Joe
|
Zara, le splošno, ker konkretno ne gledam (imava dober tiskalnik in ga ne bova kmalu menjala): do 30.OOO SIT dobiš inkjet ( =brizgalni) tisklanik. Glej za firmo HP (ameriška)ali Canon (japonska). Oba sta zelo dobra, za Canon je na voljo več neoriginalnih kartuš. Neoriginalne so zato, ker jih ne prodaja Canon ali HP, ampak kakšen specializiran izdelovalec. Vsaj črne kartuše se nikoli ne splača kupiti originalne, pri barvah je včasih potreben test. In za kaj so dobre? Neoriginalne kartuše stanejo pol manj oz. za isto ceno dobiš pol več črnila, kar bo pri tiskanju fotk ziher fajn. (Pozabi na domače filanje praznih kartuš. Jaz sem že obupal.) Še vedno se fotke sicer splača razvijati pri fotostudiih, a včasih je potrebno kaj na hitro za obiske. Nove stvari pri tiskalnikih so: - tiskanje slik od roba do roba, - neposredni priklop dig. fotoaparata in tiskalnika brez potrebe po računalniku (če se ti ne da popravljati slike; najbrž boš morala v tem primeru izbrati enakega proizvajalca kot pri fotoaparatu) - morda še kaj (multifunkcijske naprave imajo še skener = optični čitalec papirja) NAJPOMEMBNEJŠE pa je, da sta ločeni vsaj črna in barvna kartuša (danes že skoraj 100%), in če boš veliko tiskala, naj bodo ločene še posamezne barve v barvni kartuši (vedno se najprej porabi določene barve, ne spomnim se katere). Menda je do danes ločenih že 7 barv. Pretiravati ni treba, a če boš v dvomih, se ravnaj po tem. NAJPREPROSTEJŠE in niti ne slabo, če je prodajalec v redu oseba, pa je, da greš v trgovino z dobro izbiro, poveš da iščeš tiskalnik do 30.000 SIT in zgornje podatke, zato da te malo resneje vzamejo, nato pa ti bodo predlagali model ali dva, skoraj zagotovo Canon ali HP, morda še Epson. Ne kupuj Lexmarka, ker so kartuše skoraj enako drage kot nov tiskalnik. Osebno navijam za Canona. Imava sicer HPja (star model DeskJet 920c), starega nekaj let. A Canon ima boljše alternative pri kartušah, ni ameriški, najin digitalc je Canonov (in Canon IMA prednost pri digitalni fotografiji še za vsaj nekaj prihajajočih let), in verzija Pixima je vsaj meni lepa. Model boš najlažje izbrala v trgovini.
|