misamuk
|
IZVIRNO SPOROČILO: charlyka Takole sem mislila: mala se doji in ponavadi spi 3 ure - v tem času se mleko lepo pripravi za naslednji podoj. Včasih pa se ritem malo podre, npr. ji je vroče, jo zmoti kakšen obisk ipd. in se zaradi tega zbudi prej in začne jokat in jaz jo dam na zizo ... ker pa je od prejšnjega podoja minilo recimo samo kako uro, pa se mi zdi, da še ni dovolj mleka in se ne nahrani dovolj in posledično spet ne spi tiste 3 ure ... upam, da sem zdaj bolj jasno napisala včasih mi misli begajo, ker bolj malo spim charlyka glej, absolutno nočem pametovat, ampak samo pomagat. Takšno je moje mnenje in izkušnje: več ko jo boš pristavljala, več bo mleko (vsaj v 95% primerov). Kar pomeni, tudi če jo danes pristaviš že po 1 uri, mogoče res ne bo takoj dovolj mleka (ampak že to dvomim) in se bo že čez 1,5h oglasila, da bi spet. Ampak ko boš to par dni pojavljala, se bo pojavilo dovolj mleka, da bo spet zdržala 3 ure. Dojke niso avtomati, da rabijo **** ur, da se spet napolnijo. VEDNO je mleko v njih. In 14 dni po porodu laktacija (torej proizvodnja mleka( definitivno še ni vzpostavljena in otrok definitivno še nima urnika hranjenja. Zato bi moj nasvet bil, pristavljaja, pristavljaj, pristavljaj.... ne glede na to, koliko je minilo vmes. Urnik se bo vzpostavil šele nekje v drugem mesecu (če boš imela srečo). Pi 14-dnevnem novorojenčku je najvažneje, da čimveč (materinega) mleka poje, ne pa, da čim več ur mine med obroki. In to, da se ritem podre vsake toliko: to so zagoni rasti. in če takrat s pogostejšim pristavljenjem ne poveš svojim dojkam, da rabijo narediti več mleka, ampak dodaš AM, ga ne bodo proizvedle dovolj. Kar se tiče občasnih obrokov AM: če upoštevaš vse zgornje, jih ne boš rabila dodajat. In kar se tiče čaja: sicer še vedno mislim, da pri 14-dnevnem dojenčku ti samo pristavljaj, pa ni važno ali joče od lakote, stresa, utrujenosti, itd. Ampak ja, drugače lahko daš čaj (Bebe iz vsake trgovine ali recimo komarček/janež iz lekarne). Kaj pa duda? Sorry, če sem malo zapametovala, ampak dojenje je luksuz, res. Dokler nisi samo na flaški in moraš kamorkoli greš trogat vse s seboj (topla voda, hladna voda, mleko, flaške, itd), se morda niti ne zavedaš. Jaz sem si po moji izkušnji prisegla, da bom pri naslednjem otroku naredila vse, kar se bo dalo, da bom samo dojila (kot trapasta prvič-mamica sem samo dojenemu otroku začela pri enem mesecu dodajat zaradi nasveta zdravnika zaradi refluksa, danes tega ne bi ponovila). Pa še, če že dodajate AM, to naredite pri vsakem obroku PO dojenju. Ne zamenjat ene runde dojenja z AM...to je ziher pot do hitre izgube mleka. Jaz sem dojila in dodajala 4 mesece, pri izjemno neješčem otroku (pa brez črpanja mleka, itd), ker sem pristavljala striktno pri vsakem obroku. Ko se ni želela več dojit, sem ji dala še flaško, če se je rabila dofilat. In smo furale do konca 4.meseca, pa še potem sem imela mleko, samo ona ni več hotla. Bom zdej nehala Pozdravček.
|