tipka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mič Ocenjuje se, da dojiti ne more med 2 in 5% žensk, vzrok pa so anatomske nepravilnosti ali pa bolezni, ki se jih zdravi z zdravili, ki dokazano škodujejo dojenčku. Vidiš, polno takih mnenj je, kot je tvoje in taka mnenja so kriva za obsojanje mamic, ki nimajo dovolj mleka ali ga sploh nimajo. Upam si trditi, da si napačno interpretiraš tisto "znanstveno" raziskavo. Ali so pa bili tisti znanstveniki površni in so pozabili vključiti zelo pomembne družbene dejavnike, ki po moji oceni povzročajo, da najmanj 25% mamic nima dovolj mleka. Če pogledaš po forumih, ankete, z lahkoto ugotoviš, da polno do šestega meseca ne doji več kot polovica mamic. Pustimo zdaj, koliko procentov ni dojilo zaradi lastne odločitve ali neznanja, bolj pomembno je, da v takih anketah sodeluje več mamic, ki si nedojenje očita ali jih vsaj bolj pritegnejo teme o dojenju. Še vedno jih ostane četrtina, ki bi rada dojila, a ni mogla. Ne zaradi anatomije in zdravil, ampak preprosto zato, ker ni bilo dovolj mleka. Vsaj tja se uvrščam jaz. Mene so tvoji znanstveniki izpustili. Utrujena po porodu nisem bila, dvojčka so mi drugi previjali, bradavice sem imela tako utrjene, da sta lahko zizala do onemoglosti, pa mi niso razpokale, še bolele me niso, pridno sta sesala, čeprav ni bilo mleka, no, z enim sem se malo mučila, ker je spuščal bradavico in jokal zraven, je pač prej ugotovil kot jaz, da se ne splača truditi, če ni nič not , tehtanje je po dojenju pokazalo pri enem 5 ml, pri drugem 10 ml popitega mleka. Svetujem ti, da si previdna pri navajanju nekih neznanstvenih šušmarskih raziskav, ker dokler si mama ne razčisti sama pri sebi, da ni kriva, verjame, da je kriva, če ji pa stroka in vsi, ki stroki verjamejo, govorijo, da je kriva. Se pač ni dovolj sprostila, si dovolj želela, se dovolj psihično pripravila, blablabla. Doječe matere, pazite, me nedoječe preberemo zelo pazljivo, kaj piše, jaz še vedno ne vem, kaj je bil vzrok pri meni, da nisem mogla dojiti, da nisem imela mleka. Nobenih zdravil nisem imela, dvojčka sta bila zdrava, niti rumena nista bila, nič, a mleka je bilo za vzorec. Še vedno berem in čakam, da bo kakšen znanstvenik prišel do resnice o nedojenju, še vedno me zanima, kako je mogoče nekaznovano trositi "resnice", kako smo mame krive za nedojenje. Čakam, da se bo končno kdo zganil in rekel, da to ni res. Zares žalostno, da se dogaja lov na čarovnice v času, ko smo z eno nogo že na Marsu.
|