Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: Korina1 Kako pa vi gledate na vse to? smo mogoče ljudje ki dobimo hrano pri Karitasu res mogoče manjvredni da se nam daje takšna hrana? Moj pogled na to ni "pogled na manjvredne ljudi", ampak "pogled na turbokapitalizem". Karitas namreč ni proizvajalec hrane, temveč samo "servis", ki podarjeno hrano podarja naprej. "Problem" (če temu lahko tako rečem) je v tem, da darovalci dajejo takšno hrano. Ne vem, kako je z enotami Karitasa po Sloveniji, ampak v Ljubljani sta glavna donatorja Mercator in Tuš (vsaj bila sta nazadnje, saj na Karitas hodi moja bivša tašča, ki mi velikokrat marsikaj da). Dokler lahko proda, pač prodaja. Ko se hrani bliža rok uporabe, dobimo domov prospekt z "neverjetno akcijo". Akcija vedno traja vsaj nekaj dni in trgovina že prvi dan vidi (naslednje dneve pa sploh), ali "akcijski izdelek" gre v prodajo ali ne. Če gre, ga pač prodajo - če ne gre, gre pa po zaključku akcije na Karitas. Enako velja za izdelke, ki niso v akciji, pa se jim bliža (ali so ga že dosegli) rok uporabe - na Karitas in Rdeči križ. In to je dvorezen meč. Jaz to vidim tako, da velikih donatorjev načeloma ni, dokler lahko tisto, kar posledično donirajo, prodajo. Kar je po eni strani razumljivo - živijo od prodaje. Po drugi strani pa se mi kljub vsemu zdi kasnejša donacija hvalevredna - še vedno je bolje donirati, kakor pa vreči stran. Sama sem pred leti delala v McDonald''su in predtem v Dairy Queenu in še danes sem osupla, ko pomislim, kakšne enormne količine hrane smo takrat tam metali stran - kruh, meso, zelenjavo in še marsikaj. In to daleč stran od roka uporabe - postreči si smel (mislim, da) le 7 minut po pripravi in če v tistem času ni nihče kupil, je šlo v smeti. Tudi zaposleni nismo imeli ne časa, ne dovolj velikega želodca, da bi vse pojedli, domov pa nam niso pustili odnesti. MORALO je iti v smeti. In McDonald''s to počne še danes (vsaj v Sloveniji - v ZDA se to že spreminja). Zato jaz prejemnike paketov Karitasa in Rdečega križa ne smatram kot manjvredne ljudi, temveč kvečjemu kot žrtve turbokapitalizma. Drugače se pa kar strinjam s temle: IZVIRNO SPOROČILO: rija večinoma je to dobro "najmanj do" - sicer pa vidiš, vohaš, če je ok. kaj pa veš, kaj vse ne poješ v gostilnah....tudi smrdeče zrezke lepo umijejo in čimbolj začinijo. In Hofer in Lidl imata tudi v LJ "zanimive" akcije - sama sem prejšnji teden kupila 2 kg šunke za 2€ (uporabno še 14 dni) in 5 kg krompirja za 1€.
|