marantz
|
Bi se kar strinjala z večino. Nekateri dojenčki potrebujejo več bližine in ljubkovanja, pa to ne pomeni, da so razvajeni. Je pa precej odvisno tudi od tvojega karakterja oziroma bom raje drugače napisala, koliko časa si ti pripravljena preživeti z otrokom. Po kolikšnem času potrebuješ počitek, odklop od dojenčkovega joka, dojenčkove potrebe po tvoji bližini... Zame je porodniška čas, ki ga preživiš z otrokom. To pomeni da se odrečem marsikateri pijački, večerji... in ta čas preživim z malčkom. K dojki ga pristavljam kadar želi, pocrtam ga kadar zajoče... skratka ob njem sem večino dneva (Zato tudi imam porodniško!) in teh trenutkov ne menjam z nikomer. Priznam so dnevi, ko je mali siten in samo čakam da se očka vrne iz služb, da pride tašča za kako urico mimo... Kot je zapisala izgubljena ovčka, dojenčki se ne obanšajo kot bi se morali :) Tudi jaz sem v nosečnosti delala plane, kako bom otroka previla in podojila in ga potem za urico, dve, mogoče celo tri, pustila pri mami, tašči, sestri... Potem pa ugotoviš, da te dojenček tudi ko je previt in sit še vedno potrebuje. Pa tudi če zaspi za kako urico, te čaka kup perila, skuhati moraš.... Tudi meni je bilo veliko lažje ležati v postelji zraven njega, kot ga ure in ure nositi po stanovanju. Običajno sem se ulegla zraven njega, podojila in počakala da zaspi. Potem so me vsi strašili, da ga bom razvadila, da brez dojenja ne bo hotel zaspati. Pa nama gre zadnje dni odlično. Ko ga podojim in se obrne stran od dojke, vstanem in grem. Mali to opazi, včasih malo tarna, potem mu še dudo popravim in kmalu zaspi. Če dojenček joka, to pomeni da nekaj rabi. Mogoče je lačen, polulan, mogoče ga kaj boli ali pa samo potrebuje tvojo bližino. Vzemi ga v naročje, stisni k sebi in crkljaj. Zame so to najlepši trenutki dneva. Če pa je dojenček razpoložen, se lepo zamoti z opazovanjem okolice in poslušanjem glasov, takrat ga pusti pri miru. Naj leži v košari ali na tleh in se uči biti sam s sabo. Ko te bo potreboval, te bo poklical. S tem boš veliko naredila, da dojenček ne bo razcrtan. Moja sestrična je imela malo ves čas po rokah. Če pa že pri njej ni bila, so jo crtale stare mame, očetje, obiski.... In zdaj opažam da se težko sama zamoti. Stalno potrebuje nekoga za igranje, prepevanje...
|