picola1
|
No, fino. Sem pa našla en članek o dudah in sesalnem refleksu, ker sem se že resno začela spraševat, če sem res prehitro ukinila dudo...sem se kar malo slabo počutila, zdej pa vidim da ni take krize in da sem morda prehitevala samo kakšen mesec ali dva (ali pa še to ne...). Evo, če katero zanima: Prirojeni sesalni refleks dojenčku pomaga, da si poišče vir hrane in si tako zagotovi preživetje. Vendar dojka in steklenička nista vedno pri roki, zato se nekateri otroci zadovoljijo kar s svojimi prstki, kadar jih preplavi željan po sesanju. Nadomestek za prstke, med katerimi ponavadi vodi palec, je duda. Oboje zadovolji sesalni refleks, ter ima prednosti in slabosti. Znanstveniki so dokazali, da dojenček bolje spi, če ponoči sesa dudo (no, tukej bomo še vidl, kako je pri naši punčki, upam, da tole ne drži... ) Vendar ima tudi to tolažilno sredstvo, kot vsako »zdravilo«, stranske učinke. • Majhni dojenčki prve mesece še ne znajo držati dude v ustih dlje časa. Takoj jim zdrsne iz ust, se zbudijo in pričnejo jokati. • Čim večji je otrok, tem težje se bo poslovil od dude, zato je priporočljivo, da se čim prej lotite odvajanja. Redna in pogosta uporaba dude poleg tega povzroča deformacije čeljusti. V najboljšem primeru naj se otrok od nje poslovi po prvem rojstnem dnevu. • Verižica na katero je pripeta duda, bo dojenčku in staršem pomagala, da se bo duda kar najhitreje znašla v ustih. V nobenem primeru verižica z dudo ne sodi v otroško posteljico, saj bi se lahko otrok z njo zadavil. • Preverite, ali otroku morda zadošča, če vleče dudo le izjemoma. Poskrbite, da bo sesal čim krajši čas in dudo previdno potegnite iz ust, ko zaspi.
|