Anonimen
|
Meni se zdi, da so popolnoma zakomplicirali... kaj pa vem, no... Starša od mojega Kamikaze sta po narodnosti Hrvata. Do poroke sta živela na Plitvičkih jezerih, takoj po poroki pa sta se preselila v Ljubljano. Vse to je bilo še v času Jugoslavije, seveda, da ne bo pomote. Tukaj sta se oba zaposlila, tukaj sta kupila stanovanje in tukaj sta se jima rodila oba otroka, moj Kamikaza in njegova sestra. Do osamosvojitve sta torej imela Jugoslovansko državljanstvo (kakor vsi mi), po osamosvojitvi pa sta se morala odločiti. In sta izbrala dvojno državljanstvo, hrvaško in slovensko. Oba sta sobila brez problemov - hrvaškega zato, ker sta Hrvata in ker imata na Hrvaškem nepremičnine, slovenskega pa zato, ker sta tukaj zaposlena in ker sta dovolj dolgo živela v Sloveniji, da jima je pripadlo takorekoč avtomatsko. Tudi za hčerko ni bilo nobenega problema, ker je bila takrat še mladoletna in sta vse zanjo uredila onadva. Moj Kamikaza je bil pa ravno dobro polnoleten. In ker je bil rojen v Ljubljani, mu je bilo avtomatsko dodeljeno slovensko državljanstvo, ker ga imata tudi njegova starša. Torej ga je tudi Slovenija vpoklicala na služenje vojaškega roka. Bil je slovenski vojaški obveznik. Ko je prišel iz vojske, je hotel tudi zase urediti dvojno državljanstvo, vendar mu je Hrvaška le to zavrnila, ker je Kamikaza v evidenci slovenskih in ne hrvaških vojakov. Če bi torej prišlo do sranja, bi Kamikaza branil Slovenijo, ne Hrvaške. Če je ne bi, bi bil kaznovan s strani Slovenije. Če bi pa prestopil k Hrvatom, bi bilo pa še slabše. In zdaj pomislite... Kamikaza je Hrvat. O tem ni nobenega dvoma. Če bi lahko, bi tudi slovensko državljanstvo zamenjal s hrvaškim. Pa ga ne more. Ravno zaradi tega, ker je v SLO služil vojaški rok. Tega se za nazaj ne da spremeniti. Je, kar je. In ko pride on kot Hrvat na svoje posestvo na Hrvaškem, je obravnavan kakor tujec. V lastni hiši, madonca! Mene pa pravzaprav zanima, ali ima katera kakšno idejo oz. ali pozna katera kakšno luknjo v zakonu, po kateri bi Kamikaza lahko dobil vsaj dvojno državljanstvo, če že slovenskega ne more zamenjati za hrvaškega?
|