ronja
|
Tudi jaz bi rekla, da jim pusti veselje. Če prinašajo malenkosti, ni problema, sadje se poje, sladkarije tudi, če pa dobijo otroci kake nogavice zraven, pa tudi ni konec sveta . Vsaj pri nas je Miklavž po navadi kake nogavice ali rokavice prinesel. arvenko, kaj bi pa predlagala v primeru, ko bi en obdaroval iz veselja, ker ima pač tadrugega rad, tadrugi pa darila noče, ker ne ve, kaj bi dal nazaj, noče pa samo dobit (kar bi bilo prvemu čisto ok). Tak primer sva midva z bratom: jaz sem mu vedno rada dala kako darilo za rd ali novo leto, navadno celo zadela, samo on ni imel nikoli ideje zame (ali za kogarkoli drugega ) in se potem revež sploh ne more normalno razveselit darila... Zato sem ga lani direkt vprašala (ker je vedno govoril, da on ne bi teh daril in to), da imam fajn idejo zanj, pa ne vem, a naj mu dam ali rajši ne, ker bi rada, da se on dobro počuti (to je namen darila) in če ga z darilom spravim v nelagodje, potem vsekakor namen ni dosežen... In je rekel, da bi veliko rajši videl, če mu ne bi nič dala in tega sem se držala. Letos sem posebej na samem vprašala še njegovo punco, če njo pa lahko obdarujem (sicer malo bolj elegantno: če ona pa verjame v dedka Mraza ) in je rekla, da ona pa verjame in ji dedek Mraz lahko kaj prinese. Tako bo letos ona dobila darilo, on pa ne (če si ne bo premislil, samo dvomi, glede na to, da si že 27 let ni...) Takle mamo, kaj češ... Sama imam srečo s sorodniki, da navadno vprašajo, če malidve kaj rabita in tako dostikrat kupijo kaj, kar dejansko rabimo in tisto potem uporabljamo na veliko in smo veseli in oni tudi. Meni se to zdi preveč, nepotrebno in kar je najbolj bedno - otroku sploh ni bilo jasno zakaj povsod naokrog dobiva darila. Joooj, si me spomnila na letošnji Ronjin rd! Seveda je ves čas dobivala darila, ampak njej je bilo to kolikortoliko jasno - ker ima rd in je vsakič pokazala tli plstke in vse to... Ampak bogi LEJLI pa ni bilo nikakor jasno, zakaj pa ves čas vsi samo Ronji nekaj nosijo! Prvih parkrat ji je bilo čisto ok, potem ji je bilo pa že prav grozno! In sem iskala raznorazne traparije, pa malenkosti, ki jih kdaj kupim, da jima bom dala na kak blesav dan... da sem ji potem kaj dala zraven. Ampak še vedno je ostal tisti grenki priokus: meni pa niso nič prinesli! Je prav jokala enkrat, ne da bi se drla, ampak je bila res razočarana. Težko je to 18 mesečnici razložit... Sicer imamo mi tako zmenjeno: dedek Mraz je eden in edini in njemu se piše in on prinese darila pod domačo novoletno jelko na silvestrovo. Se pa v času praznikov vsi obdarujemo in tako bomo z malimi delale darila za strice, tete, babice in dedke in bosta tudi dobili darila od vseh teh - ker je recipročno, upam, da jima bo jasno, poročam po novem letu . Res pa je, da pri nas dedi da navadno denar (ki ga ne porabimo v celoti za igrače in niti ni mišljen tako), moja mami tudi ne kupuje takih klasičnih igrač, bolj kaj za oblečt prinese, pa kak CD, knjigico, ipd... tako da iz moje strani ne dobita kaj dosti igrač. Iz njegove pa seveda - ampak potem te igrače lepo razdelimo, da imata povsod nekaj (pri dediju, pri bici, pri dedu in babi, na morju...), tako da jih v bistvu ni toliko preveč. Kar pa ni aktualno, pa podarimo naprej, pa je. frodica, ne vem, če bi to učinkovalo pri tako malih otrocih - nihče ne bi verjel, da so to res oni sami hoteli, bi mislili, da sva jim možgane oprala . Ampak saj pravim, pri nas še ni takega preobilja. Imata dovolj, res pa je, da sem tudi po novem letu dala en del novih igrač stran in sta jih potem postopoma dobivali, ker res ni imelo smisla vse naenkrat. Imam pa sama podoben problem: da je najin proračun nekajkrat manjši kot svakov in od babice - in temu primerno darila ne morejo biti niti približno tako razkošna kot njihova. Vem, da oni ne gledajo tako na to, vendar mi je vseeno malo nelagodno, če jim ne morem vrnit pozornosti. PO drugi strani, pa se svakinji zdi super kaj doma narejenega, meni pa je to đabe roba in mi je nerodno dat... se ravno ubadam s tem.