marjetka1975
|
z zagotovostjo ti lahko zatrdim, da lahko jemlješ oboje tako ELEVIT kot OMEGA 3! Moraš pa paziti pri nakupu OMEGA 3. Nekateri proizvajalci primer MEDEX imajo poleg omega 3 tudi razne vitamine, predvsem sta nevarna vitamin A in vitamin D, ki lahko privedeta do hipervitaminoze, če jih skozi daljše obdobje jemlješ v prevelikih količinah. Jaz kupujem ali ribamed 100o ali pa maxx omega3 ( je cenejši, sestava pa zelo podobna), obstaja pa še kar nekaj proizvajalcev Drugače pa so omega 3 esencialne maščobne kisline, ne spadajo ne v skupino vitaminov ne mineralov ( ELEVIT jih ne vsebuje so pa nujno potrebne), saj jih telo ni sposobno tvoriti samo in jih je potrebno dodajati Sestava maxx omega 3 oziroma po novem fit omega 3 je ribje olje 1000 mg od tega 180 mg EPA in 120 mg DHA ( to sta 2 maščobni kislini), zraven pa je tudi nekaj vitamina E, zaužije se ena kapsula na dan ob obroku, pakiranje je pa 100 tablet in so cenovno ugodnejše od ribameda. če pa kero zanima pa lahko povem še naslednje: V osnovi ločimo 2 tipa maščobnih kislin: 1. NASIČENE MAŠČOBNE KISLINE Med C ( ogljik ) atomi imajo enojne kemijske vezi, kar pomeni da so kar stabilne, težko spremenijo svojo kemijsko strukturo, posledično ne tvorijo stranskih produktov, ki so ponavadu telesu škodljivi. Stranski produkti se tvorijo le pri visokih temepraturah ( cvrtje) telo jih uporablja za zaloge in energijo. Nenasičene maščobne kisline pa se delijo še na dolge in kratke ter srednjedolge. Dolge nenasičene maščobne kisline so zdravju škodljive dvigujejo raven trigliceridov in LDL holesterol. Kratke in srednje dolge imao drugačno presnovo, manj obremenjujejo telo in so primernejse za kuho, peko in cvrtje, če je to potrebno. ( boljše se je izogniti) 2. NENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE ( ločujejo se po CIS oz TRANS konfiguraciji) CIS MONONENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE imajo poleg enojnih vezi tudi dvojno vez med C atomi, najbolj znan predstavnik je omega 9 maščobna kislina ( olivno olje) Dvojna vez je bolj nestabilna kot enojna vez in je zato manj primerna za kuho ali peko. Imajo pa ugoden vpliv na nase zdravje, ZNIŽUJEJO raven trigliceridov in LDL holesterol CIS POLINENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE imajo vsaj 2 dvojni vezi ali več med C atomi ( OMEGA 3 IN OMEGA 6) omega 6 ( linolna kislina, arahidonska kislina), vnašamo jo s hrano ima 2 dvojni vezi primer nerafinirana rastlinska olja ( sončnično, bučno, sojino...) Omega 3 ( linolenska kislina EPA; DHA), linolenska kislina spada med omega #, je nujno potrebna, ima 3 dvojne vezi, najdemo ji v lanenem olju, njene matabolite EPA IN DHA, preko katerih opravlja večino svojih funkcij pa še v ribjem olju. Trans nenasičenih maščobnih kislin v naravi skoraj ni. POMEMBNO Polinenasičene maščobne kisline so zelo nestabilne, ne sme se jih predolgo izpostavljati O2 ( kisik), toploti ali svedlobi ne sme se jih segrevati. Pri segrevanju se tvorijo strupeni produkti. Funkcije polinenasičeih maščob v telesu:-sodelujejo v procesu produkcije energije -sodelujejo pri transportu kisika -pomembni pri produkciji hemoglobina -pomemben strukturni element membran celic -so prekuzorji prostaglandinov -pospešujejo regeneracijo organizma -pospešujejo presnovo -podpirajo imunski sistem -zmanjšujejo zadrževanje vode -znižujejo lahko krtvni tlak -ugodno vplivajo na srčna obolenja Toliko na kratko. Če pa koga še kaj zanima pa naj javi:)
|