Eja_1
|
Jaz sem ji začela dodajati gosto hrano pri 3,5 mesecih. Dojila sem jo do 3. meseca in že od rojstva naprej sem ji morala precej dodajat, ker je že pri 2. tednu pojedla 90-120ml (6x na dan). Potem nisem imela več mleka, pa še zbolela sem in jemala antibiotike, tako da sem z dojenjem morala prenehat. Pa sem začela pri 3,5 mesecih ponujati kašice, 2 tedna je samo okušala. Morda pojedla vse skupaj kakšno majhno žličko. Sprva sem ji ponudila le en gosti obrok - jabolčno ali korenčkovo kašico, to ponovila 3 dni, da se je navadila na okus in zaradi morebitnih alergij. Po 2 tednih pa se ji je odprlo in sedaj smo na 3 gostih obrokih, vendar ji še vedno ponudim mleko in seved pri 2 mlečnih. Moram pa rečt, da včasih poje 3 žličke, včasih pa zmaže pol kuhanega jabolčka, odvisno od dne. Je pa ne silim z gosto hrano, nima nikakršnih težav (prebava, alergije), ker bi sigurno odnehala in šla nazaj na mleko, če ji ne bi odgovarjalo. Je pa res, da umetnih kašic ne mara - niti tistih, ki se mešajo z mlekom niti onih, ki se pripravljajo z vodo (npr. od Kolinske jabolčno, bananino ipd.). Pupka se normalno razvija, po teži (7,5 kg) in višini (cca 67cm), vendar je res, da je med bolj velikimi in že od rojstva prehiteva s svojim razvojem za dober mesec. Začela pa sem tako zgodaj, ker naju je z možem pri 3,5 mesecih tako gledala, ko sva jedla, se slinila in dobesedno cmokala, da sem ji pač ponudila. Nisem pa edina, poznam kar nekaj mladih mamic, ki so začele med 3. in 4. mesecem in so njihovi otročki pri 6-7 mesecih lepo papcali skoraj - komplet kosilo (npr. puranovo meso, krompirček, ena celo makarončke...). V pomoč mi je bila knjiga Nega matere in otroka (E. Fenwick), kjer se začne z dodajanjem hrane pri 4. mesecih, jaz pa sem začela kakšna 2 tedna prej. Tudi v bodoče se bom držala te knjige, ker nam najbolj ustreza, tako naj bi pri 6. mesecih začeli z meskom (puranom) in ostalo zelenjavo.
|