|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Epiduralna analgezija
22.7.2005 14:24:12   
Badeja
Ojla...

Mene pa zanima vaše mnenje oz. izkušnje o epiduralni analgeziji. Do kakšnih komplikacij lahko pride, če se zanjo odločim?

Naj vam še povem, da bom stara 23 let in bom rodila prvič.

Kaj mi svetujete? Večino mnenj, ki sem jih dobila od kolegic so negativna. :zmeden:

Neposredna povezava do sporočila: 1
   Epiduralna analgezija
22.7.2005 15:19:10   
tajčy
Pojdi se v Postojno osebno pozanimat. Vsako sredo in petek ob 11h imajo predavanje. Traja približno 1 uro in ti vse do potankosti razložijo. Če te po tem še vedno kaj zanima, pa vprašaš. Na koncu se moraš odločit sama. V glavnem do zdaj še niso imeli primera, da bi bilo kaj narobe. Mene so prepričali in sem se že odločila za EA v Postojni. Prvič sem rodila v Šempetru, drugič v Ljubljani, obakrat brez EA, sedaj pa bom poskusila še z EA v Postojni. Potem pa lahko napišem knjigo o izkušnjah ...:)

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Epiduralna analgezija
22.7.2005 16:44:03   
Anonimen
jaz imam z EA same dobre izkušnje- res je bil porod brez bolečin.
Drugače pa uporabi iskalnik, ker o tem je bilo že res veliko govora.

(odgovor članu Badeja)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   Epiduralna analgezija
22.7.2005 18:32:45   
Petrolinka
V SG imajo EA vedno na razpolago. V materinski šoli nam je prišla o tem predavat ena iz bolnišnice SG.
V SG se jih je lani za EA odločilo nekaj čez 200 mamic. Odločila sem se tudi jaz. ampak je porod bil tako kratek(vse se je odvilo v dobrih 15 min), da sploh nihče ni na EA poštudiral. Tudi jaz ne ;).
Imajo pa po besedah tiste, ki nam je predavala same pozitivne izkušnje in do sedaj še ni bilo nič narobe.
Je pa bilo vprašanje(in tudi jaz sem to čula), da so nekatere tožile, da v bistvu niso nič čutile in še nasldednji dan ali dva so čutile mravljince v nogah(seveda jih je bilo zaradi tega strah). Strokovna obrazložitev na predavanju je bila....
EA ni porod brez bolečin ampak je samo lajšanje bolečin. Ko vpeljejo kateter ti začnejo dodajati "zdravilo", ki ti lajša bolečine. Njihov namen ni, da bi rodile čisto brez "filinga", ker pritiskat pač moraš, ko pride trenutek. Ampak analgezist te v bistvu vpraša "Ali boli?" in če ti praviš ja boli potem ti dozo zvišuje. In nekdo je pač malo bolj občutljiv na bolečino in ga kar boli in potem pride do prevelike doze analgetika in je porod čisto brez občuta in se lahko konča tudi z vakumom.
Kazala nam je tudi neke tabele bolečine(kot za otroke) od 1-10 in potem jim moraš kazati za koliko boli. Ampak spet vsak dojema bolečino drugače in zaradi tega pride do zgoraj opisane situacije, da pride do prevelike doze analgetika.
Glede tega, da pa bi kdo postal hrom zaradi tega, ker ti iglo zapičijo tam med vretenca je pa rekla tista, ki je predavala, da je to 99,9% nemogoče. Da mora bit tisti, ki to dela res totaln štor, da bi kje poškodoval živec. V SG takšnega primera še niso imeli.
Je pa drugače v SG EA še zastonj in vedno imajo anastezista pri roki.

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Epiduralna analgezija
22.7.2005 19:15:49   
AlenkaE
Tudi jaz sem imela epiduralno in sem bila zadovoljna. S potekom so nas seznanili v materinski šoli. Sicer me pa ni bilo treba dolgo prepričevati ali jo imeti ali ne, saj mi je sestra, ki je dvakrat rodila brez nje, rekla, da sploh nimam kaj pomišljat. Ona je namreč imela dva kar težka poroda in ni dobila ničesar za blaženje bolečin.
Med porodom nekaj časa sploh nisem čutila popadkov. Še dobro, ker je porod kar dolgo trajal in bi bila na koncu sigurno zelo izmučena, če ne bi bilo prej brez bolečin. Tako pa sem imela za finale dovolj moči. Mravljince sem čutila samo na začetku, ko pa sem se obrnila na drugi bok, so mravljinci skoraj izginili. Tudi stala sem lahko. Naslednji dan mravljincev ni bilo več. Me je pa bolela glava. Ampak so mi zdravniki rekli, da to ni zaradi epiduralne, ampak zaradi slabokrvnosti in pritiskanja. Jim verjamem, saj je tako mnenje povedala tudi anesteziologinja. No glavoboli so v nekaj dneh minili, jaz pa sem zadovoljna, da sem izkoristila epiduralno.
Evo, to je moje mnenje.
Sicer se pa porodi razlikujejo- to tako vsi vemo.

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
22.7.2005 20:08:53   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Badeja)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   Epiduralna analgezija
22.7.2005 22:32:17   
Badeja
Hvala vam za vaša pozitivna mnenja!
Vesela sem, da ste mi napisale vaše izkušnje, na podlagi katerih se bom rešila dvomov kaj storiti. :sloncek: :sloncek: :sloncek:

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Epiduralna analgezija
24.7.2005 18:24:35   
taya
Tudi jaz sem jo dobila (v Lj) in lahko rečem samo enkratno!!!!
Minuto po porodu sem rekla, da to ponovim takoj, če je treba.

Komplikacij ni bilo prav nobenih, rodila sem v štirih urah (od predrtja mehurja), edino po porodu kakšne par dni nisem imela pravega občutka kdaj me tišči na vodo, pa se je tudi to uredilo.

Skratka, če imaš možnost, vzemi EA!!

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Epiduralna analgezija
26.7.2005 8:57:59   
sarazan
Živjo!

Sem še na začetku nosečnosti (12t), ampak se že ukvarjam z mislijo na porod. Ne bi rada kaj spregledala in med tem je tudi EA.
Prijateljica mi je rekla sledeče: bolečina pri porodu je lahko skoraj nevzdržna, ampak se jo preživi in kmalu pozabi. Bolj je zoprno stanje po porodu, sploh če si šivana, ali pa imaš za sabo težji porod, ...

Ali se v primeru EA ravnotako doživlja vse nevšečnosti, ki ostanejo po porodu? Malo trapasto vprašanje, vem, ampak sprašujem, če ti EA drži še kakšen dan, da ne čutiš bolečin po porodu ali deluje samo med porodom.
Nekaj ur bolečin pred in med porodom so mi ljubše, kot bolečine nekaj dni po porodu.

Pa še nekaj. Ali na predavanjih povejo, kakšne probleme imaš, če ne vstavijo katetra na pravilno mesto? Je možna samo najslabša varianta - hromost, ali tudi kaj manj katastrofalnega?
Povejo za primere, kaj se je zgodilo, ko je šlo kaj narobe?

Hvala za odgovore.

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Epiduralna analgezija
26.7.2005 11:06:01   
tajčy
Na predavanju ti povejo čisto vse možne zaplete. To, da bi postala hroma ni možno, razen če bi te anestezist namenoma hotel ohromiti in kateter ustaviti kar nekaj centimetrov stran od mesta, kjer se dela EA. Najhujši možni zaplet je hematom, ki pa se ga brez problema in posledic operativno odstrani, če že nastane. Zdravnik, ki nam je predaval o EA je star okoli 50 let, pa se mu to v njegovi karieri še ni zgodilo, je pa rekel, da če statistika drži, da bi se mu moralo to zgoditi enkrat leta 2050.

Sicer pa ti svetujem, da se odpraviš v Postojno na predavanje, kjer ti bodo vse prijazno razložili in odgovorili na vsa morebitna vprašanja.

Na predavanju je bila tudi ena ženska, ki je v Postojni že rodila z EA in je rekla da je bila edina nevšečnost pri EA ta, da po porodu ni čutila, da jo lulat tišči, dokler ni bil mehur čisto polen. To je trajalo en dan, potem pa je bilo stanje zopet normalno. Nekatere mame baje tožijo, da jih rahlo boli glava dan ali dva po porodu z EA.

EA ti dajo v tolikšni dozi in ob takem času, da drži še kako uro po porodu, toliko da te zašijejo in poštimajo do konca brez bolečin.

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Epiduralna analgezija
26.7.2005 14:18:38   
Annny
Barbara, stara sem toliko kot ti..rodila sem z EA pred 9 meseci- bolelo ni popolnoma nič, porod je bil čudovita izkušnja, nisem bila niti malo utrujena!
Priporočam ti, da se odločiš za EA:)
srečno:rozica:

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Epiduralna analgezija
26.7.2005 20:04:56   
Pupica
Na sestanku ti (morajo) povedati da so min. možnosti da ostaneš hroma.Za osvetlitev ti lahko povem, da še nobena v SLo ni postala hroma.
enoko možosti, da ostaneš hroma imaš, če ti vzamejo likvor iz hrbtenjače, pri preiskavah.

Lp:rozica:

p.s.rodila sme z epi in bi še 10 x raje rodila z epi, kot en obisk pri zobarju!

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Epiduralna analgezija
26.7.2005 21:28:59   
rubin
tudi jaz sem stara toliko kot ti in sem rodila prvič in to z EA in tudi jaz lahko rečem tako kot druge, da je to prva liga. Res in tudi če bo naslednjič treba že slučajno plačati, bom plačala.
Sicer pa je mene med porodom le malo trebuh srbel, drugače pa ni bilo nič takega, vmes sem še hodila sem pa tja, na koncu pa tudi čutiš, ko je treba pritisnit, ker ti 'tišči dol'. Pa še presredka mi niso prerezali tako da je bil porod zelo lepa izkušja, čeprav me je bilo prej zmeraj strah, kako to izpade in res hvala bodu za epiduralno. Res je zakon.

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   Epiduralna analgezija
28.7.2005 12:35:09   
tašni
cavos!

Sama imam 11 m. staro bejbiko. Sem se dolgo odločala za EA in na koncu se nisem odločila pa itak je šlo prehitro...Zdaj pa spet pričakujem in sigurno grem na EA. Da vidimo razliko:=)
Bod močna in zaupaj zdravnikom!
Srečno!

(odgovor članu Badeja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...

Brrrr...
пеперутка16

Ste že kdaj naleteli na kaj neznanega, nam ljudem karkoli nadnaravnega?! Duhovi, hudič, šejtan......