ronja
|
Ne. Verjamem pa v moč placeba - če si prepričan, da ti bo talisman pomagal, je velika verjetnost, da ti bo res. Samo res moraš verjet. Pa v bistvu ima placebo učinek tudi, če človek VE, da je placebo (kar je meni neverjetno zanimivo, ampak to je precej raziskav dokazalo - kdor si želi vire, naj si prebere knjigo "Bad science" - ful luštna knjigca, sicer samo v ang, kolikor vem, ampak je zabavna, imaš pa tudi vire na koncu): ljudem so dali sladkorne tabletke in jim POVEDALI, da jejo sladkor, pa vendar se je kar velikemu odstotku stanje popravilo. Verjamem, da nismo sami v vesolju. Ne verjamem pa v zgodbice o vesoljcih - kot je rekel lepo Sagan: zakaj vesoljci vedno ugrabijo neke ljudi, ki so že prej imeli psihične motnje, saj naj bi bili pametni in verjetno vejo, da tem ne bo nihče verjel. Zakaj nikoli ne pridejo k nekemu profesorju na kaki ugledni univerzi, ki bi dejansko lahko kaj naredil? Verjamem, da je še polno stvari, ki so čisto naravne, ki pa jih zaenkrat z našim znanjem še ne znamo razložit - kot so včasih mislili, da je sonce bog, danes pa vemo, da tam pač poteka en kup reakcij vodika v helij in zato žari in da zaide zato, ker se zemlja vrti. Prej je bila pa to znanstvena fantastika oz. religija. Isto bo z milijonom drugih reči, ki jih zaenkrat še ne znamo razložit in imajo nazive "paranormalno" - tistih, kjer je pač zadeva res taka, ne pa da je blef in vse skup zaigrano, kar mislim, da je v veliiiiiiki večini. V talismane pa ne verjamem - ampak če se jaz odločim, da me bo en predmet pomirjal, me bo. Jaz sem recimo vedno boljše pisala teste, kadar sem se prej v miru stuširala. Pa tuš ni mel nobenega vpliva na moje pomnenje snovi, pač pa enostavno dejstvo, da če sem imela čas še za tuš v miru, sem verjetno boljše znala snov kot pa če sem vse skup naredila ful na hitro, ker se mi je mudilo nazaj za knijge (jaz sem se namreč vedno učila dobesedno do zadnje sekunde pred izpitom - in meni je tako šlo boljše - eni pravijo, da je brezveze, meni ni bilo, veliko sem odnesla od zadnijh minut - takrat so mi možgani pod adrenalinom veliko boljše delali). da ve številke za loto Hehe, to je tudi sagan ali pa dawkins pisal nekaj o tem: zakaj v nobenem časopisu ne vidiš naslova: Vedeževalec zadel na lotu . Pa glede na oglasne kampanije, jim gre verjetno včasih tudi precej slabo (mislim glede na izvedbo oglaševanja, ki je navadno zelo nedodelana). NIkakor pa ne bi vsega tlačila v isti koš, kar se rado zgodi - da dajejo akopunkturo, ki temelji na popolnoma jasnem spodbujanju živčnih vozličev, v isti koš z astrologijo, vedeževanjem po telefonu itd... NI vse isto, skratka.