Tippi
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ekaz Naša 5-letnica bi imela čivavo! Že dobro leto non stop govori o tem, da bi imela kužka. Seveda imam pomisleke, vendar po drugi strani pa je ideja tudi meni všeč. Koliko je kaj dela s temi kužki. Zanima me predvsem jutranji sprehod - tu vidim največji problem. Hvala. Kaj je dobro vedeti pred nakupom psa, je na internetu malo morje informacij. Upam, da si si to prebrala. Jaz pa bi samo na hitro izpostavila par točk, ki se mi zdijo zelo pomembne in nemalokrat se tudi zgodi, da zaradi nepoznavanja parih točk, ljudje potem svoje ljubljenčke zapustijo, to pa vemo, si resnično ne želi nihče. Namreč biti zapuščen. Ne človek, ne žival. 1. Najrej se moraš zavedati, da nakup psa, pomeni odgovornost zate in ne za petletnico, ki že v naprej vemo, da ne bo zmogla celostno skrbeti zanj. 2. pes je odgovornost. Tako v čustvenem, fizičnem, kot tudi finančnem smislu (vštevši vse od nege, hrane, zabave-sprehodov, igre, ipd. do veterinarja). Veliko ljudi pravi, in jaz se jim pridružujem, da je pes družinski član in je toliko dela z njim, kot z malim otrokom. Ko pes zraste, ni nič manj obveznosti z njim. Otrok zraste, odleti iz gnezda, pes ne. Zvesta si bosta do groba. Dobesedno. No, itak da otroku stojiš celo življenje ob strani, zato se ne spotikat ob moje besede, mislim, da je dovolj razumljivo, kaj mislim pod tisto zvest do groba. 3. Vprašati se je treba zakaj kupuješ psa? Če ga iz ljubezni, do njega samega, je to edini pravi razlog, da ga imaš. Vsi ostali razlogi, s časom izgubijo "vrednost". Ljubezen pač ne. Težko je zajeti čisto vse, kar je pomembno vedeti pred nakupom psa, izpostavila sem tisto bistveno. Razlike med čivavo in katerim drugim večjim psom ni. Tudi v sprehodih ne. Dolžina sprehoda, igre, teka, se tako ali tako prilagaja na potrebe psa. In čivava vse to prav tako potrebuje. In še. Če se boste odločili za nakup, je treba vedeti tudi vse o sami pasmi psa, saj so si karakterji zelo različni. Vseeno pa, ne glede na pasmo, vsak pes, pa naj bo čivava ali ovčar, potrebuje primerno socializacijo in ljubeče družinsko okolje. Potem je še tako težek karakter psa, lahko prava mucka. Želim ti pametno odločitev!
< Sporočilo je popravil Tippi -- 13.7.2012 14:45:37 >
|