Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: sazi Ne gre za to ali računovodja vnaša rav ali narobe, ampak imaš različne načine vodenja računovodstva. Če se v začetku leta lahko predvidi vse prihodke, od katerih se plačuje dohodnina, se potem dohodnina odvaja po tej supni lestvici. AMapk večina tega ne počne take iz več rzalogov. 1. ker če se dosti spreminja, če so prihodki različni, če je veliko zaposlenih... 2. pa na lep način se da zaposlenim prikazat, d aimajo višje plače, potem jih na koncu useka dohodnina, folk krivi državo, kriv pa je delodajalec. + Ne vem, če je dovolj razumljivo napisano, ampak če se dela tako, da se dohodnina odvaja na polno in se želi konec leta doseči 0, se jo da, ampak se večini tega ne da počet, ker itak ni obvezno. Obvezno je od vsakega zneska odvesti njemu primerno dohodnino, kako se pa na kolncu leta poide, se jim pa j.... Zato folk potem plačuje in p.... čez državo, ki pa v tem primeru ni čisto nič kriva. Ne, sazi, popolnoma nič ti ne zamerim. A mi lahko nekaj razložiš? Ali obstaja lestvica, po kateri naj bi se obračunavalo dohodnino? Če se ne motim, sem le to že nekajkrat zasledila, ali sem morda sanjala? Mislim mesečna lestvica - npr. če imaš xxx plače ta mesec, imaš toliko in toliko doh od tega za plačat ta hip, ta mesec? Ali ni to to? Ali ni to določeno od države? in država na koncu leta skalkulira, koliko bi potem prišlo to na letni ravni, glede na mesečne obračune in da potem to lestvico ven na koncu leta, ali ni tako ali je kak bolj kompliciran sistem? Po tem postopku bi v primeru, da imaš cca ves čas enako plačo, z odstopanji max 50eur gor dol, imeti popolnoma točno izračunano dohodnino. Do odstopanj bi prišlo kvečjemu v primeru, da bi en mesec padel v tak dohodninski, drug mesec pa v drug doh. razred. Tukaj je logično, da bi na koncu leta prišlo do odstopanj. V drugih primerih pa ne. Kako naj v službi pogruntajo, koliko boš imel čez vse leto plače? Ne me hecat, to je skoraj nemogoče, razen če imaš take plače, kot jih imamo v šolstvu, ves čas iste, brez nekih ekstra dodatkov, brez izplačil nadur, brez stimulacije in gole. Da bi pa nekdo v neki javni službi nalašč obračunaval premajhno dohodnino, da bi izkazal višje plače pa se mi zdi vendarle čudno. Saj ne govorimo o neki privat firmi. Ma ne, skoraj ne morem verjet. Še vedno sem čist zihr, da niso vse zasrali vsi računovodje v slo. Ne morejo biti vsi skup zanič in nesposobni. Lahko se pa kdo od njih oglasi, bom prav vesela, da nam objasni situacijo. Poleg tega, kolikor vem, računovodje uporabljajo itak programe, kjer avtomatično program izračuna sam, koliko doh. je za odvesti, glede na dane lestvice, ne more si računovodja kar zmišljevat sam nekaj, a bo manj ali več obračunal, ne vem no,....
|