Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Kaj vse lahko pokaže UZ? 4.8.2009 12:05:47
|
|
|
|
Taddy78
|
Z mojim sva v postopku za umetno, v marcu sva imela spermiogram in prvo posvetovalnico. Oba sva že dala kri, včeraj sem imela UZ, moj danes ponoven spermiogram, jutri pa imava spet posvetovalnico. Sedaj pa me nekaj zanima. Sicer je dr. Reljič rekel, da sem že po ovulaciji, ampak da je vse vredu. Ker ravno nisem bila 100% kaj to pomeni, sem ga vprašala, če torej nisem jaz "kriva", in mi je odgovoril, da se z UZ-jem ne odkrije vsega. Kako se torej odkrijejo pregrade in kakšne druge težave ki jih lahko ima ženska, ki lahko otežujejo zanositev? Ker sem bolj na začetku, sem mislila, da je ta UZ ta, ki pokaže, če je pri ženski kaj narobe. No, da še pripišem, je na pregledu v marcu pokazalo, da ima moj slab spermiogram in čeprav že imava enega sina po naravni poti upava, da bo današnji rezultat kaj boljši... Hvala za odgovore!
< Sporočilo je popravil Eja RR -- 4.8.2009 12:19:41 >
|
|
|
|
RE: Kaj vse lahko pokaže UZ? 4.8.2009 13:41:21
|
|
|
|
mihi78
|
Najbolj zanesljiva preiskava je menda histeroskopija, kjer grejo s kamero v maternico - tako so meni odkrili pregrado, ki je na UZ ni bilo videti. Pred tem sem imela tri ss, po odstranitvi pregrade pa zanositev po ICSI (mož imel slab spermiogram - verjetno so se plavalčki polenili ali zreducirali zarad njegove bolezni in terapije). Veliko sreče in potrpljenja pri dolgotrajnih postopkih!
|
|
RE: Kaj vse lahko pokaže UZ? 4.8.2009 19:54:19
|
|
|
|
kitka1
|
Poleg diagnostične histeroskopije, ki jo omenja mihi78, običajno istočasno naredijo tudi diagnostično laparoskopijo (pod splošno anestezijo). V trebuh naredijo dve majhni luknjici, skozi kateri uvedejo lučko in kamero in pregledajo trebušno votlino: okolico maternice, jajčnike, jajcevode... Iščejo miome in druge nepravilnosti, najpogosteje pa naletijo na endometriozo, tkivo, ki je drugače značilno za notranjost maternice in se odziva na hormonska nihanja (torej krvavi ob menstruaciji). Le to običajno dela zgago v trebušni votlini (razne zarastline...) in s tem slabša pogoje za zanositev oziroma jo onemogoča. Če naletijo na takšno tkivo, ga kar takrat že tudi odstranijo, za kar pa običajno potrebujejo še en ali dva reza (odvisno od velikosti in lege). Takrat preverjajo tudi prehodnost jajcevodov, pa stanje jajčnikov... Če odkrijejo, da so policistični, jih 'našpikajo'. Kaj dejansko to pomeni, pa ne vem, vem samo, da izboljša njihovo stanje. Še pred histero in laparoskopijo običjano naredijo HSG - rentgensko slikanje rodil, pri katerem se lahko vidi pregrada (ni pa nujno), ugotovi pa se tudi prehodnost jajcevodov. Eden prvih testov pa naj bi bil tudi hormonski (krvni).
|
|
|
|
RE: Kaj vse lahko pokaže UZ? 4.8.2009 20:02:18
|
|
|
|
BabyKitty
|
Meni je pregrado odkrila na ultrazvoku...
< Sporočilo je popravil BabyKitty -- 4.8.2009 20:15:45 >
|
|
|
|
RE: Kaj vse lahko pokaže UZ? 5.8.2009 12:14:56
|
|
|
|
Anonimen
|
Meni so pregrado odkrili na histero, G je samo sumila nanjo, nikoli pa ni bila 100% prepričana. Me pa nekaj zanima, in sicer ker sem imela zraven še laparo bi mi naj pregledali prehodnost jajcevodov, poleg ostalega, ampak jaz nimam šivov na straneh, ker so mi rekli, da naj bi bilo vse v redu in da ni bilo potrebe. Sem pa v dvomih, ali so prehodni ali niso oz. kako lahko to zagotovo vedo, če nimam šivov oz. me kaj extra niso pregledali. G pa mi tudi ni dala prepričljiv odgovor, v bolnici pa itak nimajo časa.
|
|
|
|
RE: Kaj vse lahko pokaže UZ? 5.8.2009 13:44:32
|
|
|
|
kitka1
|
Pri laparoskopiji z optično napravo vstopijo v trebušno votlino (dva reza - malo nad sramno kostjo in pri popku - za kamero in lučko) in neposredno opazujejo videz, položaj in prehodnost jajcevodov, ob tem pa lahko diagnostično metodo razširijo v terapevtsko - torej 'popravijo', kar ni ok (npr. odstranijo endometriozo, odstranijo kakšno zarastlino...). Če je vse ok, po moje ne razlagajo, povejo samo, kje je bil problem, če je bil. Če je vse ok, ostaneta samo dva šiva, če pa je potrebno, naredijo še 1 ali 2 reza (običajno ob strani) - odvisno od tega, kje in kaj delajo. Če torej nimaš dodatnih rezov ob strani, je bilo vse ok. Verjemi, da so dobro pregledali vse... Z UZ je pa tako, da se včasih pregrada vidi, včasih ne... Odvisno od sluznice ob pregledu, pa od velikosti in lege same pregrade. Pri meni je npr. na UZ zaradi ene sence posumila, da bi lahko bila tam pregrada, označila je na sliki, potem so pa še na histero pogledali... In niso našli nič. Še boljše.
|
|
|
|
RE: Kaj vse lahko pokaže UZ? 7.8.2009 10:50:17
|
|
|
|
Taddy78
|
Včeraj sva imela posvetovalnico in z moje strani zelo dobro kaže, čeprav je pa spermiogram bil spet zelo slab. naju je potolažil, da procentualno imava malo večjo možnost uspešnega postopka ravno zato, ker sem že rodila in ker je pri meni vse vredu. Sedaj še samo čakam na obvestilo o začetku postopka...
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Ovulacija in oploditevOvulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
Zadnje s foruma
Jaslice ali varuška
пеперутка16
Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?