nananaja
|
Zanimivo, Kako so si malčki različni. Naša pa je tudi večkrat težko kakala, a nikoli po par dni, pa ji je bila kahlica v olajšanje. Je prišla (stara okoli leta še s plenico) k enenu od domačih odraslih in se napenjala, če smo ji rekli, če gre kakat, se je močno razveselila. Na kahli se je ponavadi malo nagnila naprej in se močno potrudila. Ima pa tudi sedaj vćasih težave, da ene trikrat gre kakat, preden se končno pokaka, vendar ni nikoli na kahlici več kot 3 minute, ponavadi večkat proba. Ji pa velikokrat pomaga sveže jabolko, ki ga z veseljem je v krhlih. Nečah pa vedno, ko so poskusili, da bi ga dali kakat, če se je napenjal, je potem še pol ure kasneje zadrževal - drugače pa z lahkoto kaka. Otroku se na koncu naredi čep iz trdega blata, ki boli, zato ga zadržuje. Mehčanje blata s sirupom, hrano... omehča ostalo blato, čepa pa mogoče ne. Svečke pa ponavadi prav ta čep. Zato je po treh dneh včasih treba dat svečko, naprej pa redno dajati hrano za mehčanje blata. Če daješ sirup, ga tud po par mesecev daješ, takojšnega učinka pa po moje nima. Je pa menda tako, da zravnano sedenje pri odvajanju blata ni najboljše. Tudi za odrasle s temi težavami sedenje na školjki ni super. Pomaga (meni), če počepneš pritisneš kolena narazen in k ramenomter globoko dihaš. Nogice lahko pokrčiš otroku, ki želi kakat, in mu jih potisneš k telesu na previjalni, le to, da bo globoko dihal, ga je malo težje prepričat. Pa ne mislit, da se hecam in vas hočem obsojat, mogoče bo pa kakemu malčku pomagalo. Za čokolado pa moja svakinja (medicinska sestra) pravi, da sploh ne zapira, in ni glavni razlog za zaprtje. Ne morem potrditi in ne ovreči.
|