Anonimen
|
Moj otrok je star 4 leta, zjutraj in zvečer (po umivanju zob - zdaj bomo to spremenili) pije kakav po steklenički. Dudo je do nedavnega imel povsod s seboj, pred kakšnim tednom smo jo šele ukinili za čez dan, tako da jo ima sedaj res amo še za spat. Zobe ima lepe, brez ene pikice. Po moje je ogrooomno odvisno od genov, res pa je, da umivanje po vsaki jedi (in seveda pitju sladkih stvari ter mleka) preprečuje nastanek kariesa pri ljudeh, ki so k njemu nagnjeni. Vsaj pri takih je to najbolj očitno. Jaz sem vedno imela v mislih bolj to, da bo otrok zaradi dude imel prednje zobe naprej, pa nam je zobozdravnica pri treh letih na sistematske pregledu rekla, da to nima nobene veze, da itak po tem, ko enkrat neha dudlat, gredo zobki, če zaradi dude res kaj naprej zlezejo, nazaj v vrsto. Tako da sem mogoče tudi zaradi tega tole dudo tolerirala toliko časa, ampak zdaj je pa res dovolj, ker pri štirih letih pa res na cesti z dudo čudno izgleda. Tako da bi jaz rekla, da se izogibajte pitju mleka in sokov ponoči, pa morda mi za čez dan nabavili kakšen lep magični lonček ali bidon ali kaj takega. Mogoče plastenko z nastavkom za pitje, tisto iz trgovine. Naj si ga ali jo sam izbere, mogoče bo pa to vžgalo. Če pa ne bi, pa se jaz ne bi preveč obremenjevala s to zadevo. Kot praviš, imate še dojenčka poleg, in meni se zdi bolje, da je starejši otrok psihično, čustveno stabilen, kot da ima lepe zobe. Pač umivajte zobke čimveč, z ostalim se pa ne preveč obremenjevat. Vse ob svojem času, vsak otrok rabi svoj čas.
|