Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 17:27:27
|
|
|
|
digi
|
Gre za to, da sem se pred dnevi pogovarjala z znanko, ki ima punčko že v vrtcu, fantek pa gre sedaj v jasli. No in ker je naš tik pred jaslimi - septembra gre in bo star komaj 11. mesecev, sem jo pač malo povprašala kako in kaj. Kako hranijo otroke me je najbolj zanimalo in kako gredo spat... NO in ona meni: ja imajo takšne stolčke kot v mali šoli (no upam, da veste kako izgledajo- mi2 sva namreč hodile v isto šolo in vema kaj je mišljeno - pač majhni leseni stolčki), otroke posedejo gor, jih s plenico zvežejo in potem jih hranijo ... Bila sem šokirana! Saj ne,da bo se otroku sedaj kaj zgodilo al kaj, ampak kaj ni denarja za normalne stolčke s pasom ali pa za one lesene?! In je to vsepovsod tako?! No potem pa spanje... mi je jasno, da jih dajo spat in pač kdor spi, spi, kdor pa ne pa pač joka al kaj že, ampak mi je rekla,da jih dajo na ležalnike Sicer nisem o tem dalje spraševala, sem komaj kasneje malo razmišljala, tako da gre mogoče za kaj drugega, ne vem.... No, torej tiste, ki imate otroke v jaslih oz. ste jih imele.... lahko malo poveste kako in kaj?! ali pa tiste, ki delate v jaslih?! P.S. Ja pa to je v vrtcu oz. jaslih na Ptuju Hvala in LP
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 17:35:46
|
|
|
|
kajalin*
|
Dej,dej,nič bat!Ne vem kak je pr vas,pr nas je blo tako:moja je šla v vrtec z 12m,itak že sami sedijo.Ja sedijo na malih stolčkih,nič privezani(pr nas sigurn ne),sam not v mizo jih dajo in hranijo po tri skupaj pa sami se učijo jesti.Spijo na ležaliku,moja Lin je tud bla za spanje problematik pa so jo dale v voziček in je tam spala.Mislim,da nikjer ne pustijo otrok,da bi kr Te razumem,da te skrbi sam bol ko boš panična slabše bo(za tebe,otrocim je tam lepo),prej ko boš sprejela lepše bo.Js vem,da v našem vrtcu ni noben bav bav in Lin že tretje šolsko leto zelo rada tja hodi in se veliko novega nauči. Poznam pa vrtce,ki na koncu leta nimajo kaj pokazati,kaj so delali,kar se mi pa ne zdi prav in tja jo sigurno ne bi vpisala.
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 17:44:10
|
|
|
|
nana 27
|
Tudi naš fant je šel v jasli z 11 meseci in so bili vsi taki frajerčki, ko so sedeli za mizo na majhnih stolčkih in je vsak v rokah imel žlico. Vzgojiteljica pa je pomagala pri hranjenju. Ne moreš verjet, kakšen red in kako deluje skupinica, da vsi v miru sedijo in čakajo na hrano. Nimaš se kaj bat, da bo otrok dol padel. Naš takrat še ni znal hoditi. Pa tudi vsi so lepo spali na ležalnikih pa ni nihče dol padel. No, ta vrtec je v Ljubljani. Pa še nekaj jih poznam in povsod imajo male stolčke.
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 17:45:51
|
|
|
|
digi
|
Hvala, no saj ne da vzganjam paniko, samo pač nočem bit šokirana, ko pripeljem našega posrančka tja . No pač zdelo se mi je preveč neumno, da se zveže otroka na lesen stolček s plenico, ker tudi, če sami sedijo, še to ne pomeni, da se s tistim ne morejo zvrnit ... Kaj pa ti ležalniki.... KAko to izgleda? A potem lahko en prek drugega palzijo al kaj?! Al so mišljene te prenosne posteljice al kaj?! Ma svašta, že vidim da bom dlakocepka
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 18:00:35
|
|
|
|
Anonimen
|
Jaz sem našo vzgojiteljico že večkrat vprašala, kako jim uspe, da 15 otrok mirno sedi za mizo in je, ker meni z enim ne uspe. N'č bat. Otroci so prilagodljivi.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 5.8.2007 18:04:51
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 18:10:19
|
|
|
|
piščanc
|
za stolčke so ti že druge povedale. posteljice so pa enako - ležalnike postavijo čisto skupaj in otročki ležijo drug zraven drugega. tako ne padejo dol, pa še tistih groznih rešetk ni. v nekaterih vrtcih imajo pa že kar peno po tleh. otročki ubogajo in vsak leži na svojem ležalniku. tako lahko vstanejo, ko želijo in niso zagrajeni za rešetkami.
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 20:25:18
|
|
|
|
Gordana-3
|
resnično vsi ubogajo in sedijo pri mizah, tudi tako majhni. za take majhne, 11 mesečne, so pri nas imeli dva tista višja stolčka, pa eno posteljko z rešetkami, vendar so tud tisto najmanjšo punčko hitro navadili na ležalnik.
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 5.8.2007 21:00:58
|
|
|
|
frutka_
|
Draga digi, vrtci na Ptuju so prvi vrtci v celi SLO, ki so dobili certifikat kvalitetnega vrtca! To sem ti najprej želela povedati, ker so stvari resnično urejene tako, da se lahko ostali vrtci zgledujejo po ptujskem modelu! Kar velja za vse vrtce je naslednje: - Stolčki v 1.st.obd. so prirejeni za otroke po višini, so čisto nizki in nikakor ne tako visoki kot recimo stolčki v 2.st.obd..
- Poleg tega še v 2.st. obd. delimo stočke za otroke 3-4l, 4-5l in 5-6let!
- Enako velja za mize.
- Enako velja za opremo igralnic,
- igrače in vse ostale pritikline 1. in 2.st.obd..
Otroci res ležijo na ležalnikih.Ležalniki so dvignjeni od tal cca. 10cm. Najmanjše otroke pri nas še zmeraj dajemo v posteljice, ostale na ležalnike. Stokrat bolj praktično in higiensko. Mislim, da se preveč ukvarjaš z nepomembnimi stvarmi. Najpomembneje je, da se otrok tam dobro počuti, da ti zaupaš vzgojiteljicam, da otrok uspešno prenese svojo navezanost na vzgojiteljico, pomočnico. Če se poleg nauči še kakšno pesmico, ples, novo besedo je pa itak slika popolna! In to ne bo odvisno od stola in ležalnika ampak od oseb v vrtcu in najprej od tebe.
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 6.8.2007 7:22:45
|
|
|
|
puncica
|
Naša je bila v vrtcu na Gorenjskem in pri nas jih nič niso zavezoval na stolčke, res pa je da so imel stolčke. Hranjenje je poteklao takole imajo 5 triptrap stolčkov in ena vzgojitevljica sedi pri teh triptrap stolčkih in jih hrani, druga pa pri navadnih malih stolčkih in jih hrani, vsakemu eno žlico iz otrokovega krožnika, tako po vrsti je pa res da se otroci fuuuul hitro navadijo sami jest. spanje ja spijo na ležalnikih ampak so to taki ful nizki ležalniki in vsak ima svojega in na vsakem je slikica otroka. Še vedno pa mi ni jasno kako hudiča jim uspe da spijo vsi naenkrat res vsaka čast. Če slučajno kak otrok dol pade imajo itak peno po tleh tako da ni panike. men se zdi da so pri nas čist lepo poskrbeli za tako majhne.
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 6.8.2007 7:57:48
|
|
|
|
Anonimen
|
Naš malček je začel hoditi v jasli s 13 meseci. V vrtcu imajo samo male lesene stolčke, doma uporabljava trip trap stolček in sem kar opazovala vsak dan kako bo vzogiteljica te male otroke navadila, da bojo pri miru sedeli in jedli. Vsak dan prihajam po njega v času kosila, tko da sem res lahko v ozadju spremljala. Nobeden ni nikoli bil privezan. Vsi lepo sedijo za mizo in čakajo, da dobijo jesti in tudi jih je naučila samostojnega hranjenja(no malo gre mimo ust). še sama ne morem verjeti kako so sposobne vzgojiteljice, od začetka je bil vedno preoblečen in hrano je imel tudi po laseh itd...Sedaj po 4 mesecih obiskovanja vrtca že tko lepo jejo, ne popacajo se več toliko in pri miru lepo sedijo za mizo dokler ni konec kosila. Tko, da v našem vrtcu nobenega otročka ne privežejo in tudi trip trap stolčka ne uporabljajo. Ja za spanje pa imajo take zelo nizke ležalnike. no naš sicer še ni spal tam, ker hodim po kosilu po njega.
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 6.8.2007 8:05:16
|
|
|
|
mojsoncek
|
Nas mali moz je tudi sel v vrtec z enajstimi meseci in sem tudi imela polno podobnih vprasanj. Pri "nas" vzgojiteljice hranijo tiste malcke, ki se ne jedo sami, kar v narocju, ostali pa sedijo lepo za mizico in papcajo. In ker otrocki zelo radi posnemajo vse okoli njih, kar hitro sami pristanejo za mizico in jedo sami (ob pomoci vzgojiteljic seveda). Glede spanja je pa tako. Po kosilu zaenkrat se obvezno spanje, ce je pa ze dopoldan kaksen potreben spanca, ga dajo pac spat. Spijo vecinoma vsi na lezalnikih, ki so postavljeni en zraven drugega. Imajo pa tudi nekaj otroskih posteljic za tiste najmlajse. Skratka, popedenajo jih vse brez problema in to veliko lazje kot pa starsi doma svoje . Nic se prevec obremenjevat, ker ni nobene potrebe po tem. No, pa saj boste imeli uvajanje, pa bos takrat vse videla kako poteka.
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 6.8.2007 22:28:57
|
|
|
|
digi
|
Punce hvala vsem za odgovore, sem se kar malo pomirila... Pa saj me ni skrbelo,da mu ne bi bilo všeč, samo ob misli na lesen stolček in plenico, mi je postalo vseeno malo nelagodno, saj poznam svojega razgrajača... PA pod ležalniki sem si predstavlajla kaj višje od 10cm, tako da.... No potem pa že bo... VAm javim kako bo izgledalo, ko bodo tam vzgojiteljice cele obmetane s hrano... TAko kot sem bila danes jaz Pa , ko bodo vsi zaradi mojega bedeli ajde pa pa
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 7.8.2007 8:35:37
|
|
|
|
mojsoncek
|
IZVIRNO SPOROČILO: digi Pa , ko bodo vsi zaradi mojega bedeli Jaz sem tudi mislila, da bo tako, ker nas mali moz spi doma 1x pol ure v celem. Ampak v vrtcu zna spat pa tudi dve uri . No, kadar pa v vrtcu spi samo pol ure, ga pa odnesejo ven iz sobice in potem z vzgojiteljicami pije kavo .
< Sporočilo je popravil mojsoncek -- 7.8.2007 8:36:05 >
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 7.8.2007 8:44:40
|
|
|
|
Špacka
|
IZVIRNO SPOROČILO: digi Pa , ko bodo vsi zaradi mojega bedeli Ja, kar misli si sem se tudi sekirala zaradi tega, celo porodniško je nisem mogla navadit spat čez dan, drla se je kot jesihar, ko sem jo položila v posteljo, z vstopom v jasli je vse čudežno izginilo.
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 7.8.2007 10:28:50
|
|
|
|
Lianna
|
To je pač odvisno kolk je tvoj otrok samostojen. Če si ga 11m zavijala v vato se mu na začetku v vrtcu ne bo najbolje godilo. Mi je vzgojiteljica rekla, da če je kar nekaj otrok, ki še ne sedijo dobro, pa ne jejo sami, potem se vedno najde kakšen otrok, ki bo jedel mrzlo kosilo, saj ne morta 2 nahranit vse otroke tako, da bo še topla hrana. lp
|
|
|
|
RE: Jasli - kako delujejo?! 7.8.2007 11:55:02
|
|
|
|
CeluLitka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lianna To je pač odvisno kolk je tvoj otrok samostojen. Če si ga 11m zavijala v vato se mu na začetku v vrtcu ne bo najbolje godilo. Mi je vzgojiteljica rekla, da če je kar nekaj otrok, ki še ne sedijo dobro, pa ne jejo sami, potem se vedno najde kakšen otrok, ki bo jedel mrzlo kosilo, saj ne morta 2 nahranit vse otroke tako, da bo še topla hrana. lp Pri naši v jaslih, so vsi že sedeli sami pri 11. mesecih, jedel pa sam še ni nihče, in tudi ni za pričakovati od tako malega otroka, da bo jedel sam. Glede na to, da dva hranita vse otroke, je pričakovati, da bodo jedli mrzlo hrano. Kar tudi meni ni preveč všeč.
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Trmast otrok Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Kdaj je čas za kahlico?Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Zadnje s foruma
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?