Medvedka
|
Ojla! Cipresa, lahko ti kaj povem še jaz, ki pa sem sladkorna bolnica že od 12.leta starosti... Če te ful skrbi, a imaš sladkorno in ali imaš tudi v urinu pozitiven sladkor (če imaš povišan krvni sladkor, ledvica intenzivneje delajo in poskušajo izločiti odvečen sladkor iz telesa s pomočjo urina), si v končni fazi lahko tudi kupiš lističe za merjenje sladkorja in ketonov v urinu. Po mojem niso tako zelo, zelo dragi. Z lističi KetoDiabur lahko določaš tako prisotnost ketonov, kot sladkorjev v urinu. (Če v lekarni ne bodo imeli lističev tega proizvajalca, pa reci za kake druge, ki merijo oboje). Listič pomočiš v curek iztekajočega urina in počakaš. Če se ti del lističa obarva, pogledaš na skali, ki je na škatlici in določiš, koliko sladkorja ali pa ketonov imaš v urinu. Je pa tako, da če je vse OK, se ti seveda ne sme obarvati niti del za ketone, niti za sladkorje. Priporočam ti, da si izmeriš večkrat na dan - najprej na tešče, potem npr. dopoldne, popoldne, zvečer. Jaz sem med nosečnostjo rekla diabetologinji, da ne mislim jesti pred spanjem (diabetičarke oziroma vse nosečnice naj bi jedle tudi pred spanjem, da ni otrok preveč časa brez hrane), ker se bom ful zredila, pa je rekla, da naj mi bo, ampak si moram redno na tešče meriti ketone v urinu in če bi bili pozitivni, moram začeti jesti tudi pred spanjem, saj naj bi pomenili, da moje telo strada in zatorej tudi otrok ne bobiva dosti hrane, kar pa seveda ni dobro. Kakorkoli že, enkrat samkrat v nosečnosti sem imela pozitivne ketone, sem pa ravno takrat nekam ful malo popila (pila sem sicer tudi ponoči, saj sem bila edino ponoči sploh žejna, čez dan pa sploh ne). Res pa je tudi, da sem zelo velikokrat kaj malega pojedla tudi sredi noči, ker sem imela nizek krvni sladkor. Če boš imela še pozitivne ketone (najbrž bo to zjutraj na tešče), ti torej priporočam, da kaj malega poješ res tudi pred spanjem (oziroma okrog 23h ali morda celo kaj kasneje, odvisno, kdaj večerjaš in nato zajtrkuješ) in da veeeliko piješ... LP, pa lepo nosečnost še naprej! Srečno! Medvedka
|