Arwenko
|
Pravi vzreditlj shi-tzu-ja sploh ne priporoča za otroke, oziroma ga sploh noče prodat. Za začetek si preveri tole: http://www.kalsang.net/nakup.php pa še druge stvari na tej strani. Je izredno lepo in realno napisano. In ne, tudi jaz ne razumem tistih, ki si tako želijo kužka, pa iščejo nekoga, ki bi jim ga podaril. Zakaj pa ne pogledate po slovenskih zavetiščih? Tam se za posvojitev plača zgolj simbolična cena cepljenja in je kuža praktično zastonj? Zakaj mora bit kuža pasemski, zato da boste lahko fini in vsem okrog razlagali da imate pa shi-tzuja? Dajte raje še enkrat premislit zakaj boste imela psa in kakšen karakter psa želite, ali je res shi-tzu tisto kar vam kot družini karakterno ustreza ali samo zato ker je lušten? Drugo, ne glede na to ali psa kupite po redni cenite, ali kupite mešance, ki jih veselo oglašujejo kot pasemske brez rodovnika po polovični ceni, nenazadnje tudi če psa dobite, vsaka od teh treh možnosti je samo začetek, začetek velike kalvarije stroškov. Jaz povem vsakemu, ki pride k meni po informacije za mladiče, da bo s psom če bo popolnoma zdrav imel v teku njegovega življenja minimalno 3500 eur stroškov. To je ogromen znesek, to je luksuz. Ampak tukaj še ni stroškov veterinarja, če se kaj zgodi. Kaj pa če si pes zlomi tačko in bo treba za operacijo plačat 500 ali celo 1000 eur? Kaj boste pa potem, če si zdaj kužka ne morete privoščit, kje boste vzeli ta denar? Vsak, ki si nabavlja psa bi moral imet vsaj takšen znesek nekje na strani, za najnujnejše primere, ker takrat ni časa tega denarja našparat. Zdaj pa imate čas in si denar našparajte. Pa če imate dovolj denarja, da boste psu vsak mesec kupili hrano in priboljške, kar znese recimo 50 eur, pa dajte sedaj ta denar na stran in čudežno v letu dni boste imeli dovolj za rodovniškega, ne za mešanca, kvazi pasemskega, za rodovniškega. ČE so pa otroci "tečni" pa jim lepo razložite, da kuža dosti stane in da zdaj za njega šparate in skupaj mečite vsak mesec teh 50 eur v kakšen šparovček, da bodo vidli da se res špara, v vmesnem času pa poiščite resne vzreditelje in kužka rezervirajte, se tako ali tako ponavadi na njega čaka par mesecev. In verjemite, največje veselje bo pri hiši, če se boste kužka skupaj veselili in boste potem imeli zdravega psa, ne pa kakšnega šteparskega kvazi mešanca za 200 eur.
|