Brbs
|
Glej, pač nekaj je dejstev, katero bo pa prevagalo, pa ve samo bog - Frank je zgodovinsko močan, tako močan je bil pred nekaj desetletji, drugače je dolgoročno razmerje okoli 1,4-1,5 - močan frank že najeda švicarsko gospodarstvo skozi izvoz, to seveda švicarjem ni všeč - švicarji so že pri razmerju 1,5 hoteli vplivat na močan frank, vendar jim ni uspelo - dokler bo dolžniška kriza v Evropi še vedno aktualna, tako dolgo bo verjetno švicar močan, ne glede na vse intervencije švicarske centralne banke (več denarja v obtok, znižanje obrestne mere, ki je itak že zelooo nizka) Moje predikcije so, da bo švicar še nekaj časa zelo močan (letos), če se zlomi še kaka država (npr. Italija), lahko mirne duše gremo proti 1:1. Drugače pričakujem na srednji rok (2012, 2013) upad švicarja na cca 1,3. Če razmišljaš o menjavi, je potrebno upoštevati naslednje: - glavnica ti je narasla, lahko da si po 2-3 odplačevanja dolžna še več kot si si izposodila, torej boš morala najeti večji kredit - stroške menjave oz poplačila starega in najetja novega kredita Tudi sama sem v podobnem drek... , ampak zanimivo - od jeseni 2008 je povprečni obrok še vedno nižji od tistega, ki je bil na začetku in na katerega sem bila psihično pripravljena. Res pa so zadnji meseci (oz. od julija dalje) najbolj grozni in upam, da se to stanje res kmalu popravi. Drugače pa se mi zdi še vseeno bolje vzdržat teh nekaj peklenskih mesecev kot pa poplačevat kredit z najemanjem novega - zagotovo kar nekaj večjega. Ker švicar bo moral prej ko slej oslabet, vprašanje je le - kdaj. Menjavo kredita na eur sedaj lahko tudi primerjamo z prodajo delnic, ko so te najcenejše Je pa verjetno za pričakovat, da ko bo frank slabel, da bodo takrat počasi rasle tudi obrestne mere (torej LIBOR). No, vsaj tako je moje mišljenje.
|