lenybaby
|
Da malo ubudimo tole zelo koristno temo... Kaj si torej kuhate za kosilo in večerjo, kaj jeste za zajtrk in vmesne obroke? "Plava buklca" je pač osnova, idej pa rado zmanjka in potem se ponavlja iz dneva v dan... Kaj torej z NS skuhate pa vam kasneje izmerjen cukrček ne dela problemov? Na plan s predlogi! Moj jedilnik je približno takle: ZAJTRK - 2 dl posnetega mleka (pogrejem v mikrovalovki)
- 2 veliki žlici doma namešanih kosmičev (ovseni kosmiči z različnimi semeni iz Millerja, malo kornfleksa, par rozin, 5 polovičk orehovih jedrc (narezanih)
- jabolko (ali kakšen drug sadež - hruška, grenivka, pomaranča ipd.)
______________________________________________________________________________ - nesladkan čaj (zadnje čase pač iz malinovih listov kr je tko zelo opevan )
- črna (polnozrnata) žemljica
- 3 rezine piščančjih prsi
- majhna rezina manjmastnega sira
- list zelene solate
- 3 rezine svežega paradižnika
_______________________________________________________________________________ - jogurt 1,3 (lonček) ali približno 2 dl
- kos polnozrnatega kruha
- jabolko (ali drug sadež)
MALICA - bela kava (ali venezzia cappucino) - brez sladkorja
- jabolko (ali drug sadež)
- 2 krex prepečenca ali košček polnozrnatega kruha (ali košček nesladkega peciva)
(malica je tak bolj suhoparen obrok... ) KOSILO - 3 velike žlice polnozrnatih testenin (no, recmo raj 4 kr vedno pol dol pade ) kuhanih al dente v ne preslanem kropu
- 1/2 male konzerve rio mare (malo prepražiš na ognju, dodaš 2-3 žlice paradižnikovega koncentrata in kar fajno dozo origana )
- solata iz svežega zelja, paradižnika, endivije npr. (tako sem mela dans, lih tolk da niso te solate preveč enolične, lahk pa daste not kar vam pač paše), malo soljena, z malo olivnega olja in precej jabolčnega kisa (nekje sem brala da kis in cimet fajn nižata cuker - če je slučajno kej na tem ga dam kr mal več... )
__________________________________________________________________________________ - 105 g cca. piščančjega fileja (zmerno soliš, popraš, popečeš na olivnem olju, dodaš narezan česen, zaliješ z vodo, zgostiš z minimalcem moke (polnovredne) - tisti k ne marate česna lahko zrezek začinite z rožmarinom in ga popečete na žaru
- 4 velike žlice polnozrnatih testanin ali 2 srednje velika krompirja (skuhaš v kosih v ne preslanem kropu)
- cca. 250 g zamrznjene zelenjave (brokoli, cvetača, korenček), skuhaš v rahlo slanem kropu in na koncu dodaš pol žlićke margerine
__________________________________________________________________________________ - 1/2 manjše čebule podušiš na žlički olivnega olja da ovene, dodaš
- 105 g na koščke narezanega piščančjega fileja, dušiš, zaliješ s pol skodelice vode, počakaš da povre, dodaš
- neluščeni riž (cca. pol manjše skodelice), premešaš in doliješ še trojno količino vode kolikor je bilo riža (rjavi riž rabi dalj da se skuha zato ga prej raje namočiš za kako uro ali dve v hladni vodi), soliš in popraš.
- peteršilj dodaš po želji (nasekljan, svež) in dodaš še
- 100 do 200 g zmrznjene zelenjave (lahko tudi isto mešanico-brokoli, cvetačo, korenje ali pa samo korenje in grah), raje manj ker se te rižote nakuha za dvakrat! Ko zavre počakaš in mešaš dokler odvečna tekočina ne povre, potem pa daš še za 12-15 minut v pečico da se rižek malo zapeče na 200 stopinj. potreseš s svežim petršiljem in parmezanom.
(tole sm si nardila z belim rižem in je bil cukr 7,0! Zato toplo priporočam rjavi riž, sam prej mal preštudirejte kako je z njegovim kuhanjem - z rjavim po pravici povedano še nisem poskusla kuhat ). Zraven lahko pojeste še skledo solate kr je zelenjave v rižoti manj kot bi je naj bilo po predpisani dieti. VEČERJA (glej KOSILO ) Ali pa si narediš ogromno skledo mešane solate z vsemi možnimi dodatki k ti padejo na misel! Npr. zelena solata, paradižnik, ohlajene polnozrnate testenine ali topl kuhan krompir, koščki sira, tuna ali kosčki popečenega piščančjega mesa.... kar ti pač pade na pamet in je v mejah predpisanega! Tole je tisto, kar jaz nekak najraje jem... Seveda je vmes kakšn normaln kosil, ko se poje kaka fajna domača župca in govedina in krompirček npr. ..... mmmmmmm..... SAMO NE POZABLJAJTE NA ZADOSTNO KOLIČINO GIBANJA PO OBROKIH!!! Js poskusim it vsaj dvakrat na dan mal ven za 20 - 30 minut, se mal nahodit in nadihat, sesam doma skor vsak dan - tud to je dobra rekreacija in če se le da se ne zasedet za računalnikom, sploh pa ne takoj po jedi! Vmes veliko vode pa bi mogl it skoz! Poskuste si mert cukr večkrat na dan in ne samo po glavnih obrokih. Sam tko boste vedle kako se giba skozi dan. Jaz ga že neki časa merim na tešče, po zajtrku, včasih po malci, po kosilu in večerji, kdaj pa kdaj tud pred glavnim obrokom... Sej ni fino k te že vse blazince pol bolijo sam je pa zanimiv vidt kaj cukr sprav s tira in kaj ne. Js vem da mam probleme s sirnimi namazi (pa sm mislna da jih mam s kruhom! ). Zadnjih nekaj dni vsak dan pojem kos orehove potice za malco in mam po njej cukr 4,9! Tko da - probite vse pa boste vidle. Srečno! Pa še kak recept z vaše strani bi prišel prou...
|