|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dvojno državljanstvo?
2.4.2006 23:25:45   
Anonimen
Meni se zdi, da so popolnoma zakomplicirali... kaj pa vem, no...
Starša od mojega Kamikaze sta po narodnosti Hrvata. Do poroke sta živela na Plitvičkih jezerih, takoj po poroki pa sta se preselila v Ljubljano. Vse to je bilo še v času Jugoslavije, seveda, da ne bo pomote. Tukaj sta se oba zaposlila, tukaj sta kupila stanovanje in tukaj sta se jima rodila oba otroka, moj Kamikaza in njegova sestra. Do osamosvojitve sta torej imela Jugoslovansko državljanstvo (kakor vsi mi), po osamosvojitvi pa sta se morala odločiti. In sta izbrala dvojno državljanstvo, hrvaško in slovensko. Oba sta sobila brez problemov - hrvaškega zato, ker sta Hrvata in ker imata na Hrvaškem nepremičnine, slovenskega pa zato, ker sta tukaj zaposlena in ker sta dovolj dolgo živela v Sloveniji, da jima je pripadlo takorekoč avtomatsko. Tudi za hčerko ni bilo nobenega problema, ker je bila takrat še mladoletna in sta vse zanjo uredila onadva.
Moj Kamikaza je bil pa ravno dobro polnoleten. In ker je bil rojen v Ljubljani, mu je bilo avtomatsko dodeljeno slovensko državljanstvo, ker ga imata tudi njegova starša. Torej ga je tudi Slovenija vpoklicala na služenje vojaškega roka. Bil je slovenski vojaški obveznik. Ko je prišel iz vojske, je hotel tudi zase urediti dvojno državljanstvo, vendar mu je Hrvaška le to zavrnila, ker je Kamikaza v evidenci slovenskih in ne hrvaških vojakov. Če bi torej prišlo do sranja, bi Kamikaza branil Slovenijo, ne Hrvaške. Če je ne bi, bi bil kaznovan s strani Slovenije. Če bi pa prestopil k Hrvatom, bi bilo pa še slabše.
In zdaj pomislite...
Kamikaza je Hrvat. O tem ni nobenega dvoma. Če bi lahko, bi tudi slovensko državljanstvo zamenjal s hrvaškim. Pa ga ne more. Ravno zaradi tega, ker je v SLO služil vojaški rok. Tega se za nazaj ne da spremeniti. Je, kar je. In ko pride on kot Hrvat na svoje posestvo na Hrvaškem, je obravnavan kakor tujec. V lastni hiši, madonca!
Mene pa pravzaprav zanima, ali ima katera kakšno idejo oz. ali pozna katera kakšno luknjo v zakonu, po kateri bi Kamikaza lahko dobil vsaj dvojno državljanstvo, če že slovenskega ne more zamenjati za hrvaškega?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dvojno državljanstvo?
3.4.2006 7:55:29   
matahari
Tukaj je problem in se bojim, da take luknje ni..zaenkrat..po tvojem pisanju predvidevam, da nikoli ni bil prijavljen in ni živel na Hrvaškem...torej do hrvaškega državljanstva tudi preko staršev nima pravice..Nekaj mojih znancev je imelo enak problem in so zaradi nepremičnin na HR bili primorani odpreti podjetja in kupiti nepremičnine na podjetje..seveda je vse to spet povezano s precejšnjimi stroški..

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
3.4.2006 8:32:24   
skuštrana
Če nepremičnine podeduje, potem ni problem. Jo lahko ima. Problem je potem v zelo visokih davkih, ki jih mora kot tujec palčevati Hrvaški.
Sploh pa, če namerava živeti v Sloveniji, po moje nima smisla stikat za Hrvaškim državljanstvom. Saj potem bo tujec v svoji lastni državi.
Ko sem jaz urejala dokumente za našo tamalo, ki ima avtomatsko od rojstva dvojno državljanstvo mi je na matičnem uradu rekel, da lahko oseba, če so bili njegovi straši državljani neke države, avtomatsko zaprosi za državljanstvo do dopolnjenih 23 let ( šlo se je zato, ker ima moj dragi prednike iz Slovaške in Češke in bi po tej logiki, naša lahko imela še ti dve državljanstvi). To je tvoj vrjetno že popušiluser posted image ..Za kakšno luknjo v zakonu pa res ne vem, malo pobrskajta po straneh Ministrstva za notranje zadeve na Hr.

Najbolje, da se poroči s Hrvaticouser posted image . Potem mu državljanstvo avtomatsko pade v rokeuser posted image user posted image . In potem se ločita..Kot v filmu

(odgovor članu matahari)
Neposredna povezava do sporočila: 3
3.4.2006 8:35:57   
skuštrana
Evo še stran, pa malo poglej po zakone. Imaš vse lepo zbrano.
www.mup.hr

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 4
3.4.2006 10:11:49   
Tia27
Imam dvojno državljanstvo, hrvaška je tam nekje okrog 90ega, ne vem točnega leta pozivala, da naj dvignejo hrvati, ki bivajo v  tujini, kakor sva jaz in tvoj mož domovnice,jaz sem rojena v hr in s tem smo si pridobili državljanstvo,moja polsestra, ki sploh ni rojena na hrvaškem, kakor jaz, ona je rojena tukaj, je po mami ravno tako dobila dvojno  državljanstvo, mati je šla dvignit domovnice, takrat so to talal, kr tko, potem se je pa vse zaostril, poskusite vprašat na hrvaškem konzulatu v Lj.

Neposredna povezava do sporočila: 5
3.4.2006 23:12:24   
Anonimen
Ja, točno to, kar sem napisala, so pravzaprav povedali na hrvaškem veleposlaništvu na Prulah... Če tega ne bi bilo, bi samo plačal 100 eurov in bi bil tudi uradno Hrvat (vsaj na pol, no).

(odgovor članu Tia27)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
5.4.2006 7:53:34   
skuštrana
Zakaj pa se ne bi na Hrvaškem prijavil, če imate tam hišo? Potem mora bit tam prijavljen par let in lahko zaprosi za državljanstvom na podlagi tega in pa svojih korenin.Če želita bosta morala eno tako obvozno varianto užgat, kar tako po moje ne bo šlo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.4.2006 7:56:16   
Anonimen
Stalno bivališče na Hrvaškem odpade. Če ne drugega, že zaradi šolanja v Sloveniji. RZZ mu plačuje šolo in oni jo plačujejo samo slovenskim državljanom oz. državljanom EU. Hrvaška pa še ni v EU. Zaradi ene birokratske traparije pa zaenkrat nima namena pustiti šole. Kasneje? Mogoče bi šlo, ja...

Neposredna povezava do sporočila: 8
5.4.2006 12:33:30   
TINALAN
Ne poznam nobene luknje v zakonu, rada bi pa povedala samo svoje mnenje. Men je dvojno državljanstvo čist mim in sploh ne vem kako to dovoljujejo. Po moji logiki je lahko vsak državljan samo ene države. Me zanima, kaj bi naredili takšni ljudje (z dvojnim državljanstvom) v primeru vojne. Za katero državo bi se borili. Seveda, slovenija daje dvojno državljanstvo, možno pa je, da bi se teljudje borili za drugo državo in ne za slovenijo. Koristijo lahko bonitete obeh držav in tako naprej. To je moje mnenje in podpiram Slovenijo pri ukinitvi obeh državljanstev. Bodi Slovenec, ali pa kak drugi državljan. Po duši pa bodi kar hočeš biti oz. kar si!!!! Lep dan

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
5.4.2006 21:35:26   
skuštrana
Tinalan, in zakaj ne bi moje dete imelo dvojno državljanstvo, če sem jaz Slovenka, njen oče pa Hrvat...In nekega dne, ko bo podedovala nepremičnine na Hrvaškem bi morala plačevati velike davke..In pa, kadar smo na Hrvaškem bi ji morali plačati zdravstveno oskrbo in takšne stvari..Če ne bi imela državljanstva, ki ji pripada. Tako pa je državljanka obeh držav in ima pač določene pravice. In mislim, da ni s tem nič narobe...
In, ne ni res, da Slovenija dovoljuje dvojno državljanstvo. Če želi tujec Slo državljanstvo mora najprej vrniti svojega in šele potem mu Slovenija dodeli državljanstvo. In potem lahko v svoji matični državi zaprosi nazaj za svoje prvotno državljanstvo, če njegova država dopušča dvojno državljanstvo..Tako, da v trenutku, ko tujec prejme državljanstvo je državljan samo Slovenije. Kaj pa potem dela naprej pa ni več stvar Slovenije.
Pa ne trapaj glede vojn in takšnih stvari..Kaj si jih želiš?

Kerensa, tvojemu pa želim, da si stvari čimprej (nekako) uredi...Kaj pa če proba s prijavo tu in tam. Moja mala ima prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji in na Hrvaškem. Ko se septembra z mojim poročiva bom tako naredila tudi jaz, ker mi potem avtomatsko pade državljanstvo..On se bo pa prijavil samo v Slo, ker potem mu ni treba na Hrvaškem služit vojskouser posted image

(odgovor članu TINALAN)
Neposredna povezava do sporočila: 10
6.4.2006 0:04:07   
Anonimen
Kamikaza si bivališče na Hrvaškem lahko prijavi kadarkoli, saj imajo tam nepremičnine, ampak za nazaj to nič ne pomaga. Vojska je problem. Je slovenski vojaški obveznik in tega ne more preklicati ali izbrisati. Prav tako ne more iti sedaj služiti vojaškega roka na Hrvaško niti nima nobene želje, da bi postal poklicni vojak katerekoli države, Slovenije ali Hrvaške. Je pa po duši, srcu in narodnosti Hrvat in bi imel samo hrvaško državljanstvo, če bi ga lahko imel, pa ga ne more imeti. Hrvat, ki ne sme biti Hrvat! Ja, davke bo pa brez problema lahko plačeval Hrvaški, seveda, saj se po mojem niti izmeriti ne da površine vse tiste zemlje, ki jo bo tam podedoval. Raje ne pomislim, koliko bo to stalo. Tudi Robiju bi potem po tej logiki pripadalo dvojno državljanstvo, ampak ga tudi ne more dobiti, ker uradno Kamikaza ni Hrvat. Mislim, pa saj kar ne morem verjeti... Vse odkaze imajo o tem, od kod izvira, kdo je in čigav je in kje kaj ima, potem pa takole...

Neposredna povezava do sporočila: 11
6.4.2006 12:26:57   
TINALAN
Čakaj malo, ti LENKAS govoriš o narodnosti, ne pa o državljanstvu. Državljanstvo je čist nekaj drugega. Kje si pa še videla, da imajo dvojno državljanstvo, to je menda samo pri nas. Pa še to, ne želim si vojn, nisem agresivna in ne razmišljam o tem, samo primer sem dala. Vsi bi imeli od dvojnega državljanstva samo koristi, nosite še posledice!!!

P.S. : Vem da Slovenija ne dodeljuje več dvojnega državljanstva (oprosti), ampak ga je (preteklik)

< Sporočilo je popravil TINALAN -- 6.4.2006 12:31:21 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.4.2006 12:30:14   
TINALAN
Pa še nekaj, potem pa naj bo hrvaški državljan, pa boo moral imeti vizo za delo v sloveniji, pa zdravstvenega zavarovanja ne bo imel urejenega, pa ne bivališča (stalnega)... pa spet ne bo prav. Punce, al se v življenju ne da met vsega!!!!

(odgovor članu TINALAN)
Neposredna povezava do sporočila: 13
6.4.2006 16:33:51   
skuštrana
Ne, ne govorim o narodnosti, govorim o državljanstvu. Moja hči ima slovenske in hrvaške dokumente - osebno, potni list, zdravstveno zavarovanje. Skratka vse. Je vpisana od rojstva kot hrvaški državljan - ima domovnico- na Hrvaškem in kot slovenski državljan pri nas, tako da...To je državljanstvo, narodnost pa je nekaj čisto drugega. In ja, v Sloveniji in po svetu je veliko ljudi z večimi državljanstvi, tako da...

(odgovor članu TINALAN)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?