|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kaj je resnično?
11.8.2010 22:43:46   
Anonimen
Danes sem slišala lušno misel.
Domišljija, ki piše izmišljene zgodbe, prikazuje veliko bolj resničen svet kot moderni resničnosti šovi. Ti na bi kazali, kako se v resnici živi, a so samo iluzija.

Kaj mislite, kaj nam je bližje - domišljija ali resničnost?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kaj je resnično?
11.8.2010 23:00:25   
nejcko
Definitivno domišljija.

Če pod domišljijo razumemo vse naše želje, sanje, upe, hrepenenja, je to tisto, kar nas ohranja žive. Brez vsega tega bi bili samo lupina v neki resničnosti, lutke, ki nas bi življenje premetavalo sem in tja.
Domišljija pa je tisto "gorivo", ki nas žene naprej, k lastni aktivnosti. Npr. domišljam si (sanjam, imam idejo, fikcijo), kje bom naslednje leto preživela dopust. Leto je še dolgo, marsikaj se lahko še zgodi vmes, kar bo to idejo lahko povsem izničilo, pa vendar ... ta ideja je tisto, zaradi česar bom eno leto gagala v službi (v realnosti, kjer bodo drugi odločali o tem, kaj moram početi, kdaj moram vstati, kdaj moram kaj narediti, ...; jaz bom samo lutka), a vse bom pretrpela zaradi tiste ideje, ki me morda čaka nekje na koncu.

Že Prešeren je rekel:
Sem dolgo upal in se bal, (up in strah sta del naše domišljije)
slovo sem upu, strahu dal,
srece je prazno, sreče ni,
nazaj si up in strah želi.

Ja, brez naše domišljije smo v resnici samo lupine.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
11.8.2010 23:23:52   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Definitivno domišljija.

Če je definitivno domišljiaja - od kje imamo potem toliko raje resničnostne šove kot opere?

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
11.8.2010 23:43:33   
skuštrana
Kaj pa če je vsa ta naša resničnost samo dober šov za neke druge ljudi? Če so naša življenja samo sanje nekoga drugega? In pravzaprav sploh ne živimo ampak smo samo sanjani?
Ma, če dobro pofilozofiram je resničnost ena velika domišljija. Brez domišljije ne bi bilo resničnih dejanj.

Opere pa jaz tudi ne maram. Pa resničnostnih šovov tudi ne. Imam pa rada Pankrte user posted image

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
12.8.2010 0:49:26   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

Definitivno domišljija.

Če je definitivno domišljiaja - od kje imamo potem toliko raje resničnostne šove kot opere?

No, jaz resničnostnih šovov ne maram.
Bi pa rekla takole, glede teh šovov - čim gledam nekaj, v čemer nisem sama udeležena, je to zame osebno fikcija, nekaj, kar "ni resnično", je onkraj moje realne izkušnje, torej z gledanjem nekega resničnostnega šova dejansko vstopam v domišljijski svet. Ob gledanju reakcij drugih si jaz osebno lahko domišljam, kaj in kako bi jaz naredila v dani situaciji, torej celoten šov dojemam skozi prizmo lastne domišljije.
Osebe, ki nastopajo v teh šovih, so nam praviloma nepoznane, torej so za nas (ne)resnične enako mnogo kot Razkolnikov ali madame Bovary ali Foust, njihova dejanja so za nas (ne)resnična, (ne)sprejemljiva enako mnogo kot dejanja prej omenjenih literarnih junakov. So samo zgodba, fikcija, domišljija.
Receptura za uspeh teh šovov pa je sila preprost - v sodobnem času, ko je tempo življenja hiter in prostega časa malo za branje kakšne dobre gnjige ali denarja premalo za ogled opere, nam tv ponudi kot na pladnju hitro zgodbo. Začimba - resnične osebe (avtobiografske zgodbe pa so bile vedno bolj zanimive od izmišljenih, ker ponujajo možnost indentifikacije in s tem katarzo, ki je bistvena pri doživljanju vsakega umet. dela, o čemer je pisal že Aristotel).

Poleg vsega se resničnosti šovi dogajajo sedaj, v tem času in v tem svetu, kar jim daje pridih realnosti in aktualnosti, s čimer so ljudem bližje - pred 200 leti, ko je bilo suženjstvo še kako realnost, je Nabuco žel uspehe, danes se ljudje težko istovetimo s sužnji, lahko pa se istovetimo z deklico, ki išče sanjskega moškega z jahto, hišo na Bahamih itd.

Pa vendar - resničnostni šovi so zgolj in samo fikcija zavita v celofan realnosti. Situacije v teh šovih so umetne in daleč od realnosti, le ljudje so tukaj in zdaj. Vse pa je v bistvu igra. Fikcija, domišljija. Realnosti nihče ne mara. Zato folk raje gleda resničnostni šov kot poročila. To je vsa skrivnost življenja. Domišljija!!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
12.8.2010 10:07:59   
liliana

Definitivno domišljija.

Da lahko domišljiji pustimo prosto pot v obliki zgražanja.......user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
12.8.2010 10:13:46   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Definitivno domišljija.

Da lahko domišljiji pustimo prosto pot v obliki zgražanja.......user posted image

Točno tako. In zgražanje je samo ene od oblik katarze, pri čemer si domišljamo, da smo mi boljši user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 7
12.8.2010 10:54:09   
mebesa
... in kaj ima to veze na tem forumu o družini in partnerskih odnosih

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
12.8.2010 13:29:23   
Bakfark

Definitivno domišljija.

Kot pravi tvoja lušna misel ravno zato, ker so iluzija. V bistvu zelo podobno operi ali katerikoli drugi umetnosti ali umetnosti , ki to ni - pasivno vživljanje, pasivno užitkarjenje, pasivno, posredovano doživljanje (ne)prijetnih čustev, ki naj nas preplavijo, da bi se jih lahko očistili in znebili, doživeli katarzo.
Recimo Trenutek resnice (baje da to sicer ni šov ampak kviz), ki se mu očita popularizacija nizkih in primitivnih strasti. Učinek oddaje na ljudi je ravno nasproten, njegov namen ni kolektivno usvajanje takšnega vzorca zaradi česar obstaja strah, da bi nam standard "dobrega okusa" padel. Ti ljudje na tistih stolčkih, so v naše domove posredovani kot skrajni primeri od katerih se je potrebno ograditi, distancirati in na ta način služijo utrjevanju mita o povprečnem, malem človeku, navadnem smrtniku. To vam je točno  tisto, ko si na koncu oddahnemo in rečemo hvala qrcu, da mi nismo takšni, kljub vsemu smo še vedno normalni.

Če gledamo naša življenja, od rojstva naprej, začnemo z jasli, vrtci, šolami, na koncu se zaposlimo, znotraj tega vzorca, ki pravzaprav ni nič druga kot družbeni imaginarij (torej fantazija realnosti) osmišljamo svoja življenja, ki jih na simbolni ravni ovekovečimo, potrdimo s kakšnim izmed statusnih simbolov. To je torej realnost gospodskih razmerij, ki jo zahodna civilizacija sprejema za samoumevno. Ko se pojavijo zagovorniki raznoraznih teorij zarote, ki smatrajo da je naše Realno pravzaprav kapital, kot neodvisna in avtonomna sila, ki usmerja in si podreja naša življenja, bi verjetno takšno laprdanje označili kot znanstveno fantastiko - torej domišljijo par excellence. 

Zopet na drugi strani pa obstaja simbolni svet, svet podob, slik, umetnosti, poezije in proze, v katerem se razbija hierarhija družbenih odnosov, ki v nasprotju s prvim dopušča odpiranje drugih in drugačnih svetov, prostorov komunikacije, le na mnogo višji, duhovni ravni. Podobe in slike, ki kot take še najbolj spominjajo na domišljijo.

Vprašanje je samo ali pritlehno uživati z Velikim bratom ali leteti z Tarkovskym, Bergmanom, Rachmaninovom...

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 12.8.2010 13:32:57 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
12.8.2010 21:42:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana

Kaj pa če je vsa ta naša resničnost samo dober šov za neke druge ljudi?

Včasih si predstavljam, kako nas gledajo lunatiki z lune.

Kako trapasti jim moramo biti videni, stalno hitimo, trobimo, se jezimo. Ziher mislijo, da smo na baterije, tako čudno se premikamo iz oddaljenega pogleda.

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
12.8.2010 21:43:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mebesa

Vklopi domišljijo user posted image .

(odgovor članu mebesa)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
12.8.2010 23:50:38   
Rožica I
IZVIRNO SPOROČILO: mebesa

Ravno tule je potrebno ogromno domišljije, po mojem skromnem mnenju user posted image .

Drugače pa je moj svet predvsem domišljijski. Sem človek, ki ga ubija rutina in da preživim, (na optimističen način, kakor pač želim), potrebujem nonstop nek svoj film. Naredim si pravljico, vedno znova... In tako sem lahko jaz- jaz, tudi kadar so okoli mene sami rigorozni realisti. Kako!? Pravzaprav ne vem natančno, vem le to, da od nekdaj tako funkcioniram in da avtomatsko ne sprejemam energije, ki se pač na nek način vsiljuje.
Realnost v smislu fizičnega oz človeško obstoječega, mi je obupna. Večinoma se mi ljudje gnusijo...Z vsemi svojimi potrebami in nagnjenmi...mislimi...
...karakternimi lastnostmi..željami in upi...energijo.. Kakorkoli, rada opazujem folk od daleč- takrat imam potrebno distanco in se lahko samo zabavam. Če je ta energija preblizu, zakrknem.
Resnično je zame samo to, kar čutim.
Seveda obvladam mehanizme, da povsem normalno funkcioniram, recimo v službi ali pač v vsakdanjih protokolih, ampak takrat je tista moja srž v mirovanju in je vse avtomatizirano- zame neresnično/napravljeno/umetno/brez energije/brez vsebine/mrtvo.

No, toliko,...ker sem imela ravno navdih user posted image ..

ROŽICA

(odgovor članu mebesa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
13.8.2010 11:12:42   
Bakfark
IZVIRNO SPOROČILO: Rožica I

Ravno tule je potrebno ogromno domišljije, po mojem skromnem mnenju user posted image .

Drugače pa je moj svet predvsem domišljijski. Sem človek, ki ga ubija rutina in da preživim, (na optimističen način, kakor pač želim), potrebujem nonstop nek svoj film. Naredim si pravljico, vedno znova... In tako sem lahko jaz- jaz, tudi kadar so okoli mene sami rigorozni realisti. Kako!? Pravzaprav ne vem natančno, vem le to, da od nekdaj tako funkcioniram in da avtomatsko ne sprejemam energije, ki se pač na nek način vsiljuje.
Realnost v smislu fizičnega oz človeško obstoječega, mi je obupna. Večinoma se mi ljudje gnusijo...Z vsemi svojimi potrebami in nagnjenmi...mislimi...
...karakternimi lastnostmi..željami in upi...energijo..
Kakorkoli, rada opazujem folk od daleč- takrat imam potrebno distanco in se lahko samo zabavam. Če je ta energija preblizu, zakrknem.
Seveda obvladam mehanizme, da povsem normalno funkcioniram, recimo v službi ali pač v vsakdanjih protokolih, ampak takrat je tista moja srž v mirovanju in je vse avtomatizirano- zame neresnično/napravljeno/umetno/brez energije/brez vsebine/mrtvo.

No, toliko,...ker sem imela ravno navdih user posted image ..

Okej, rekla si večinoma, pa vendar tudi ti, z vsemi svojimi potrebami, nagnjenji, željami itd., ki določajo nek tvoj film spadaš med ljudi. Če izvzamema ostanek do "vsi", obstaja velika verjetnost, da se tudi tebe kot individuuma z lastno vsebino, substanco, kot ji praviš srž, uvrsti med večino, ki je gnusna.

Vsi mi imamo svoje finte, se čohamo po riti, štoramo po nosu, rigamo, smo na nek način gnusni. Ko praviš, da je zate neresnično, brez energije, vsebine in mrtvo tisto kar je avtomatizirano, istočasno z lastno distanco do drugih in s pomočjo lastne fantazije v namen zabave prikrajaš, obdeluješ, avtomatiziraš njihovo srž - omrtviš, vzameš, njihovo lastno vsebino, energijo, jih desubstanciiraš. V strahu pred lastno avtomatizacijo, zakrnjenjem in bližino drugega ohranjaš distanco do njegove srži, do točno tistega, kar ga po tej logiki dela živega, specifičnega, karizmatičnega, psoebnega...  

Skratka, če bi se lahko raztelesila, se umestila v tisto gnusno množico in se istočasno videla iz distance (tako kot gledaš druge), bi ugotovila, da se ob sebi lahko zabavaš samo takrat, ko si ne dovoliš blizu in se oropaš svoje lastne srži. 

A ni to hec?

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 13
13.8.2010 19:26:46   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark

IZVIRNO SPOROČILO: Rožica I

Večinoma se mi ljudje gnusijo...Z vsemi svojimi potrebami in nagnjenmi...mislimi...
...karakternimi lastnostmi..željami in upi...energijo..
Kakorkoli, rada opazujem folk od daleč- takrat imam potrebno distanco in se lahko samo zabavam. Če je ta energija preblizu, zakrknem.

Skratka, če bi se lahko raztelesila, se umestila v tisto gnusno množico in se istočasno videla iz distance (tako kot gledaš druge), bi ugotovila, da se ob sebi lahko zabavaš samo takrat, ko si ne dovoliš blizu in se oropaš svoje lastne srži. 

Ali bi ugotovila, da sprejemaš realnost šele takrat, ko si upaš dovolj blizu sebe in dovolj v sebe? Ko se po principu analize seciraš do zadnjega atoma in ugotoviš, da so vsi enaki ali zelo podobni - ampak da kot taki tvorijo popolnoma različne celote?

Sicer pa - iskrena misel, bravo.

< Sporočilo je popravil milijonarka -- 13.8.2010 19:27:16 >

(odgovor članu Bakfark)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?