Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31 IZVIRNO SPOROČILO: UmpaLumpa Živjo, odvisno v čem misliš prikrajšan. Imava leto in pol starega otroka, drugega ne načrtujeva, tako da je velika verjetnost, da bo sin ostal edinec. Dosti sva premišljevala o tem kaj sorojenec pomeni otroku in ugotovila, da samo iz tega stališča otrok ni prikrajšan. Jaz gledam tako: preden bi se odločila za drugega otroka, bi minilo še par let, se pravi bi bil starajši star nekje 4, 5 let, ko bi se mlajši rodil. V tem času je tako bil sam, potem si pa najde družbo prijateljev, sošolcev, sovrtičkarjev. Da ne omenjam, da se velikokrat otroci sploh ne razumejo, pa tista večna sekirancija otrok, da ima starš nekoga raje. Mislim, da bo najin otrok kot edinec (če bo ostal) kvečjem pridobil, vse se bo dogajalo na njegovi ravni, ne bo prilagajanja vedno še neki drugi starosti mlajšega ali starejšega otroka... Dobil bo več najinega časa, bolj se mu bova posvetila. Res je, ko bo zrastel, bo morda ostal sam na svetu, a koliko je takih, ki se ne razumejo. midva z bratom sva 5 let razlike, pa sva se celo otroštvo prekregala, zdaj se pa srečava enkrat na sto let, pa živiva v isti hiši Edina prednost je, da je otroku manj dolgčas, če ima sorojenca, več ljubkih traparij lahko počneta skupaj, a midva s partnerjem sva se odločila, da bova v igro, dopuste, izlete, večerna spanja pač več vključevala sinove prijatelje. No, meni pa se to kar ti naštevaš sploh ne zdi pozitivno. Je pa res, da imam jaz dva otroka in vidim kako veliko je starejši pridobil odkar ima mlajšega sorojenca. Bolj se zaveda, da ni edini na svetu, da se ne vrti vse okrog njega, da mami in oči ne moreta biti vedno samo njemu na razpolago, ker če zdaj pomislim za nazaj, se je dokler je bil edini vse preveč vrtelo samo okrog njega. Otrok se mora naučiti, da je treba kdaj tudi počakati in tudi prilagajanje drugim ni slaba stvar. Midva z bratom imava odličen odnos. Pri 18ih sta umrla oba starša in vedno znova sem hvaležna, da imam brata, ker bi drugače bila sama na svetu. Pri večjem številu sorojencev pa ni edina prednost to, da jim ni dolgčas, lepo te prosim. Sama si lepo odgovorila, zakaj lahko edinec misli, da je edini na svetu. Starši so tisti, ki mu dajo vedeti, da je kao edini in ga razvajajo in podobno do onemoglosti in starši so tisti, ki naj bi ga naučili, da je treba za kakšno stvar tudi počakat in da se je treba prilagajat drugim. Če tega ne naučiš prvega otroka, ga tudi mlajši sorojenec ne bo ion tudi ti ga kasneje ne boš. Jaz sicer imam brata, ki pa je 11 let starejši od mene. Da nisem razvajena in podobno, kar si navajala zgoraj, gre zasluga izključno mojim staršem, ki bi z mano ravnali enako tudi če ne bi imela starejšega brata. Meni osebno se bolj zdijo prikrajšani tisti otroci, ki dobijo sorojenca zelo zgodaj, kjer je razlika manj kot 2 leti.
|