|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Endometriom.....različna mnenja
23.2.2011 16:33:15   
DondaDonda
Punce pozdravljene!
Prebiram vas kar veliko, pišem prvič.... :)

Imam pa naslednji problem....
Stara sem 29 let in z dragim skušava zanosit že 1,5 leta. Vmes sem imela razne operacije, nazadnje laparoskopijo lansko leto.
Glede na to, da v enem letu po operaciji nisem uspela zanosit, sem se ponovno obrnila na svojega ginekologa, ki me je pregledal in povedal, da se je endometrioza ponovila in da imam ponovno endometriom (cca 28mm) na desnem jajčniku. Predlagal mi je OBMP.
Sedaj sem v 1.IVF postopku, in se že špikam s Suprefactom (0,6) in Puregonom (200).
Prejšnji teden sem prebirala forum na med.over.net, kjer sem zasledila odgovor dr. Pušenjaka, da endometriom vpliva na plod toksično in da v veliki večini primerov povzroči zgodnji splav (do 10 tedna). To me je zelo šokiralo, ker sem to prvič slišala in sem mu poslala vprašanje in mu predstavila svoj problem. Odgovoril je le, da naj svojemu ginekologu, ki vodi postopek OBMP rečem, da opravim punkcijo, oploditev, potem pa naj mi zarodek zamrznejo, nato laparoskopsko odstranijo endometriom in mi nato vstavijo zamrznjenčke.
Kot prvo sem bila besna, da mi tega dr. Drobnič, ki vodi postopek ni nikoli omenil in niti ne razumem, da bi tvegal, da me pošlje v postopek, če ve da endometriom povzroči splav.
Prejšnji petek sem imela 1. UZ, ki ga je delal dr. Vogler. Rekel, da je vse ok, da folikli lepo rastejo. Vprašala sem ga glede endometrioma in je rekel, da ni panike, da to na nosečnost nič ne vpliva.
Zdaj mi pa povejte komu naj verjamem.
Ali je kateri uspelo donosit kljub temu, da je imela endometriom?
Prosim za nasvete, ker res čisto nič ne vem več....

POzdravček,
D.

< Sporočilo je popravil DondaDonda -- 23.2.2011 16:42:50 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Endometriom.....različna mnenja
23.2.2011 19:44:08   
_Mavrica_
Upam da ti bo moja zgodba vsaj malo pomagal in te potolažil.
Sama sem bila laparoskopsko operirana zaradi endomatrioma (5cm) v levem jajčniku za novo leto 2010 (nujna operacija, prej pa me 3 leta kljub stokanja zaradi bolečin in omedlevanja med menstruacijo niso jemali resno) . 
Študirala sem tudi nekaj recimo v smeri genetike in  endokrinologije (ni še sigurno dokazano kaj povzroča endometrizo, vendar je zelo verjetno sokrivo tudi nepravilno ravnovesje hormonov, torej endokrinološka motnja)--> zato tudi predpišejo hormonske KT po operaciji. Neverjetno se mi je zdelo, da se je ravno moja diplomska naloga dotikala te temeuser posted image  
Tudi meni so rekli da verjetno bom imela mogoče problem zanosit in da se endometrioza rada ponavlja (tudi zato seveda ker vzrok je še vedno prisoten, zakaterega pa še vedno ne vedo točno kateri je, da bi ga odpravili), ter da je najbolj učinkovita terapija čimprejšnja zanositev. KT sem odklonila (tudi jih že vsaj 5 let nisem jemala niti uporabljala kondomov). S partnerjem sva se odločila da bova vseeno poskusila zanosit (vendar ne še čisto takoj-študij). Pol leta po operaciji so spet videli senco na UZ in alarm. Izkazal se je hvalabogu za lažnega (rumeno telesce včasih na UZ izgleda kot nekakšna "cista"), so pa odkrili še manjšo pregrado v maternici, ki tudi vpliva na zanositev. Tako sva se nekje julija, sva nehala pazit in vsak mesec sem paničarila ko je prišla menstruacija, če sem sploh plodna, res sem bila obupana. In novembra ko sem že dokončno obupala in začela verjet da nama ne bo uspelo in razmišljala kako bi se naročila na pregled v kakšno ambulanto za neplodnost (vedela sem da je še prezgodaj, ampak v svoji glavi sem bila prepričana, da se je endometrioza ponovila in da je vse narobe in prištela sem si še 5 let brez kontracepcije). Sama tudi vem, da se endometrioza sploh v zgodnjih fazah zelo težko opazi, razen laparoskopsko, ko se vidi na UZ je že zelo zelo pozno. Pomirila sem se s tem dejstvom da moram takoj po novem letu na preiskave in čez nekaj tednov je test pokazal user posted image in danes sem v 5.mesecu user posted image .
Moje osebno mnenje, kolikor se jaz spoznam in razumem fiziologijo in bolezen, mislim da ne smeš toliko paničarit, ker ravno s stresom še bolj škodiš zarodku kot pa bi mu kaj drugega.  Endometrioza je preprosto povedano samo nabiranje matrnične sluznice povsod po trebušni votlini (na mestih kjer ne bi smela biti). In ker se na teh mestih ne more sčistit sama kot iz maternice, si jaz predstavljam, da verjetno prihaja tudi do odmiranja teh krvnih celic v skupkih, to pa povzroča "toksične snovi" (gnitje), ki pa verjetno vplivajo na VGNEZDENJE zarodka. Ve se da endometrioza v nekaterih primerih nekako ovira vgnezditev (pa še to ni dokazano ali ja ali ne) in ko sem jaz nazadnje brala članke, še nihče ni točno ugotovil zakaj in kako, verjetno so res udeležene neke snovi (če so) ker fizično ne moti vedno, so pa vse to zaenkrat samo ugibanja in še kar nekaj raziskav bo potrebno da se dokaže kaj točno je na stvari, lahko samo sumijo. Ti pa garantiram da obstajajo tudi mnogo ženske, ki so kljub endometriozi uspešno donosile zdrave otroke, zato tudi ni dokazano za sigurno ali kaj moti ali ne. Verjetno je malo težje, da so začeli sumit, vendar so primeri  zelo različni, tako da ni tako zelo hudo. V vsakem primeru pa če bo vgnezditev zarodka v sluznico uspešna in bo preživel,ne bo endometriom nič več vplival na zarodek, ne bo ga zastrupilin ne bo ga okvaril! Zelo velika verjetnost je tudi da se bo izločil s porodom in  da nikoli več ne boš imela težav.
Se opravičujem za dolg in zapleten odgovor. Res ti želim samo da se pomiriš, ker s tem boš najbolj pozitivno vplivala na vse skupaj. Zdravniki pa tudi niso bogovi in mi je jasno da ti ne morejo odgovorit, ker ne vedo, to pa zato, ker  stvari še niso tako dobro raziskane, pa niso sami krivi zato. V glavnem sigurno so primeri donositve uspešne, kjub endometriozi (mimogrede ogromno žensk sploh nikoli ne izve, da ima endometriozo, ker niso bile ne laparoskopiji, pa nikoli niso imele problemov tudi z otroci, sumi pa se da jo ima skoraj vsaka tretja.

Hope is necessary in every condition.

(odgovor članu DondaDonda)
Neposredna povezava do sporočila: 2
23.2.2011 20:04:25   
DondaDonda
_Mavrica_ o hvala za dolg odgovor,.... si me res nekako pomirila.... saj ne da bi na ful paničarila, ampak vseeno sem se ustrašila, ker sem res prvič slišala za to, da endometriom deluje toksično na zarodek.... Uglavnem, samo pozitivno naprej. Obljubim! ;)

Tebi pa vse čestitke za trebušček!

Lp,
D.

Neposredna povezava do sporočila: 3
24.2.2011 17:08:36   
_Mavrica_
Hvala za čestitke user posted image in zelo vesela sem če lahko kako pomagam...ker vem da je grozno bit v nevednosti in se sekirat, tudi iz lastnih izkušenj vem, da iz naših zdravnikov težko kaj takšnega izvlečeš, ker nikoli ne bodo priznali da še ne vedo; sicer pa saj tudi ne smejo (če ne bi te samo še bolj prestrašili), treba jih je razumet...
Sem pa še zbrskala trenutno veljaven statistični podatek: endometrioza ovira zanositev samo pri 20% znanih primerov (če upoštevaš, da pri večini žensk pa diagnoza sploh nikoli ni bila postavljena je pa ta procent pa neuradno še veliko nižji)
Lahko pa, če boš spet kdaj v dvomih, vprašaš še sama malo strička Googla, poskusi raje v angleškem jeziku v slovenščini je ponavadi težko kaj veliko dobit (recimo endometriosis pregnancy success stories), po tujih forumih recimo, pa boš vidla, da je teh zgodb žensk z uspešno donositvijo in s celo več otroki, kljub tudi hudim oblikam bolezni (po celotni trebušni votlini zarastline) res ogromno, (ti imaš zaenkrat samo majhno cistico- mila oblika, ki res ne bi smela delati nobenega problema, ne glede na to ali se jo odločiš odstranit prej ali ne)  tako, da le pogumno naprej v nove bojeuser posted image .

L.p. user posted image in res velikooooo sreče!

Hope is necessary in every condition.

Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?