|
RE: Imam občutek, da nič ne bo zrastlo 11.8.2011 16:02:40
|
|
|
|
Gina
|
Glinena zemlja: je malo problematična samo zato, ker je mrzla in se pozno segreje, pa ker jo moraš non stop prekopavat. Drugače je rodovitna in marsikaj dobro raste v njej. Jaz imam na enem koncu tudi glineno, pa je v petih letih kar precej napredovala, ker sem dodajala hlevski gnoj, kompost, pa zastirala, pa nekatere rastline dobro delujejo nanjo, sploh krompir jo čisto prerahlja. Jaz bi se na tvojem mestu lotila tega tako, da bi si zdaj, jeseni napravila plan, kje bom imela vrt. Potem bi ga že sedaj prekopala, dodala en kamion sveže zemlje zraven, pa kar pognojila en del s hlevskim gnojem. Uležanim, ne svežim seveda - pojdi do najbližjega kmeta, ap mu malo zateži. Vsega ne smeš gnojit, ker ene rastline ne prenesejo gnojenja (grah, fižol, korenje, čebula...). Potem bi pa spomladi začela, ker zdajle je resnici na ljubo precej pozno, mogoče še motovilec lahko seješ, pa kakšno kolerabo poflancaš, pa endivijo pa radič, potem se pa že skoraj neha (rdeča pesa ne bo dozorela, blitva težko da bo, bo šele spomladi ponovno odgnala, takrat je pa nevarnost, da ti gre v cvet, ker je bila letos sejana, enako s peteršiljem). Medtem bi si prebrala kakšno knjigo od miše pušenjak, ali pa moj bio vrt al kako ji je že ime, je ful ful dobra knjiga, take rumene platnice ima, bi morala pogledat kako se točno imenuje. Pa pojdi na forum o rastlinah (vse o vseh rastlinah), tam ful fajn svetujejo, lahko vse sorte prebereš o vsem kar te zanima in tudi vprašaš. Kako velik vrt? Odvisno kaj hočeš vse pridelat. Če hočeš tudi krompir, potem večji, če ti je dovolj brez krompirja, je ok manjši. Jaz za 5 člansko familijo obdelam cca 300 oz. 350m2 vrta, s tem da imam zelenjave in sadja za celo leto, še pozimi jemo sveže, ker imam tudi rastlinjak 6x5m, pa adim tudi zimske reči na prosto, pa kar dosti shranjujem tudi v kozarce, v skrinjo manj, pa tudi vse soke (zeliščne- meta, melisa, koprive, rman, bazeg...) naredim sama. Ti kvadrati so ravno malo premalo, da bi komplet krompir pridelala, ga vedno spomladi malo zmanjka za kak mesec ali dva, pa nismo vegetarianci, jemo pa dosti vsega. Za začetek ti ne svetujem tako velikega vrta, začni z manjšim, da boš videla a imaš veselje s tem ali ne. Zraste pa zihr zmeraj kaj. Včasih nekaj boljše, drugič slabše in drugo boljše, pa tretje slabše, pa kakšna bolezen pride, pa vse sorte je, ampak če sešteješ vse skup, je vrt krasna zadeva. Srečno, če te pa še kaj zanima, pa vprašaj.
|
|
|