zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: nastasja naj bom duda? Na to vprašanje lahko odgovoriš samo sama, ker bo tako, kot se boš sama odločila. Mene je naša ta prva pri kakem tednu starosti hotela imeti za dudo - že itak je jedla počasi in celo večnost (prva dva meseca od 40 minut pa do eno uro ali celo dlje), pa še potem, ko se je že najedla, bi še kar bila priklopljena. Eno večer mi je jedla že več kot eno uro in zraven seveda zaspala. Prestavila sem jo v posteljico in takoj je bil jok. Jo vzamem nazaj, trikrat potegne in spet spi. Jo dam spet v posteljico in spet jok. Jo še 1x vzamem in pristavim, spet trikrat potegne in spi na dojki. Jo dam spet v posteljico in spet jok. In sem rekla - zdaj pa dosti - previta je, sita je, za dudo ji pa ne bom. In je enostavno nisem več vzela ven, niti prižigala luči. Lepo sem jo božala po trebuščku, pa je še kakih 10 minut sitnarila, potem je pa zaspala. Naslednji večer je spet poskusila in spet ni dosegla svojega - od takrat dalje je bil pa mir in se je že takoj naučila, da ko se luč ugasne je čas za spanje in pika. In to se nam je vseskozi potem za naprej obrestovalo, ker nikoli nismo imeli problemov z uspavanjem. Če je zaspala na dojki v redu, če ni, sem jo pa takoj, ko je nehala jesti, položila v posteljico in ugasnila luč, pa je sama zaspala. Pa potem sem ji vedno, ko sem opazila, da ne je več, ampak samo spi na dojki, dojko vzela. Je pa tudi tale nasvet od uršike*** dober - to pa zdaj mi že kar nekaj časa prakticiramo pri ta drugem - če je siten, dude pa noče zagrabit, damo gor malo vetrovnih kapljic od koroških lekarn, ki so ful sladke, in ko ugotovi, da so kapljice na dudi, jo začne ful vlečti. Včasih se zgodi, da čez nekaj časa spet pljune dudo ven, ko ni več sladka, in spet zajoka, pa mu je treba še enkrat dat kapljico gor, potem pa vendarle zaspi. To prakticiramo zvečer, ko gre po hranjenju spat, pa tudi čez dan, če je kaj siten. Mi pa skoraj nikoli ne zaspi na dojki, ker se za razliko od ta prve ful hitro naje (od 5 pa do največ 15 minut).
|