|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   FLAŠNI KARIES
21.11.2006 11:20:13   
NIN@
Evo to je naša diagnoza za mlečne zobke. Kdo bi si mislil? Ker od nas ni imel nihče nikoli problemov z zobmi!  Včeraj smo se šli zobozdravnici pokazat, pa čeprav sem že vse vedela kaj bo iz tega, saj se vidi ko se mali nasmeji. Vsi štirje zobki  zgoraj so zelo načeti....napadajo jih črvički-karies. In kako zdaj dalje zobozdravnica nam lahko samo še tako pomaga da bomo mi z njo sodelovalki. Postopek je sledeč: najprej FLAŠO STRANuser posted image   , v kozarčku naj pije sok, čaj in podobne stvari nič ali manj sladkaneuser posted image ponoči nič piti, če pa bo hudo mu naj po flaši ponudimo vodouser posted image

Nevem, kako bomo kaj z mlekom naredili, ker tudi mleko še pijemo ponoč no bolj proti jutruuser posted image

Nevem kako bomo zvozili, ker našemu Boru flaša pomeni največ na svetu in tu je zdej posledica vsega tega , crklanja!!!!!

Kako ste vi ukrepala?

A mu mugoče lahko in da ni škodno sladin čaj z umetnim sladilomuser posted image

Ma jz mu bom čez dan še mogla pustiti da kakšen šluk nardi še po flaši!!!!

Lp

Nin@
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: FLAŠNI KARIES
21.11.2006 11:32:10   
Mojca P.
No, mene je tudi to skrbelo in sem mu zato pred 14 dnevi vzela flaso, potem so pa se v vrtcu dudo zgubili in je ostal brez obojegauser posted image . Pri zobozdravnici smo naroceni, me pa isto skrbi kot tebe. Kolikor sem jaz gledala videt sicer na zobkih se ni nic (ampak dr. bo seveda bolj temeljita, ce bo le pustiluser posted image ?), ampak vseeno.. Kako bo pa dr. pri vas  to zdravila? ...al je to vse, da gre pac flaska stran???...in je usojena, da ima take zobke dokler ne izpadejouser posted image ?
Drugace pa je tako, ce je zejen bo pil tudi vodo...ne vem zakaj bi morala sladkati caj, naj se navadi, pa bo! Mleko je pa tudi nas pil na flaso (samo redko tudi ponoci) in me je skrbelo, ce bo na zlico sploh hotel...pa sem si mislila, ce v vrtcu je in pije brez flase, bo pa tudi doma..in je res...brez vecjih tezavuser posted image . Enostavno sem ga vprasala ce je zejen ali bo mleko, preden gre spat, je dobil na kozarec in gotovo. Ko je vprasal kje je flasa, sem mu pa  povedala, da je pil na kozarec in je ne rabi in je bil mir...se pa (bolj zaradi dude)zbudi 1x na noc in popije iz mag.loncka 1dcl vode, vse ostalo pa cez dan na kozarec (mleko pri zajtrku in vecerji, caj ali sok pa vmes).
Ce je navezan na flaso bo sigurno na zacetku tezko, ampak po mojem jo je boljse kar naenkrat cisto ukinit, ker ne vem ce bo razumel, zakaj malo na flaso sme, tolko kot bi pa sam zelel pa neuser posted image ?

(odgovor članu NIN@)
Neposredna povezava do sporočila: 2
21.11.2006 11:32:59   
Meceno
Koliko pa je star in katere čaje pije oz a je še dojen ali pije adaptirano mleko

sprašujem zato, ker moja mala je stara 16mesecev in pije vse po flaški ( Avent ) Adaptirano mleko Novalec 3 in  čaje kamilica + malo meda, Bebival mešanica

A morem začeti že z odvajanji od flaške ?

Upam, da se vam karies ustaviuser posted image

(odgovor članu NIN@)
Neposredna povezava do sporočila: 3
21.11.2006 11:34:21   
tulip
joj, žal mi je za vašega malega...a za nazaj ni kaj pametovat!
Dajte upoštevat navodila zobozdravnice, pa problem ni to, da bi kdaj napravil požirek sladke pijače po steklenički, ampak da to počasi cuza čez ves dan, da so zobki stalno obliti s sladko tekočino..
Ponudi mu za pit vodo, ki naj bo mlačna - naš mrzle ne mara!

(odgovor članu NIN@)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.11.2006 11:38:15   
Mojca P.
Meceno...na tvojem mestu bi presaltala vsaj na magicni kozarcek, kar se cajev tice, mleko pa naredi gosto oz. dodaj gris, pa naj kar je na  zlico. Pri Jaku jaz ne mislim delat isto...flasa ni za cartanje in nikakor z v posteljo. Bodo zobki sigurno hvalezniuser posted image

P.s Kako pa to, da pri 16 mes se vedno pije novalac in ne kravje mleko?

(odgovor članu Meceno)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.11.2006 11:41:15   
Seven*
No, jaz sem bila paranoicna ze prej. Nikoli mu nisem cajev sladkala, pil je vecinoma samo vodo, ce pa sem mu dala sok, pa sem ga razredcila na 1/3 soka 2/3 vode. Smo pa flaso uknili hitro, dudo pa kaksna dva tedna nazaj.

Odkrat nimamo dude in flaske, so zobje dosti bolj beli in je tudi na njih dosti manj oblog.

Gospa sem.

(odgovor članu tulip)
Neposredna povezava do sporočila: 6
21.11.2006 11:46:37   
NIN@
Bor bo star 28.12. dve leti in ga je že doletel ta kariesuser posted image
sam upam da ga nebodo ti poškodovani zobki začeli bolet!

Pije vse vrste čajev: šipek, hibiskus, bebi, planinski, kadar jebolan: bezek in pljučnik. Ni zbirčen važno da je čaj in ne sok. Pa nikol mu ga nisem pretiramo sladkala na 2l eni malo žlico. Ampak res pije samo po flaši in to durh, ker velik popije včasih skor 1,5 do 2 litra tekočine na dan.

Se mi kr mal smili pomoje bo bejbi kr nehal piti , ker za lonček mu ni

lp
nin@

(odgovor članu Mojca P.)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.11.2006 11:49:20   
NIN@
Mojca p. mi ne pijemo novolac , nevem kje si to zasledila? Naš BOr pije alpsko mleko 3,5 že od svojega 4 meseca

lp
nin@

(odgovor članu Mojca P.)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.11.2006 11:50:50   
NIN@
Soryyyyyyyyyy Mojca zdej šele vidim da ni bilo to Boru namenjeno

Nin@

(odgovor članu NIN@)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.11.2006 11:52:01   
Gordana-3
pri naši pupi so se na zgornjih dvojkicah naredili beli flekci in sicer od pogostega nočnega dojenja. pri 17 mesecih se je namreč ponoči še vedno dojila, kar je pomenilo, da je imela celo noč umazane zobke. ko sem to dojenje ukinila, sem ji ponoči seveda dala mleko iz flaške. iz teh belih flekcev bi nastali rjavi, nato črni in zobki bi zgnilili. hitro smo šli k zobozdravnici, ki je svetovala, naj ukinem nočno mleko in da ji po večernem umivanju zob naj ne dajem ničesar več, razen vode. flašo sem ukinila tako, da sem ji mleko začela redčit z vodo, vsak dan sem k mleku dodala več vode - po desetih dneh je bila samo voda in od takrat dalje naša pupa tudi celo noč prespi user posted image  zgornje zobke pa ji je zobozdravnica namazala s flourom - mislim da ene 4x do sedaj in dosegli smo to, da se je tole gnitje ustavilo - sedaj je beli flekec le na sredini zobka, kar pomeni da je ok in da je zobek, ki je dokončno izrasel zgoraj zdrav. če ne bi bil, bi bel flekec bil od korenin navzdol.
a nisi prej opazila, da ima bele flekce na zobkih? to je prvi znak gnitja - vsaj tako so nam povedali v materinski šoli.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
21.11.2006 13:24:17   
mateja 26
Oj!
Dajte čimprej flaše stran in naj otroci pijejo iz kozarca.Naša Anja ima vse štiri(obe enki in obe dvojki)požrte zaradi flaše in dude.Je pa pila tudi ponoči(hipp instant čaj)Je pa šlo zelo hitro naprej .Se mi zdi da so ji zobki kar dnevno izginjali.Dostikrat je imela tudi vročino,ni hotla jest ,nazadnje ji je pa zgornja ustnica zelo otekla in sem mislila,da je na kaj alergična,vendar je zdravnik rekel in mi pokazal otečeno in na dotik občutljivo dlesen in naju napotil k zobozdravniku.Zobozdravnica se je kar za glavo prijela.Anji je v obe enki zvrtala luknjici iz katerih izteka gnoj,ki se je nabiral poz zobki.Takoj ,ampak res takoj je vročina padla in bolečina izginila.Takoj smo dali stran dudo in flašo,pije iz magičnega lončka,pretežno pa iz kozarca,večino vodo,vsak dan ,večkrat dnevno čistimo luknjice in zobe in je stvar urejena.Pri Nejcu ne bom ponovila iste napake,saj si ne bom nikoli odpustila,da ima zaradi moje malomarnosti(sladek čaj,duda,flaša)moja punčka takšne zobke.

Tako da,flašo,dudo čimprej stran,zobe redno čistit,čimmanj sladkega ,pa se nimate kaj bat.

lp
mateja

(odgovor članu Gordana-3)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.11.2006 13:47:00   
žiža
Flaša je res en velik user posted image  Naša dveletnica ima tud zg. enke načete od te presnete flaše. Do nedavnega je pila izključno po flaši tako mleko kot čaj, vodo, sok... Je bila in je še velika kriza ker smo jo ukinili. Edino mleko pa še po flaši pije. Zobke pa umivava redno in vsaj s tem nimava težav. Res otroke navadite čim prej na pitje iz lončkov. Kot sem že parkrat rekla, upam da mi bo zdaj tamalega uspeo spraviti gor brez flaše. K sreči se vsaj dojiva in je že iz tega vidika narejen en velik plus. Sara je pa že od začetka jedla po flaši in je bila res navezana najno.

(odgovor članu mateja 26)
Neposredna povezava do sporočila: 12
21.11.2006 16:03:40   
Gordana-3
žiža, pazi le, da ga ne boš predolgo dojila tudi ponoči, ko bo že dobil zobke. tudi mamino mleko je sladko in ponoči pravi strup za zobe. na to nihče ne opozarja, vsi poudarjajo le to, kako zelo zdravo je dolgo dojenje.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 13
21.11.2006 16:28:58   
Seven*
No to z dojenjem pa ne bo drzalo. Namrec, mamino mleko je res sladko, ampak v materinem mleku so tudi bakterije, ki preprecujejo nastanek kariesa in delujejo antisepticno. Lahko poiscem clanek na to temo, sem ga nedavno brala.

Gospa sem.

Neposredna povezava do sporočila: 14
21.11.2006 16:34:53   
Seven*
Novorojenček in dojenček Ko se otrok rodi, ima brezzobo čeljust, toda že ob rojstvu ima razvite krone mlečnih zob in tudi že krone prvih stalnih kočnikov. V šestem mesecu izrastejo prvi mlečni sekalci. Ker je najboljša prehrana za dojenčka materino mleko, je čiščenje takšnih mlečnih zob enostavno, saj verjetnost za nastanek kariesa ni velika. Materino mleko vsebuje poleg ustreznih hranil tudi protitelesa, ki otroka obvarujejo pred številnimi boleznimi v obdobju po rojstvu. Če pa mati ne doji in prehranjuje dojenčka po steklenički, ki vsebuje sladke pijače ali sladkano mleko, pa je verjetnost za nastanek zobne gnilobe na mlečnih zobeh takega otroka zelo velika. Mlečni zobje takšnih otrok so ves dan izpostavljeni sladkorju, zato morajo starši posvetiti čiščenju mlečnih zob več časa! V zgodnji dobi, po izrastu mlečnih zob, lahko to storijo tako, da otroku s čisto gazico, ovito na prste, nežno obrišejo obloge z zob in mu dajo potem še piti vodo, da izplahnejo sladkobo iz ust.

Kasneje, ko dojenčki že malo zrastejo, pa je uporaba otroške zobne krtače nujno potrebna! Otroku, ki še ne zna izpljuniti tekočine, ne peremo zob z zobno pasto, ampak le z zobno krtačko in vodo. Ko pa otrok že izpljune vodo pri izplahnjevanju ust, pa uporabimo otroško zobno pasto, ki za otroke ni neprijetna, ker ne peče.

Dojenje je najpopolnejša in najprimernejša oblika prehrane za dojenčka, vpliva pa tudi na pravilen razvoj čeljusti, saj od dojenčka zahteva uporabo žvekalnih mišic in jezika. Za pitje po steklenički pa ni potrebna uporaba žvekalnih mišic, saj otrok z lahkoto izsesa vsebino iz stekleničke in tudi lega jezika ni pravilna. Takšni otroci imajo kasneje več težav z nepravilnim razvojem zob in čeljusti. Mati, ki otroka doji, poleg hrane daje otroku tudi občutek varnosti. Otroci, ki se počutijo varni in zadovoljni, pa ne potrebujejo nadomestka v obliki dude ali prsta, kajti tudi sesanje dude, prsta ali kakršnihkoli drugih igrač vpliva na nepravilni razvoj zgornje in spodnje čeljusti otroka in kasnejše anomalije mlečnih zob.
Če otroci dihajo skozi usta, namesto da bi dihali skozi nosno votlino, so prav tako izpostavljeni nepravilnemu razvoju čeljusti in izrastu mlečnih zob. Jezik pri takšnem dihanju neenakomerno pritiska na spodnjo in zgornjo čeljust, saj pade na dno ustne votline. Zato zgornja čeljust ne dobi zadostnega pritiska jezika kot mišice in se nepravilno razvije. Otroci, ki dihajo skozi nos z zaprtimi usti, imajo jezik v takšnem položaju, da enakomerno pritiska na zgornjo in spodnjo čeljust. S tem je razvoj obeh čeljusti enakomeren.

Tole je na hitro skopirano iz Revije Moj Malcek...
http://www.mojmalcek.si/revija-05-03/skrb_za_mlecne_zobe.php

Gospa sem.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 15
21.11.2006 16:39:03   
Seven*
http://www.revija-vita.com/Vita_49/Dojenje_in_zdravje_ustne_votli/dojenje_in_zdravje_ustne_votli.html

Gospa sem.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 16
21.11.2006 16:51:27   
Gordana-3
seven, ne vem potem od kod moji pupi beli flekci na zobkih. dude in flaške ni imela nikoli. nam je zobozdravnica rekla, da je to od nočnega dojenja, ki je trajalo predolgo.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 17
21.11.2006 16:55:20   
Gordana-3
seven, sem prebrala članek iz vite, kjer piše, da lahko karies nastane tud zaradi dolgega nočnega dojenja. Poglavje Pravilen razvoj ustne votline, 3. odstavek.

Neposredna povezava do sporočila: 18
21.11.2006 17:08:00   
Seven*
Ja, vem, koneckoncev gre za hrano, je pa res kot je napisano, da mlecni sladkorji najmanj pozrocajo karies.

Gospa sem.

Neposredna povezava do sporočila: 19
22.11.2006 6:49:57   
Dashenka
IZVIRNO SPOROČILO: Gordana-3

seven, ne vem potem od kod moji pupi beli flekci na zobkih. dude in flaške ni imela nikoli. nam je zobozdravnica rekla, da je to od nočnega dojenja, ki je trajalo predolgo.

Res je, tuda naša zobozravnica je na predavanju, kateremu je sledil prvi pregled, čisto zgrožena oševala mamico, ki je med samim predavanje dojila svojo hčerko, staro slabi dve leti. Ubogi otroček je imel zobke že polne kariesa.

Zobozdravnica nam je podevala, da je dojenje-crkljanje, še posebej pa nočno, za zobe enako zlo, kot če bi otrok imel del dan v ustih liziko.

Torej otroku z izraslimi zobmi, ki ne potrebuje več nočnega hranjenja - to je po nasvetih vseh peditrov najkasneje okoli 6m - se po zadnjem večernem obroku umije zobe. Ponoči pa mu za žejo ponudite vodo. Tudi nekateri nesladkani čaji so namreč kariogeni (na primer šipek).

Karies mlečnih zob namreč sploh ni nedolžna stvar.
V primeru  uničenih mlečnih zob, se namreč tudi stalni, še predno izrasejo, ne razvijajo oz. pozicionirajo pravilno.

Neposredna povezava do sporočila: 20
22.11.2006 7:00:12   
diva 4
Ti ne znam svetovat , drugače , kot ti je zobozdravnica naročila.Jaz sem mojima dajala po flaši samo mleko, pa še to sta pila samo do osmega meseca starosti.Sem ju namreč zelo hitro navadila na pitje po žlički  in kasneje iz kozarčka.Aventov magični lonček pa imamo tudi samo kadar gremo od doma.Je pa res , da sem v prvi nosečnosti obiskala materinsko šolo, kjer so nas na prvi uri prestrašili glede flašnega kariesa.To je pa tudi edina ura user posted image , ki sem jo obiskala, saj sem kasneje morala v bolnišnico.

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
22.11.2006 9:16:51   
NIN@
No mi pa zdej takole napredujemo! Imamo še flašo ampak v njej j samo voda v kozarčku imamo pa čaj in sok! Ni mi jasno zakaj so tudi nesladkani čaji škodljivi????

In zakaj tudi mleka ne sme po vlaški?? A je mleko tudi tako sraje za zobe. Dans ponoč nismo brez mlekauser posted image zdržali!!!

lp
nin@

(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 22
22.11.2006 9:34:13   
jakaracman
Nikoli ne sladkati z umetnimi sladili, je že za odrasle zlo!!!!!!!

(odgovor članu NIN@)
Neposredna povezava do sporočila: 23
22.11.2006 9:49:20   
nejcko
Mi smo imeli enak problem. Sin je bil noooooooor na flasko, nenehno se je nacejal, sposoben je bil spiti tudi po 2l tekočine na dan, ampak samo po flaški, drugače ne. S pomočjo vrtca smo nekako uspeli flaško ukiniti  čez dan, obvezno pa jo je imel še za večerno pitje mleka.
Pri cca 3 letih ob obisku zobozdravnika je bila situacija njegovih zob precej luknjičastauser posted image in zobarca nam je svetovala enako kot vam - flašo stran oz. samo vodo not, če že. Seveda voda niti najmanj ni bila zanj okusna in je bil strašen jok.

No, potem pa smo naredili sledeče - sin je lahko spil mleko po flaški pred umivanjem zob. Seveda je bilo na začetku hudo, ker je bil navajen, da je flaško spil v postelji, ampak sva bila z možem vztrajna. Najprej popit, potem pa zobe umit. Tako imamo še danes, samo da je v igri skodelica. Če je slučajno potem ali ponoči še žejen, dobi samo vodo.

Smo imeli pa s to flašo kar probleme - za večerno pitje kakava jo je imel do poletja letos, ko je bil star že 4,5 let. Potem je pa moja mama to zrihtala in jo ukinila tako njemu kot naši 2-letnici (ona pa itak nikoli ni bila kakšen flaškoman). In ker sta bila oba naenkrat brez, tudi sin ni imel več želje po njej.

Svetujem ti, da vztrajaš - naj najprej popije, kar ima za popit, potem pa umivanje zob. Brez pardona. Mogoče bo na začetku malo hudo, ampak otroci kar hitro osvojijo določen red, če vztrajaš. Srečno in čim bolj zdrave zobke želim.

(odgovor članu NIN@)
Neposredna povezava do sporočila: 24
22.11.2006 10:58:38   
Mojca P.
Nin@-ti samo vztrajaj in bo slo, verjemi. Nas zdaj ze nekaj dni flase sploh ne omeni vec in tudi duda je pozabljenauser posted image .
Glede nesladkanih cajev, soka oz. mleka v flasi  pa: razni hibiskusi in sipki, pa sadni  sokovi delujejo na zobe podobno, kot kisline oz. jedke stvari razzirajo. Vsekakor so blagi zeliscni caji (bebi, kamilica, janez..-sevda nesladkani) boljsi, ampak vsi, tako kot mleko so polni OH, ki razzira zobe, ce le-teh po hranjenju ne umijemo. Pravzaprav je to poodbno, kot ce si ti ne bi umila zobe pred spanjem. Pri flasi so enke in dvojke zgoraj najbolj izpostavljene in so zato ti zobki prvi, ki gnijejo, saj so ves cas "zamazani".

Ker se vam ocitno (vsaj ponoci) ne bo uspelo hitro znebiti flase z mlekom (ceprav je moje mnenje, da jo enostavno ne daj oz. daj vodo) bi jaz na tvojem mestu, ko mali zaspi zobke kar med spanjem vsaj malo, nezno obrisala s plenicko. Ce ima zobke ze nacete poti nazaj tako ali tako ni..stanje se pa vseeno lahko poslabsa, pa se mi  zdi, da je to vsaj malo boljse, kot ce zaspi s "kosmatimi" zobki.
Drzim pesti, da se cimprej (brez vecjih travm) znebite flaske.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

10 načinov za vzgojo otroka brez kaznovanja
Kazen ni potrebna, da bi se otrok naučil pravil obnašanja. Nasprotno, večina kazni, ki jih starši izvajajo, otrokom ne p...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...

Brrrr...
пеперутка16

Ste že kdaj naleteli na kaj neznanega, nam ljudem karkoli nadnaravnega?! Duhovi, hudič, šejtan......