nyna84
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi Ne želi si zdravil proti holesterolu, ker to ni nekaj kratkotrajnega, ampak so zdravila za celo življenje. Imam dedno povišan holesterol in bi morala jesti zdravila, pa jih ne (ne še), ker.... druga zgodba, ki je ne želim deliti. Uglavnem. Če nisi ena od tistih nesrečnic, kot sem jaz, ti predlagam, da se naroči pri kakšne strokovnjaku (lipidna ambulanta), kjer ti bodo povedali vse v zvezi s prehrano za znižanje holesterola v krvi. Načeloma je tako, da pravilna prehrana proti holesterolu lahko pomaga le v 5 % odstotkih, vse ostalo so drugi dejavniki: cigareti, alkohol, prekomerna teža, negibanje. Torej prvi nasvet, ko po njem ravno sprašuješ je, dovolj gibanja. Po zadnjih podatkih strokovnjakov, naj bi gibanje bolj blagodejno vplivalo na naše žile, kot katerekoli mega dobre tablete proti holesterolu. Druga stvar je kajenje, alkohol. Mogoče se nisem dobro izrazila - zdravil proti holesterolu niti nočem. Ravno zato me zanima, kaj lahko storim, da bo drugo leto njegova raven v mejah. Mislim, da je bil skupni malo pod sedem (priznam, se ne spomnim več točno ) Glede na to, da jih nimam niti 30 še, mi res ni do doživljenjskih zdravil (že ta proti pritisku so mi odveč ). In ja, najbrž je res dedno, ker ga imata oba starša. Kadim ne, alkohol pijem občasno, ob kakšnem praznovanju. Gibam se absolutno premalo, zato sem si ravno danes natisnila program vadbe za 21 km maraton (če je cilj, je tudi motivacija ) Na hrano tudi nisem nikoli pazila, ker mi ni bilo treba (moj ITW je bil vedno na meji s podhranjenostjo). V bistvu se vse skupaj poklapa - negibanje in nezdrava hrana (zakaj bi pazil na hrano in gibanje, če si eleganten tudi brez tega ), ko dodam še dednost, smo pa tu kjer smo.
< Sporočilo je popravil nyna84 -- 21.1.2013 16:18:46 >