Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55 Perem samo na 40 Belo perilo tudi pereš na 40-ih stopinjah? Drugače pa... nimam občutka, da bi počela kaj posebnega prav zaradi tega, da bi pazila na okolje. Odpadke ločujem, ker jih moram - na našem koncu nimamo navadnih kontejnerjev, ampak samo ločene. Z vodo varčujem samo toliko, da pač ne pustim, da voda iz pipe teče v prazno, mi pa voda teče npr. med umivanjem zob, pa tudi veliko rajši si naredim kopel, kot pa, da grem pod tuš. Elektrike pri nas tako ali tako ne porabimo veliko, kvečjemu kakšna žarnica in pralni stroj (ne gledam na uro, ko dam prat, pa belo vedno perem na 95-ih stopinjah, pisano pa na 60-ih). Na plinu nismo šparali - pozimi smo celo stanovanje ogrevali na 25 stopinj - varčevanje gor ali dol, ampak zeblo me pa ne bo. Uporabljam klasična komercialna pralna sredstva (prašek, ki ni tekoč in mehčalec, katerega uporabljam celo nerazredčenega, da cunje bolj dišijo). Nimamo niti ene varčne žarnice - ne zato, ker bi smatrala, da so nevarne ali pa, ker bi mislila, da niso koristne, temveč zato, ker mi je škoda dati za varčno žarnico 5€ ali več, če pa dobim navadno za 10x manjši znesek, pa sveti ravno tako dobro (poleg tega pa v stanovanju tako malo gorijo luči, da bi trajalo presneto dolgo, preden bi se mi ta investicija povrnila). In nekako ne verjamem v to, da bo za časa mojega življenja zmanjkalo elektrike na Zemlji (za 5 generacij vnaprej pa tudi ne razmišljam). No, ampak mi pa luči nikoli ne gorijo v prostorih, kjer me ni. Z nakupovalnimi vrečkami imam konstanten problem, saj non-stop kupujem polivinilne za vsako figo. Okolje gor ali dol, ampak mi gredo pa potem doma na živce, ker se nabirajo v omarici. Porabim jih za smeti (ne kupujem posebnih). Rož ali česa drugega za zalivat na srečo nimam - samo en fikus, kateremu pa dam kar vodo iz pipe. Na printerju tudi ne šparam - kar je za natisnit, se natisne. Imam zelo malo zvezkov (in podobnega) iz recikliranega papirja, to pa samo zato, ker mi nov, prazen zvezek tako diši, da bi ga kupila izključno zaradi vonja (recikliran pa ne diši enako). Plenice smo uporabljali tiste za 1x-no uporabo in če bomo imeli kdaj še enega otroka, bo enako - komoditeta mi je (žal?) na prvem mestu. Klime nimam, ker imam na srečo hladno stanovanje. Največje varčevanje (pa še to ni bilo narejeno s tem razlogom) je najbrž to, da trenutno sploh nimamo avta. Cela družina smo si kupili mesečne vozovnice za avtobus (te ta nove, Urbana) in se vozimo, kadar je le možno - kadar pa ni, gremo pa s taksijem. Čistila, ki jih imam, so prav tako komercialna, nekatera celo zelo agresivna (Domestos, npr.) - mislim, da nimam niti enega z "bio" ali podobno oznako. Zakaj? Kot prvo najbrž iz navade, kot drugo pa zato, ker je navadno čistilo nekajkrat cenejše, očisti pa enako dobro. Sušilnega stroja tako ali tako nimam - sušim na dobrem, starem stojalu (se mi nikamor ne mudi s tem). Pa likam tudi skorajda nič ne (kvečjemu kakšna srajca ali lanene hlače). Osvežilce zraka in podobne dišavne kemikalije uporabljam, ampak ne več spreje, temveč tisto stojalo iz reklame, ki se prižge 1x na 9 minut (ali ko greš mimo) - imam dva v stanovanju. Pa vsake toliko kakšno palčko kadila - to mi full diši. Tudi kozmetike ne uporabljam ekološke - imam fetiš na kupovanje kozmetike in (žal?) pokupim najbrž pol vsega, kar reklamirajo. No, embalažo pa velikokrat uporabim še za kaj drugega, predvsem za shranjevanje česarkoli. Pozabila si omeniti, da tudi dreka za psom ne pobiraš. Vsaj pred časom še nisi.
|