ursa_p
|
Kot prvo ... nobenemu psu ne raste kost v mozgane ... to je larifari!!! Kako pripraviti psa na prihod otroka - to je najpomembnejse!!!! Kar se ljubosumnosti tice ... sami delamo psa ljubosumnega ... ce se bomo ob prihodu otroka z njim ukvarjali vsaj toliko kot prej (ce ne ze vec) bo vse v redu. Seveda pa je eden od pomembnih stvari tudi prvi stik z otrokom in seveda potem vsi nadaljni. Ko prides z novorojenckom domov je najbolje, da je pes ta cas nekje zunaj - na sprehodu, v varstvu, kjerkoli, samo doma ne. Ko prinesete dojencka enkrat noter, pa lahko spustite tudi psa. Najbolje je, ce se da (v kosari ali cemerkoli) otroka nekam na tla ali kavc (odvisno kaj ima pes dovoljeno in kje ga doseze), da ga prevoha, prelize, ... - nikakor ga ne smete odrivati stran, tudi ce ga bo polizal!!! ... zanj bo to nekaj novega, lahko pa da sploh ne bo registriral, ker otrok ne bo "prislek" ... zato naj bo pes v casu prihoda otroka tudi zunaj!!! Tudi vsi nadaljni stiki ne smejo biti taki .. "ne", "zgin stran", "mer", ... v glavnem karkoli, kar bi njemu govorilo, da je to nekaj cesar on ne sme imeti rad! Psa raje zvabite stran s kaksnim priboljskom, igracko ali cem drugim, ne pa ga odrinjati stran, ker se bo res pocutil odrinjenega ... to pa bo seveda povezal z malim .... in ljubosumnost je kaj kmalu lahko tu! Seveda je ljubosumnost povezana s samim karakterjem psa, najvec pa z vzgojo!!! Ce pricakujete otroka, psa pa imate strasno ljubosumnega - na primer in ce tega niste zmozni odpraviti sami, pojdite k pasjemu psihologu, ampak zapomnite si, da ste psa takega "naredili" sami!!! Pa ne me postrani "gledat" in ne jemat tega kot napad, ampak tako pac je! Se en predlog, kako psa navaditi na otrocka ... se ko ste doma vzemite v narocje puncko ... tisto plisasto puncko mislim ... in jo nosite okoli, bozajte, dajte jo v otrokovo posteljico, ... delajte, kot da je to ze vas dojencek ... pes bo nekaj casa verjetno cudno gledal kaj hudica vi nosite okoli, veckrat mu dajte vaso "cudno stvar v narocju" za poduhat, polizat, karkoli ... pes naj bi se na to navadil in ga kasnejse pestovanje vasega malcka ne bi tako presenetilo in tako zelo zanimalo. Nekateri pa nosijo iz porodnisnice domov tudi dojenckova oblacila in jih dajejo psu v njihov prostor, da se "navadijo" na otrokov vonj! Pes je zivo bitje in ima (vsaj v nasem) zivljenju enakopravnost! Kot je pa ze Splisni povedala ... takoj mu moramo dati vedeti, da otrok ni "pod njim"! Otroku pa je nujno potrebno povedati kako se do psa obnasa!!! Pri nas (pri stari mami) je bil primer zlatega prinasalca, ki je pogrizel cisto vse!!! Ze dolgo casa nazaj (cca 25 let) je bilo pri nas veliko legel zlatkotov, ki so bili agresivni - dedno! In enega od njih smo imeli tudi mi. Mene je (nekje pri 7-ih letih) ugriznil v nogo in to zelooo - se danes imam brazgotine! Kriva sem bila po eni strani sama (in tega sem se ze takrat zavedala), ker sem mu brcnila kruh ... vedela sem, da kar se hrane tice mu jo je potrebno dati, potem pa mir ... jaz sem pa kruh vrgla na tla, potem pa brcnila (ceprav je bil kar dosti oddaljen od mene) ... in me je ugriznil! Ce je bila hrana na mizi se ga ni smelo niti pobozati!!! Ugriznil je tudi mojega mlajsega bratca, ki je imel takrat 2 leti. Padel je nanj - se pravi smo bili spet mi premalo pozorni! Pes jih je vedno ornk dobil, ampak takrat ko sem bila sama kriva, sem jokala zaradi njega, na bolecine sem kar pozabila! V glavnem .. psa nismo dali stran (dozivel je lepih 12 let), ker smo se zavedali njegove agresivnosti in nase odgovornosti ... od takrat dalje smo bili vsi bolj pozorni .. nas ni ugriznil nikoli vec (smo vedeli kako in kaj) je bil pa problem pri obiskih ... povedali smo jim, da je agresiven in da naj ga NE bozajo (naj ga pustijo CISTO pri miru), ampak ... kaj ces ... zlatko pa ja ne bo ugriznil je se danes misljenje marsikaterega ... in JE ugriznil!!! Jaz sem ga imela strasno rada, nisem dobila nobenega strahu do psov, komaj sem cakala, da greva kam na sprehod! Drugace je bil zelo ubogljiv in priden! Danes imava doma 4 pse ... 2 nemski dogi in 2 bokserki ... vse seveda v stanovanju, ker so clani nase druzine. Otrocka pricakujeva cez dobre mesece in sva ze sedaj popravljala stvari, ki zaradi otroka kasneje ne bi bile dobrodosle! PREJ JE POTREBNO PSA NAVADITI NA NOVE STVARI, ne ko pride otrok ("od zdej pa ne smes vec na posteljo, ...") ... pes bo to povezal z otrokom in ljubosumje je ponovno lahko tu! Pazite sami kaj pocnete, otroka in psa pa NIKOLI ne pustite samega brez nadzora!!! Pasme primerne/neprimerne za otroke! Zavedajte pa se tudi, da ni vsaka pasma primerna za otroka ... je res, da psa lahko "naredite" primernega otroku, ampak so splosno znane pasme psov, katere v vecini niso za k otrokom ... kot na primer ... visavski terier (neprimeren za majhne otroke), maltezan na primer je tudi neprimeren za majhne pse, z vecjimi se ze boljse razume, yorkshirski terier tudi ni primere .. na zalost pa veliko ljudi misli - majhnega kuzka, pa lusnega, ... mali psi v vecini niso primerni za male otroke .. so tudi zelo "krhki"! Vse to govorim za povprecje, seveda pa obstajajo tudi izjeme, za katere so po moje zasluzni kar lastniki sami! Zelo dober pes z otroki je pa na primer angleski buldog in pa bokser za katere marsikdo misli, da je psi "ubijalci"! Pa tudi zlatkoti seveda in druge pasme .. samo dve sem izpostavila, ki spadajo pod "nevarne pasme"! Uf, sem se razpisala, upam, da se vam je dalo brati! Lp, Ursa
|