, itd...
Recimo enkrat se mi je zgodilo, da je na drugi strani ceste hodil slepec z belo palico - po pločniku in po cesti, tam je pač vsakega malo. In nekaj metrov pred njim je bil avto in on gre proti njemu, pa še prav  zelo hitro je hodil in zgledal zelo samozavesten pri tem. Gledam njega in tisti nesrečni avto in nisem vedela, a naj mu rečem, da je tam parkiran avto, ali ga bo itak sam začutil s palico in bi mu bilo bolj všeč, če ga pustim pri miru, saj vendar vidim, da je tam "doma" oz. da pozna okoliš in mu gre prav dobro brez mojih "dobronamernih" opazk... NIsem ga mogla prej vprašat, ker sva bila vsak na svoji strani ceste in bi kvečjemu imela čas, da bi zavpila "pazi". No, takrat nisem nič rekla in se je on zaletel v tisti parkiran avto. POtem mi je bilo seveda žal, da ga nisem opozorila, še zdaj pa ne vem, kaj bi si on želel... Naslednjič bi verjetno rekla, ampak še vedno pa ne vem, če je to prav, če izgleda, kot da sam zmore (in verjetno tudi sam hoče)... Tudi ne vem, ali si recimo slepi želi, da mu pomagaš prit nekam, če je sam, da bo pač lahko šel hitreje, ali si želi, da ga pustimo na miru, saj je vendar samostojen. Pa sem imela slepo babico, pa sama sem bila skoraj slepa en čas, pa vseeno ne vem... Drugače je, če živiš s tem. Zato se zelo priporočam za kakšne nasvete. Verjamem, ad si nekateri želijo eno, drugi pa drugo, ker smo različni - ampak kaj je večina, kje bom manjkrat falila?

Ko sem bila sama na berglah, mi je bilo čisto všeč, če mi je kdo držal vrata, recimo, vendar sem jaz vedela, da nekoč ne bom več na berglah in je psiha drugače naravnana... Je lažje, mislim... nisem pa pustila, da mi kdo kaj dosti pomaga pri moji astmi, ker to je pa za skoz in to sama obvladujem...

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 14
25.5.2010 13:02:14   
Ulla80
IZVIRNO SPOROČILO: khurde

jaz pa nekaj ne razumem... zakaj toliko odgovorov, da naj razloži, da je bolan user posted image  mogoče jaz čudno razmišljam, ampak otrok ni bolan, tak pač je. in če imaš bolj firbčnega malčka, lahko kmalu dobiš vprašanje, kdaj se bo pozdravil ipd. ... ne vem no... sam če bi jaz imela otroka s PP, mi ne bi bilo všeč, če bi govorili, da je bolan, če ne bi res imel kakšnega prehlada, gripe ipd. ... kot rečeno, samo moje mnenje.

podpis.

in otrok ne rabi imet nekega hudega solidarnostnega čuta razvitega, da bo sprejel takega otrokauser posted image za otroka je to pač samo otrok, sveda pa ga v oni naivni radovednosti zanima zakaj je tako. kot ga zanima zakaj ima ati lulčka, on stric brke, zakaj ma ona teta bradavico na licu, zakaj očala, zakaj to, zakaj ono....zakaj, zakaj, zakaj.....in pol valjda ga zanima tudi zakaj je ta in ta otrok drugačen v nekem pogledu. situacijo zaj. pol odrasli, ker nam je neprijetno, ker ne vemo kako bi se obnašali ob takih ljudeh, ker nas koneckoncev ni nihče tega naučil. otrok, dokler ni podvržen nekim predsodkom, ki jih nanj projeciramo odrasli, oz. starejši, bo vedno brez problema sprejel drugačnega. pa ni važno al je to invalid, downovčekm ne boste verjele - tud ciganauser posted image vprašanja pa normalno da bojo, tuki pa ni treba nič komplicirat, pa dramatizirat....usluga za vse. ta otrok je pač tak kot je. kot si ti tak kot si. pika.

..tko ovdje ne poludi, taj nije normalan!

Spet se mi je na bolš poslabšalo!!

Ja znam da me ljubite, u ljubavi je spas, izpred oči mi se gubite, volim i ja vas!

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 15
25.5.2010 13:03:05   
rija

a mu čem pri 2 in pol letih prebrat o downovem sindromu iz medicinskega priročnikauser posted image

...vox populi...

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 16
25.5.2010 13:04:25   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Ulla80

tud ciganauser posted image

eh ulla, nimaš ti pojma....pri nas deco s cigani strašimouser posted image user posted image user posted image

...vox populi...

(odgovor članu Ulla80)
Neposredna povezava do sporočila: 17
25.5.2010 13:09:52   
Ulla80
IZVIRNO SPOROČILO: rija

tud ciganauser posted image

eh ulla, nimaš ti pojma....pri nas deco s cigani strašimouser posted image user posted image user posted image

sej zato sem pa rekla dokler ni podvržen predsodkom, ki jih nanj odrasli projeciramouser posted image

in, ne rabiš mu encikopledij brat pa kromosomov razlagat, poveš mu, da ta fant pač tak je, ker se je tak rodil. kot ima on sam kake posebnosti in značilnosti, ki so lastne samo njemu, tako jih ima tud ta fant/otrok.

Ja znam da me ljubite, u ljubavi je spas, izpred oči mi se gubite, volim i ja vas!

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 18
25.5.2010 13:29:58   
uwaga

Preprosto zato, ker mnogokrat ta "stanja" s sabo potegnejo mnoge zdravstvene težave in bolezni.

Sem mama dveh mulcev. Punce, ki ima gensko okvaro in fanta, ki je zdrav. Pupa ima kar precej raznoraznih težav, ki pa niso ravno vidne. Je pa njeno obnašanje včasih malo "drugačno". Ljudje jo začnejo gledat, begajo jo njene reakcije na določene situacije.
Včasi bulijo, včasih kaj vprašajo; v šoli so se nekoč sošolci pritožili, da ni fer, da ima manj nalog, pa pomoč pri kakem predmetu...
Pa jim je razredničarka razložila, da ima pač težave in ji pripada pomoč.

Kako reagirati? Ni nekega recepta. Smo preveč različni. Nekateri ne marajo pomoči, drugi si jo želijo. Eni ljudje bulijo, drugi se obračajo stran...

Jaz svojima mulčkoma, če vprašata, povem, da imamo vsi ljudje svoje posebnosti, vsi kake težave. Da pa je treba bit spoštljiv do vseh, pa če se kje da pomagat - pomagaj.
Pri malčkih sem pa zelo tolerantna kar se ogledovanja in glasnega spraševanja tiče. Naj vprašajo! Naj vidijo in se naučijo. Upam samo, da bodo odgovori staršev normalni in spoštljivi.

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 19
25.5.2010 13:40:19   
Ulla80
Pri malčkih sem pa zelo tolerantna kar se ogledovanja in glasnega spraševanja tiče. Naj vprašajo! Naj vidijo in se naučijo. Upam samo, da bodo odgovori staršev normalni in spoštljivi.

user posted image tole se men zdi super, se mi zdi da se tako tudi vzgaja ena tolerantna, odprta odrasla oseba, ki se kasnej ob takih ljudeh ne bo počutila neprijetno in bo znala tud recimo svojim otrokom pol zadeve pravilno prikazati. kot sem rekla - otroci pač sprašujejo, samo odraslim je pol neprijetno, pa ne vejo kaj bi, pa ikajo nad otrocmi - ne bolji, ne glej, ignoriraj, kaj te briga, je pač bolan...itd....in pol valjda otrok začuti da je nekaj fejst narobe, da je to nekaj kar se ne sme komentirat, tud otrok se začne neprijetno počutit, posledično zavračat  družbo takih, drugačnih otrok, ko odraste pa vse to podaja dalje, ker ne zna drugače.

je pa tko, da na splošno se hitro da prizadet druge ljudi, si sploh misliš ne, pa nekaj blekneš, pa drugega ful užališ, pa si v sanjah nebi mislil...samo pri teh drugačnih, invalidih, prizadetih....smo pa avtomatsko nekako bolj pazljivi, da ja nebi rekli al naredili kaj narobe....kar tud ni kul....mislim da če je na obeh straneh zadeva pošlihtana po glavah, se ti odnosi dajo prov fajn furat.

(odgovor članu uwaga)
Neposredna povezava do sporočila: 20
25.5.2010 14:13:13   
picola1
Hudo zanimiva tema...Sploh zame, ki imam moža invalida (brez noge in še nekaj drugih manjših okvar).
Po moje je največji problem v tem, ker se ne srečujemo vsakodnevno s temi ljudmi in jih zato tudi ne poznamo, ne poznamo njihovega načina življenja, itd. Ko sem jaz prvič videla svojega moža, se mi je zdel blazno zanimiv in čuden...potem sem ga spoznala in se mi je zdel že malo manj čuden...Zdej sploh ne vem več, da je invalid (včasih pričakujem od njega ene stvari, ki jih še zdrav človek ne zmore...potem pa mi on reče: Draga, a si spet pozabila, da sem jst brez noge?user posted image user posted image )
Torej meni osebno se zdi neko buljenje oz. gledanje čist normalen pojav-ga ne jemljem kot nekaj nujno slabega-čeprav je res, da zna bit včasih neprijetno. Samo jst to dojemam kot nekaj, kar ljudje ne znamo, ker nas nihče ni naučil- kako sprejemat drugačne od nas. Zato si tut takrat, ko kdo bulji v mojega moža, mislim (oz. zdej si sploh večinoma nič več ne mislim, ker ne opazim več tega, ker mi je vseeno) da mu je moj mož pač zanimiv, morda tudi čuden...In kaj zdaj? ****t ga...Če je pa res...user posted image

Je pa drugače to ful kompleksna zadeva...kot je že ronja ugotovila...Eni imajo radi, da jim pomagaš, drugi spet to pomoč zavračajo, ker je to za njih žalitev...(moj mož je užaljen samo takrat, ko nekomu že večkrat pove, da pomoči ne rabi-če pa mu nekdo, ki ga ne pozna, ponudi pomoč pa ga samo prijazno zavrne, ker se zaveda, da človek ni s tem nič slabega mislil)
Ena je tudi omenila, da morajo bit stvari v obeh glavah poštimane pa vse teče brez problema...Se absolutno strinjam. Problem je samo v tem, ker ima veliko invalidov težave s samozavestjo zarad svoje invalidnosti (pa jih tud čist komot razumem)...veliko zdravih pa neke predsodke o njih...(jih tut lahko razumem)
Verjamem pa, da večina situacij ni zlonamernih...oziroma pride do neprijetnosti največkrat zato, ker enostavno ne vemo, kako bi reagirali.
Hitro se tudi opazi (oz. začuti) neka prisiljena naravnost...- resnično naraven odnos nastane (po moje) lahko samo takrat, ko si ti s takimi ljudmi dalj časa oz. večkrat v stiku z njimi. Takrat se jih enostavno navadiš in jih sprejmeš. Jst recimo to vidim pri vseh moževih kolegih, ki so invalidi-enostavno jih več ne vidim kot invalide-ampak najprej kot osebe iste kot jaz...

(odgovor članu Ulla80)
Neposredna povezava do sporočila: 21
25.5.2010 16:23:22   
ronja
Verjamem pa, da večina situacij ni zlonamernih...oziroma pride do neprijetnosti največkrat zato, ker enostavno ne vemo, kako bi reagirali.
Hitro se tudi opazi (oz. začuti) neka prisiljena naravnost...

jap, se strinjam: v trenutku, ko si rečeš: "Zdaj se pa normalno obnašaj!", se ne znaš več normalno obnašat - dvomiš v vsako potezo in že to ni normalno, da se opazuješ, ker se normalno ne in vse lahko nekoga užali, kot si sama ugotovila - ker imajo ljudje dostikrat tudi probleme s samozavestjo zaradi svoje bolezni.

ja, ulla, če je na obeh straneh poštimano, ni problem, vendar pa kot si sama ugotovila lahko nekoga zate čisto nedolžna opazka zelo prizadane (še zdrave), pa tudi teh ne bi rada prizadela...
In ne rečeš mu, da je pač bolan, ampak mu razložiš, da je tako bolan, da tega in tega še ne more ali da to in to mora delat (recimo če se otrok zelo trese ali slini ali kaj takega, kar tvoj otrok opazi in komentira). Ni se rodil tak, da še ne govori - ko se rodijo, noben ne govori. Ta se je rodil pač s to boleznijo, zaradi katere bo govoril kasneje, recimo.
Skrivat, da je to bolezen, se mi zd pa tudi narobe. Normalno stanje pa to ni, vsak starš si bo želel za svojega otroka, da bi se rodil zdrav, brez teh "stanj", kot jim vidve rečeta ali brez bolezni, kot mi rečemo - tudi starši teh otrok si bojo za naslednjega želeli, da ne bi imel te bolezni oz. stanja - čeprav imajo prvega neskončno radi. Tu ne gre, da človeka ne sprejmeš, če rečeš, da je bolan. V bistvu se mi zdi, da ga bolj ne sprejmeš, če se delaš, da je enak - ker ni enak, je pa enakopraven. Ni enak, ker rabi ponekod več pomoči, ker bo nekatere stvari delal kasneje, rad ga imaš pa lahko popolnoma enako...

Vsak ima svoje posebnosti, itak, vendar so ene bolj očitne - recimo očala - in meni ni problem razložit otroku, da pač slabo vidim in nimam normalno razvitih oči, če hočeš;) Se pa zelo strinjam s tabo v tem, da otroci enostavno sprejmejo otroke, kakršnikoli pač so, ker nimajo predsodkov. Zato se mi zdi pa prav, da jim ne razlagamo vnaprej, čim vidimo takega otroka: lej, ta otrok ej pa bolan, ima to in to in ne more tega in tega, itd... Se mi zdi boljše, da jim damo šanso, da se sami spoznajo, pa potem odgovarjamo na vprašanja - do takrat je pa to otrok kot ostali, se mi zdi, da s tem damo boljši zgled... Vendar me potem zmede, ko recimo mamica otroka s pp pravi, da bi rada, da svojim otrokom to razložimo - torej še predno pride do kontakta z njenim otrokom...

Se pa otroci ustrašijo, če se drugi naenkrat zadere ali jih iznenada prime za roko in vleče nekam, čeprav je to njegov način komunikacije. Pač večina otrok tega ni navajena in se zato ustrašijo, čisto naravno. In seveda bo reagiral na to in to ne nujno lepo - bo jokal, zbežal,... Ampak tu mislim, da je prav, da jih potolažimo in jim potem, ko se umirijo, povemo, da ni to nič hudega in razložimo, zakaj je tako.

Če ti otroku rečeš: on pač tak je, si naredila isto kot tiste, ki rečejo: je pač bolan, pika. Tudi se mi ne zdi narobe, če otorci vedo, da obstaja več ljudi z isto težavo, tako kot obstaja veliko "špeglarjev"... Ne vem, to se mi ne zdi grupiranje, če poveš, da je bolan. Večinoma ljudi zanima vzrok in če otroku ne želimo razložit stvari, potem spet delaš mistiko. Seveda na njegovem nivoju, ampak ne pa, da rečeš: tak se je rodil in pika. Zakaj se je pa on tak rodil, jaz pa ne? A lahko jaz tudi tak ratam?... Se mi zdi, da je prav, da jim odg. na ta vpr.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 22
25.5.2010 16:31:36   
jajula
IZVIRNO SPOROČILO: zita

joj še nekaj... v knjižnici smo si pred kratkim izposodili eno otroško knjigo-ne vem točno naslova.. notri nastopa "čuden", ki sreča "drugačnega" in postaneta prijatelja... lepa zgodba

sposodita si, mogoče dobiš še kakšno asociacijo kako razložiti

naslov je "drugačen", lušna knjigca

(odgovor članu zita)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Kako 4 letniku razložiti, opisati ''''dru...
25.5.2010 16:36:01   
*miska.mcc*
starejsi je imel v vrtcu gluho sosolko....ko me je vprasal, zakaj ne slisi, sem mu rekla, da so se ji v trebuscku od mamice pokvarila useska.

mlajsi je imel v vrtcu fantka brez rokic(samo do komolca) ...v trebuscku mu rokice niso zrastle
fantka na inv. vozicku (CP) ima pokvarjene nogice in ne more hodit.(sta se danes najboljsa sosolca)

govorim za otroke stare 2-5 let.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
25.5.2010 16:46:07   
rija

in, ne rabiš mu encikopledij brat pa kromosomov razlagat, poveš mu, da ta fant pač tak je, ker se je tak rodil. kot ima on sam kake posebnosti in značilnosti, ki so lastne samo njemu, tako jih ima tud ta fant/otrok.

žal očitno moj ni med najbolj inteligentnimi, ker pri 2,5 letih ni razumel kaj so posebnosti in značilnosti, ki so lastne samo njemu....

mogoče pa bo kdaj nadoknadil...user posted image

...vox populi...

(odgovor članu Ulla80)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...
Kako organizirati nepozaben rojstni dan za...
Organiziran rojstni dan za otroke je lahko nepozaben dogodek, ki razbremeni starše in poskrbi za veselje otrok. Izberite...

avto moto
metalord666

ali zbirate avto moto?

da (17%)

ne (83%)

Število vseh glasov: 235

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!