Shania
|
Kozne zadeve so ze same po sebi precej zakomplicirane, sploh, ker se pri dostih pojavlja vec vzrokov skupaj (npr. alergija in potem se sekundarno vnetje). Razlage kaj bi lahko bilo pri Luni je lahko zelo veliko... baktreijsko, glivicno vnetje, pioderma, lahko je tudi kaj drugega... To bo pokazala podrobnejsa laboratorijska preiskava. Ranic ne povijaj. Namesto joda bi bilo morda bolje uporabiti obkladke ki jih narediš ali z betadinom ali pa iz Povidona (dobiš brez recepta v lekarni) ali plivasepta, ki pa ga moraš pravilno razredčiti. Če pes rane liže, se bolj obnese, da mu daš gor ovratnik (kar si že storila, kot razumem), kot pa da rane povijaš. Dlako okrog rane je treba postriči recimo vsaj dober centimeter okrog. Vendar tak način deluje samo, če"ekceme" odkriješ dovolj hitro. Ko se enkrat zagnojijo, so potrebni še antibiotiki. Ni problem pozdraviti posamezen ekcem, problem nastane če se ponavljajo. pogosto se znajdeš v začaranem krogu: daješ antibiotike, v hujših primerih še kortikosteroide, zadeva se pozdravi, ampak takoj, ko prenehaš z zdravili, se ponovi, potrebni so vse močnejši antibiotiki, zaradi kortikosteroidov se podre imunski sistem, ne sintetizira več lastnih kortikosteroidov.... Treba je najti vzrok. Ponavadi so to bolhe (najpogosteje), zamašene analne žleze, gliste...lahko gre za kakšno dražečo snov (katero sredstvo proti zajedalecm dobiva? - slučajno Advantix?) Pioderma je lahko dedna (vsaj meni je bilo tako rečeno) grdo vnetje kože se lahko pojavi za vsako malenkost. Od pika komarja do pika bolhe.. celo od česanja, iz vsake najmanjše poškodbe kože se lahko razvije grd ekcem, ki se je izredno hitro širi.. Naštela sem nekaj zadev, ki pa še zdaleč niso vse. Hočem povedati, da ti izredno težko karkoli preko foruma svetujem. Jutri direkt k veterinarju na Kliniko za kirurgijo in male živali (prej pokličite za dermatologa! npt. dr. Kotnikova). Zdaj lahko doma namažeš z aloe vero, ognjičevo mastjo . Toliko zaenkrat, pa sporoči mi... lp, Shania