memole80
|
Mi smo našo 27 mesečno hčerko začeli uvajati prejšnji ponedeljek. Že enkrat prej so nam v vrtcu rekli, da je enkrat lulala na kahlico in naj poskusimo s privajanjem na kahlico, vendar sem rekla da bomo raje poleti in eno, poletje je tu. Moram priznati, da se je prve dni polula in pokakala v hlače in sem skoraj obupala. Ravno tisti dan, ko sem imela vsega dovolj (3. dan privajanja) in sem že imela plenico, da ji bom dala, sem si rekla:"Ne, vztrajala bom" in trud se je poplačal. Sedaj, po enem tednu, lula in kaka v kahlico in to ne samo podnevi, tudi ponoči. Tu je par napotkov: 1.) Neprestano ga moraš opozarjati naj gre lulat. Že če bo lulal bo velik napredek. Jaz sem naši rekla:" Hitro lulat!" in je šibala. Najboljše, da je kar v spodnjih hlačah, da si sam sleče hlačke. 2.) Nagrajevanje: marsikdo nasprotuje temu, ampak pomaga. Jaz sem ji rekla, da če lula v kahlico bo dobila bonbonček ali sladoled. In ko je lulala je začela kričati: " Juhu, dobila bom bonbonček!" No, to je bilo prve dni, sedaj pa nič ne zahteva, ...no, edino kakšno štampiljko ima rada. Lahko tudi zbirate štampiljke in za toliko zbranih štampiljk ali nalepk sledi nagrada. Par dni je kakala v hlače in sem ji rekla, da če bo tudi drugič kakala v hlačke, ne bo gledala Medvedka Puja. Drugi dan je kakala v školjko. Tudi razložila sem ji, da to pač ni nobeno kaznovanje in ni nič hudega, ker je kakala v hlače, samo se mi je zdelo čudno, ker je že kakala v kahlico in pol kar naenkrat spet v hlače in sem ji hotela malo "osvežiti" spomin. 3.) Mi imamo doma pojočo kahlico. Vem, za nekatere je neumno in tudi nam je kasneje bilo, češ smo dali toliko denarja, sedaj pa je ne menjam več. Lepo je, da ko lula zaigra pesmica in smo vsi veseli in ploskamo. Nekako čakaš in čakaš, da bo zaigralo in ko prvič zaigra, si srečen, da bolj ne moraš biti. Smo pa tudi kupili nastavek in lula na veliko školjko. Poleg tega je zraven ročaj za toaletni papir, da si lahko sama pobriše lulico (vsaj poskusi) in ročico za kao potegnit vodo. Mogoče pomaga tudi to, da vidi tebe na školjki. Naša pravi:" Bravo mama, lulala....boš dobila bonbončke"! :) 4.) Nikoli ga ne smeš okregati. Pač...je normalno, da bo na začetku vse polulalo. Bo pa naslednjič. 5.) Vztrajanje in dobri živci. Mi smo se odločili za radikalno uvajanje, tako da smo tudi ponoči dali dol plenico. Prvo noč se je polulala in očitno je bila tako šokirana, da je potem še eno uro in pol bila budna in hodila samo na školjko. Od tistega dne (že 3 noči), se zbudi suha in gremo takoj na veliko školjko. To noč je zdržala celo 12 ur. Ne morem verjeti. In nimamo namena dati plenice. Tudi ko gremo kam, je ne bomo dali. Poskusili smo že iti proč in je bila zelo pridna...tudi drugje je lulala. Ko kaka je prav, da se mu pokaže kaj je naredil. Mi smo našo pohvalili, da je naredila veliko "baso" in sedaj prav uživa pri kakanju in govori, da bo naredila veliko "baso"! Seveda pa je odvisno od otroka do otroka. Glej, nimajo te kaj kritizirati. Moje prijateljice so vse uvajale pri 3 letih. Kaj so boljše tiste, ki otroka posedajo na kahlico pri enemu letu in še prej?!To je zame prisiljevanje, ne pa privajanje. Vsak otrok ima svoj čas, fantki baje so bolj pozni od punč, ni pa rečeno. Nič se ne sekiraj. Naša sedaj prav uživa in če rečem, da grem lulat, reče: " Ne, ne, jaz grem lulat"! In se zašibava proti kopalnici. Seveda pa še ni rečeno, da bo sedaj naša lulala v kahlico. To je šele začetek in čaka nas kar dooooolga pot. Ampak če je volja in smeh, je vse. Če pa ne bo, pomeni, da ni še pripravljen. Pa nič zato. Verjemi, da v šolo že ne bo šel s plenico. Srečno pri uvajanju.
|