Adelina
|
Ja, velikost je podobna kot pri morskem prašičku, morda malo manjša (brez repa). Za kletko pravijo, da je minimalna 60x55x35-40cm, ampak meni se to zdi premajhna in je po moje primerna nekje 80x50x80-100cm. Ker so to nočno aktivne živali, jim s primerno veliko kletko lahko vsaj malo olajšamo življenje v ujetništvu, da lahko skačejo in norijo po kletki. Kljub veliki kletki pa činčila potrebuje vsakodnevne izpuste (v večernem času, ko se zbudi), da lahko temeljito pretegne noge (sama svoji 2 činčili redno spuščam, čeprav imajo kletko veliko 120x60x150cm). Je pa potrebno zaščititi kable, rože ter ostale nevarne reči, ker činčile rade grizejo in se lahko poškodujejo ali celo umrejo. Hrana mora biti bogata z vlakninami ter manj z beljakovinami. Zelo veliko hran, ki jo prodajajo kot hrana za činčile (med njimi tudi zelo znane in zveneče firme), zanje ni primerna, ker je prebogata z oreščki sladkorji itd...!!! Poleg kvalitetne briketirane hrane morajo imeti vedno na razpolago seno ter vodo (tu so mnenja različna: eni pravijo da postano, eni vedno svežo vodo). Občasno 1-2xtedensko) se jim lahko ponudi kak priboljšek (posušen šipek, rozina, popki vrtnic, posušen regradov cvet, krhelj jabolka, list oprane in osušene solate ali radiča, posušen korenček, par zrnc surovega riža. Ampak s priboljški je treba biti res skromen, saj so činčile podvržene k diabetesu, večje količine svežega sadja in zelenjave pa lahko privede do driske. V kletki morajo imeti dovolj lesenih vej za grizenje (leska, jablana, hruška). Dnevno jim v kletko postavimo posodo s peskom za činčile-s kopanjem v pesku si čistijo kožuh, z vodo se ne kopajo. Upam, da sem ti predstavila osnovne stvari, lahko pokukaš še na forum o činčilah, imam pa še zgibanko o činčilah, ki ti jo lahko pošljem na meil, če želiš.
|